Zor Lekeler Kumaşlardan Nasıl Çıkartılır?

Zor Lekeler Kumaşlardan Nasıl Çıkartılır?

Bu makalemizde sadece ve sadece kumaşlar üzerindeki zorlu lekeleri nasıl çıkartırız bunu ele alacağız. Hemen hemen her çeşit kumaşı ve her türlü zorlu lekeyi ele almaya çalışacağımız bu makalemize başlarken öncelikle aslında her an elinizin altında bulunan ve güçlü bir temizleyici ve leke çıkarıcı olan doğal bir formülden bahsedeceğim. Bu olağan üstü leke çıkarıcının ismi kuru fasulyenin tuzsuz haşlanmış suyudur. Evet, doğru duydunuz bu leke çıkarıcı içinde tuz olmadığı müddetçe harika bir leke çıkarıcıdır. Diğer bir ön tip olarak beyaz çamaşırlarınızı kar gibi beyazlatmak isterseniz çamaşır suyu yerine atkestanesini denemenizi öneriyorum. Atkestanesi suyu ile yıkanan çamaşırlarınız beyazlarken, yıkadığınız çamaşır hala nemliyken ütülerseniz çamaşırlarınız resmen kolalı gibi olurlar. Bu ön bilgiyi de verdikten sonra hemen kumaşların üzerine bulaşabilecek ve bizleri tedirgin eden inatçı lekeleri ele almaya başlayalım.

Zor Lekeler Kumaş Üzerinden Nasıl Çıkar?

Boya İzleri Nasıl Çıkar: Eğer leke taze bir leke ise yani tamamen kumaş üzerinde eskimemiş ise o zaman bu lekeleri en hızlı yok etme yolu terebentindir.

Böcek Ölüleri Leke Yapmışsa: Olmaz, olmaz demeyin sandık içindeki kıyafetler veya yıllardır sakladığımız birçok giysimiz köşede bucakta durduklarında genelde böceklerin dikkatini çekmektedirler. Ve bu durum böcek ölülerinin kıyafet üzerinde iz bırakması ile sonuçlanmaktadır. Eğer sizde bu gibi bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey eğer giysi beyaz ise hemen çamaşır suyu ile yıkamaktır. Eğer giysi renkli bir yapıdaysa o zaman lekeyi ılık su yardımı ile ıslatın daha sonra amonyaklı su ile lekeyi bir güzel fırçalayın.

Çimen Lekesi: Eğer çimen lekesi çamaşır suyuna dayanıklı bir kumaş ise o zaman lekeyi nemlendirdikten sonra lekenin üzerine deterjan dökerek lekeyi çitileyin. Daha sonrasında ise kumaşı çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile iyice yıkayın. Eğer kumaş çamaşır suyuna dayanıklı değil ise o halde yine aynı işlemi çamaşır suyu olmadan uygulayın. Eğer kumaşınız asetat içermekteyse bir birim kadar alkole iki birim kadar su ekleyebilirsiniz.

leke cikartmaDeodorant Lekesi: Deodorant lekesi olan bölgeyi öce nemlendirin. Daha sonra deterjan ile iyice ovun ve kumaş tipi uygun ise çamaşır suyu ile sıcak suda ama sadece sıcak suda yıkayın. Kumaşınızın rengini korumak için ise lekeyi amonyak ile silin. Eğer deodorant lekesi narin kumaşlar üzerindeyse örneğin ipekliler veya yünlüler üzerinde ise o zaman amonyak ve suyun miktarlarını eşit kullanın. Ve sonrasında normal bir şekilde yıkayın.

Fondöten Lekesi: Bu sorunu gidermek için lekeli bölgeyi etere batırılmış bir bez yardımı ile silin. Bunu yaptığınızda bir hare oluşacaktır lekeyi sildiğiniz bölgede bu hareden arınmak için ise o bölgeyi sabunlu su ile yıkamanız yeterli olacaktır.

İlaç Ve Kozmetik Lekesi: Bu tür lekeleri perkloretilen ve tiner ile silin. Daha sonra şampuanlayın ve hala iz kaldıysa o zaman %5 oranında amonyak ilave edilen su veya beyaz ispirto yardımı ile silin.

Katran Ve Yağ Lekesi: Bu zorlu lekeler için yine perkloretilen ve tiner yardımı ile lekeli bölgeye tampon yapın. Daha sonra lekeli kısmı şampuanlayın ve beyaz ispirto ile aynı işlemi tekrar edin. Daha sonra yeniden şampuanlayın. Eğer isterseniz kumaşın dayanıklılığına göre benzinde kullanabilirsiniz. Bir başka yöntem ise, lekenin çıkartabildiğiniz kadarını nazikçe kazıyarak çıkartmanız ve kalan lekeli kısmı ise gliserin yardımı ile yumuşatmanız ve normal şekilde yıkamanızdır.

Küf Lekesi: Bu lekeden lekeli kısma amonyaklı su ile tampon yaparak kurtulabilirsiniz.

Kusmuk Ve Dışkı Lekesi: Bu lekeleri çıkartmanın en kolay yolu yarı yarıya su ve sirke karışımı veya beyaz ispirto tamponudur. Bu işlemlerin her hangi birinden sonra lekeli kısmı şampuanlamanız yeterli olacaktır.

