Yiyecek Ve İçecek Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Yiyecek Ve İçecek Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Artık kış geldi ve tek yaptığımız soğuk havalardan kaçıp, eve kapanmak ve koltuğa geçip abur cubur yiyip sohbet etmek oluyor. Hal böyle olunca da yaza oranla ev hanımları yemek ve içecek lekeleri ile daha çok boğuşuyorlar tabi. O yüzden bende elimden geldiğince ev hanımlarının sık karşılaştıkları yemek ve içecek lekelerine çözüm bulmaya ve onları birazda olsun rahat ettirmeye çalışmak istedim.

Yemek Ve İçecek Lekeleri

Çikolata Lekesi: Çikolata lekesi sık rastlanan bir lekedir ve çikolata lekesini en kolay temizlemenin yolu ise lekeyi gliserin yardımı ile iyice ovmak ve yağ emici 2 tabakanın arasında yağını iyice yok etmesini sağlamaktır. Eğer bu yöntem yeteri kadar etkili olmazsa ve kumaşınızda yeterince dayanıklı ise o zaman lekeli bölgeyi su ile karıştırdığınız ve 90 derecelik alkol ilave ettiğiniz bir karışım ile iyice silin.

Hardal, Mayonez Ve Ketçap Lekeleri: Hardal lekesi oldukça kolay çıkarılabilecek bir lekedir. Bunun için lekeli bölgeyi %10’luk oksijenli su ile silip normal şekilde yıkamanız kâfidir. Ketçap ve mayonez lekelerini çıkartmak için ise, önce %10 oranında amonyak ilave edilmiş su daha sonrasında ise perkloretilen ile iyice silin ve eğer devamında gerek görürseniz şampuanlayın.

Köri Lekesi: Bu leke ile baş edebilmek için, lekeli kısmı soğuk su yardımı ile iyice durulayın ve lekeli kısmın üzerine eşit miktarlarda olmak üzere sıcak su ve gliserin ile hazırlayacağınız karışımı sürün. Bundan sonra lekeyi hemen yıkamayın en az yarın saat o şekilde bırakın ve leke iyice çözülsün. Daha sonrasında iyice durulayın ve makinenizde normal yıkama işlemi yapın.

Limonata Lekesi: Bu lekeyi hızlı bir şekilde yarı yarıya su ve sirke karışımı ile silip şampuanlayarak çıkartabilirsiniz.

Beyaz Şarap Lekesi: Eğer beyaz şarap henüz dökülmüş ise o zaman sadece deterjan yeterli olacaktır lekeleri çıkartmak için. Eğer bu yeterli gelmez ise doğal beyazlatıcı ürünleri kullanabilirsiniz. Çamaşırın dayanıklılığı ve etiketindeki kullanma talimatlarına uygun ise o halde oksijenli su veya çamaşır suyu da kullanabilirsiniz.

Çay Lekesi: Çay lekesi beyaz kumaş üzerinde ise bu lekeyi limon suyu yardımı ile bir güzel silin. Daha sonra soğuk su ile yıkayın. Eğer leke renkli kumaş üzerinde ise o zaman taze lekeyi ve yumurta sarısını suyla karıştırıp lekeyi iyice ovuşturun. Eğer leke yeni değil de eski bir çay lekesi ise bu lekeyi gliserinli su ile silerek temizleyebilirsiniz.

11 (650 x 310)Meyve Lekesi: Eğer meyve lekesi beyaz kumaş üzerine gelmiş ise lekeyi amonyaklı su ile bir güzel yıkayın eğer buna rağmen leke inat ederse o zaman lekeli kısmı çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu su ile çitileyin. Meyve lekesi en sevdiğiniz renkli kıyafetinizin üzerinde ise 90 derecelik alkol, amonyak ilave edilmiş oksijenli su ile karıştırıp lekenin üzerine nazikçe sürmeniz yeterli olacaktır. Eğer yukarıdaki işlemler sayesinde lekeden kurtulamamışsanız o zaman lekenin üzerine ekşimiş süt sürün. Ekşimiş süt sürdüğünüz lekeli kumaşı iki veya üç saat kadar kurumaya bırakın. Bu yöntem lekelerin yok olmasını sağlayacaktır. Meyve lekesi beyaz ya da renkli kumaş üzerinde değil ise lekeli kumaş sentetik bir kumaş ise amonyaklı su, beyaz sirke ve limon suyu ihtiyacınız olan malzemeler arasındadır. Elinizde bu malzemelerden hangisi var ise o malzemeye bir parça temiz bir pamuk batırın ve lekeyi bu pamuk ile silin. Fakat bu temizleme işlemin püf noktası temizlemeye başlamadan hemen önce lekeli kumaşın altına bir kumaş parçası koymanızdır. Meyve lekesi yukarıda saydığımız kumaş türleri değil de kış aylarına girdiğimiz bu dönemlerde sürekli giydiğimiz yünlü kumaş üzerinde ise, lekeli kumaşın altına bir kumaş parçası koyun ve lekeyi bir bez ile silin. Aynı işlemi ipekli kumaşlarda da yapabilirsiniz.

Reçel, Şurup Ve Meyve Suyu Lekesi: Telaş etmeden önce lekeli kısmı ılık su ile bir güzel silin eğer leke hala çıkmazsa perkloretilen veya tiner yardımı ile lekeyi silin. Eğer yukarıdaki önerileri tercih etmezseniz o zaman ikinci bir öneri olarak lekenin üzerine soda dökebilirsiniz, soda döktükten hemen sonra lekeyi yıkamayın biraz bekleyin. Eğer oluşan leke kırmızı meyve lekesi türünden ise o zaman lekeyi soğuk amonyaklı su yardımı ile yıkayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder