Yurt Dışına Taşınmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yurt dışına taşınmak için gerekenler listesine geçmeden önce yurt dışında yaşam sürmek istemenizin birçok nedeni olabilir. Yüksek lisans yapmak, iş teklifi almak, yeni bir iş kurmak, yeni bir hayat inşa etmek veya yurt dışındaki sevdiklerinizle bir arada daha fazla vakit geçirmek isteyebilirsiniz.
Birçok ülkede oturum iznine sahip olmak için kural ve uygulamalar bulunur. Başvuruda bulunulacak ülke ve hangi ülkeden başvuru yapıldığına bağlı olarak kurallar değişiklik göstermektedir. Yurt dışına taşınmak için ne yapmalıyım? Yurt dışına taşınmak için gerekenler nelerdir?
Bu Yazıda Neler Var?
Yurt Dışına Taşınmak İçin Gerekenler Listesi
Hayallerinizde daha iyi yaşam standartlarına sahip bir ülkede, vatandaş olmak ve daha fazla hakka sahip olmak isteyebilirsiniz. Sebebi ne olursa olsun, aslında yurt dışında yaşamak hayal değil, sadece biraz cesaret ve sabır isteyen bir süreçtir.
Vatandaşlık başvurusunda bulunmak için öncelikle gitmek istediğiniz ülkede göçmen olarak yaşamanız gerekebilir. Yurt dışına taşınmak için gerekenler nelerdir? Sorusuna ve aklınıza takılanlara yanıt bulabileceğiniz, yurt dışına taşınma rehberi niteliğinde bilgiler yazının devamında!
a- Sürekli Oturum İzni Almak Yurt Dışına Taşınmak İçin Gerekenler Listesinin Başında Yer Alır
Yerleşmek istediğiniz ülkede oturma iznine sahip olup, sürekli oturum izni almak istiyorsanız yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunur;
- Ülkede bulunma sebebi
- Geçici oturma iznine sahip olan kişinin aile bireyi olmak
- A2 düzeyinde dil sertifikası edinmek
- Geçici oturma izni ve çalışma izni
- İkametin süreklilik arz etmesi
Yurt dışına taşınmak için gerekenler listesinin tamamlanması ve sürekli oturum izni alınmasının ardından vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
b- Vatandaşlık Başvurusu İşlemleri
Sürekli oturma izninin alınmasının ardından vatandaşlık başvuru işlemleri yapılabilir. Süreç takibi ve vatandaşlık başvuru işlemleri Göçmenlik Müdürlükleri ve dış temsilcilikler takibinde yapılmaktadır. Başvuruda bulunulacak ülke ve hangi ülkeden başvuru yapıldığına bağlı olarak kurallar değişiklik göstermektedir.
c- Vatandaşlık İşlemleri İçin Gerekli Belgeler
Yurt dışına taşınmak istemenizin birden çok nedeni olabilir. Eğitim ve kariyer alanında birçok fırsat sağlayan bir Avrupa ülkesi tercih etmiş olabilirsiniz. Başvuru işlemleri birçok ülkede randevulu bir şekilde ve başvuru ücretlerinin ödenmesiyle başlayan bir süreçtir. Yurtdışına taşınacaklara tavsiyeler niteliğinde maddeler içeren vatandaşlık başvuru sürecinde gerekli olan belgeler;
- Uluslararası doğum belgesi- hayati kayıt
- Evliyken yurtdışına gitmek gibi bir durum söz konusu ise evlilik belgesi veya kanıtlayıcı belge
- Eski ve yeni pasaportların renkli fotokopileri
- Son on yıl içinde alınmış pasaport asılları
- Gidilecek ülkenin yasalarına uygun hareket etmek
- A2 düzeyinde dil sertifikası
- Aile bağlarının tümünü belgeleyen ‘Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’
Süreç takibi ve vatandaşlık başvuru işlemleri Göçmenlik Müdürlükleri ve dış temsilcilikler takibinde yapılmaktadır.
İlginizi çekecek diğer yazı: Taşınırken Eşya Paketleme Nasıl Olmalıdır? Taşınırken Ev Nasıl Toplanır?