Kozmetik Ürünler Lekesi: Bu tür lekelerin kaba kısımlarını nazikçe bir bıçak yardımı il kazıyın. Daha sonra terebentin tipi bir çözücü veya sıvı leke çıkartıcı kullanın. Eğer çözücü maddeler kullanacaksanız kumaşın boya verip vermediğini kontrol edin. ( Makyaj malzemesi lekelerini asla ısıtmaya kalkmayın.)

her turlu leke cikartmaMum Lekesi: Mumun çıkartabildiğiniz kadarını elinizle veya sert bir cisim ile çıkartın. Daha sonra kumaşınızı yıkayın ve kuruduktan sonra da ütüleme aşamasında mum lekesinin olduğu bölgeyi 2 kurutma kağıdı arasına koyun ve ütüleme işlemini bu şekilde yapın.

Mürekkep Lekesi: mürekkep lekesini dayanıklı bir kumaş üzerinden çıkartmanız gerekiyor ise o zaman limon suyu ve ılık süt ile silin daha sonrasında durulayın. Nazik kumaşlardan çıkartmak için ise, lekenin kurumasını bekleyin ve üzerine talk pudrası serpip leke geçene dek fırçalayın. Beyaz çamaşırlarda bu lekeyi geçirmek için mürekkep dökülür dökülmez müdahale etmeniz gerekiyor. Hiç durmayın ve lekenin üzerine hardalı boca edin. Yarım saat kadar bırakın leke ve hardal o şekilde kalsın. Daha sonrasında sünger yardımı ile lekeli kısmı yıkayın.

Nikotin Lekesi: Bu lekeyi leke yok olana kadar 90 derecelik alkole batırdığınız bir bez yardımı ile iyice ovun.

Oje Lekesi: Oje lekesini çıkartmak için, öncelikle lekeli kumaşın altına 4 kat katlanmış şekilde bir bez yerleştirin. Daha sonra kumaş durumuna göre ister aseton isterseniz eşit miktarlarda eter ve alkol karışımı ile lekeyi kolayca çıkartabilirsiniz.

Ot Lekesi: Öncelikle lekeyi bir güzel ıslatın ve sonra üzerine eşit ölçüde kırımtartar ve sofra tuzu serpin. Bırakın güneşte iyice kurusun.

Pas Lekesi: Sentetik olmayan kumaşlarda bu lekeyi çıkartmak için tuzlu limon suyu ile iyice ovun ve sonra içine birazcık amonyak eklenmiş suyla bir güzel silin ve iyice durulayın. Daha sonrasında lekeli bölgeyi su ile ıslatın ve kaynar su buharına iyice tutun. Son olarak da Kuzukulağı ile iyice ovun ve sıcak su yardımı ile durulayın. Eğer kumaşın cinsi sentetik bir kumaş ise o zaman çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu tür kumaşlarda bu lekeyi çıkartmak için lekeli kısmı limon ile ovmak yeterli olacaktır. (Tehlikeli ve asit içeren ürünleri sentetik kumaşlarda kullanmamaya özen gösterin. Sentetik kumaşlarda sadece limon suyuna güvenin.)

Parfüm Lekesi: Bu tür lekeleri öncelikle sıcak su ile yıkayın. Eğer leke inatçı bir leke ise o zaman pamuklularda, oksijenli su ile, yünlü, ipekli ve sentetik karışımı kumaşlarda üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan bir karışım ile iyice ıslatın. (Kumaşın renginin solma riskine karşı dikkatli olun.)

zorlu lekeler (650 x 310) Plastik Boya Lekesi: Eğer bu leke henüz olmuş ise o zaman hemen soğuk su ile tampon uygulayınız.

Ruj Lekesi: Ruj lekesini çıkartmak için lekeli bölgeyi etere batırılmış bir pamuk yardımı ile silmek gereklidir. Bazen birkaç kez bu silme işlemini yapmanız gerekebilir. ( Bu işlemi yaparken etrafınızda ateş olmamasına çok dikkat edin eter çok yanıcıdır.) Eğer eter ilebu işlemi gerçekleştirmek istemezseniz o zaman lekenin üzerine biraz sabun sürün ve bir saat kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra lekeli kısmı yıkayın ve pamuk yardımı ile oksijenli su damlatın. Ve son olarak da su ile iyice durulayın.

Tentürdiyot Lekesi: Eğer leke henüz taze ise o zaman alkolle bu işi çözebilirsiniz ama leke yeni değil ise oksijenli us veya benzini tercih etmeniz gerekecektir.

Tükenmez Ve keçeli Kalem Lekesi: Eğer silgi kar etmemiş ise o zaman lekenin üzerine birkaç damla kadar amonyak ve deterjan dökün ve sonrasında iyice durulayın.

Önemli Not: Beyaz ispirto, amonyak, perkloretilen tüm bunlar kuru temizleme kimyasallarıdır. Her daim dikkat ile kullanılmaları gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. leyla dedi ki:

    pembe sarı bir nakış örtüsüne sahibim nakışın pembe kısmı nakışın beyaz kısmına bulastı lütfen yardım edin nasıl lekeyi çıkaracam lütfen

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder