Yüksek Kolesterol Nedir? Ne İyi Gelir?
Kolesterol vücutta karaciğer tarafından birçok hücre ve hücre içi yapının bileşiminde yer alan ve vücut fonksiyonlarında önemli rol oynayan yapı taşıdır. Kolesterolü sağlığımız için zararlı hale getiren sahip olduğu iyi ve kötü değerlerdir.Örneğin kan kolesterol düzeylerinin yükselmesi kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.
Beslenme şekillerimiz kolesterol değerlerimizi önemli ölçüde etkiler. Örneğin hayvansal gıdalar ve kızartılmış besinler kolesterol değerlerimizi kötü anlamda etkiler. Ancak bu etkiyi sadece besinlerde yaratmaz.
Kötü yaşam tarzı, sigara alışkanlığı, obezite, diyabet, böbrek rahatsızlıkları ve genetik etkenler de yüksek kolesterolü tetikler. Yüksek kolesterol sinsi bir rahatsızlıktır bu yüzden her zaman erken teşhis yapılamayabilir.
Bunu göz önünde bulundurarak kişinin risk faktörlerini en aza indirgemesi ve sağlıklı yaşamaya özen göstermesi gerekir.
Sigarayı bırakmak, alkol tüketiminde ölçülü olmak, stresi kontrol altına almak, aşırı kilo problemi varsa diyet yapmak, dengeli beslenmek, tempolu yürüyüş gibi düzenli egzersiz yapmak bu anlamda alınabilecek önlemler arasında gösterilebilir.
KİMLER KOLESTEROL ÖLÇTÜRMELİDİR?
20 yaş ve üzerindeki herkesin yılda en az bir kez kolesterol değerlerini ölçtürmesi ve bu değerlerin sonucuna göre de gerekli yaşam değişikliklerini göstermesi gerekir. Genetik faktörlerin etkisinden de söz edebiliriz. Ailede kalp rahatsızlığı geçiren varsa çocuklar da risk altında olabilir. Bu tip kişilerin daha hassas olmaları ve kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir.
YÜKSEK KOLESTEROL TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Yüksek kolesterolü tedavi etmek kötü kolesterol değerlerini minimum seviyeye, alt değerlere indirmek demektir. Bu ancak 2 yolla sağlanabilir:
- 1. Yaşam boyu iyileştirici değişiklik
Bu tedavi şekli tamamen kişinin elinde olan, kişiye bağlı bir yöntemdir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, ideal kiloyu korumak, kötü alışkanları terk etmek ve kolesterol düşürücü diyetlere sadık kalmakla mümkündür. - 2. İlaç tedavisi
İlaç tedavisine kişi kolesterol düşürücü diyetlere yanıt vermediği zaman başlamalıdır. Ne zaman ve hangi durumda ilaç kullanımına başlanması gerektiğine klinik takip sonrasında ancak uzman bir doktor karar verebilir. Genellikle ilaç tedavisi başlandığı durumlarda da diyete devam edilir.
KOLESTEROLE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
- Zencefil; Yemeklerinize de ayrı bir lezzet verecek olan zencefil kan hücrelerinde pıhtı oluşmasını da önleyecektir.
- Yulaf kepeği; Aşırı tüketiminde minerallerin vücutta kullanımını engelleyen yulafın günde 2 çorba kaşığını geçmemek üzere tüketilmesi önerilir. İçerisinde barındırdığı beta-glukan sayesinde kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir.
- Mürdüm eriği; Yapılan araştırmalar diyetlere ek olarak günde 12 adet mürdüm eriği tüketiminin kolesterolü düşürme hızında çok etkili olduğunu göstermiştir.
- Kereviz; Kerevize kokusunu veren madde olan fitalid damarların gevşemesine dolayısıyla da kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Unutmamak gerekir ki kerevizin saplarında daha fazla fitalid bulunur bu yüzden sapları atmamalı onları da yemek yaparken değerlendirmeye özen göstermeliyiz.
- Kırmızı biber; İçerisinde bulunan karetenoid, flavanoid, esans yağları ve bol miktarda c vitamininin kolesterolü düşürmekte faydalı olduğu bilinmektedir.
- Sarımsak; Bir günde tüketeceğiniz 3,4 diş sarımsak içerdiği sülfat, potasyum, fosfor, selenyum ve A vitamini sayesinde sadece kolestrolün yükselmesini önlemez aynı zamanda birçok hastalığa da şifa olur.
- Soya fasulyesi; Baklagiller arasında içeriğindeki omega 3 yağ asidi, glisin ve arginin aminoasitleri, lesitin,saponin,isoflavonları barındırması dolayısıyla en faydalı kuru baklagilimizdir. Yüksek kolesterol düzeyininin hızlı bir şekilde düşmesini sağladığı gözlemlenmiştir.
- Keten Tohumu; Keten tohumu sadece omega 3 içermez aynı zamanda da omega 6 ve omega 9 gibi yağ asitleri içermesi dolayısıyla kolesterol seviyesinin dengelenmesinde fayda sağladığı bilinmektedir.
Bunların dışında ahududu, greyfurt, havuç , kuru fasulye, zeytinyağı, yeşil ve siyah çay, üzüm, domates kolesterole iyi gelen besinler arasında sayılabilir.