Üzüm Hangi Mevsimde Olur, Üzümün Faydaları Nelerdir?
Halk dilindeki diğer adı ile asma yani üzümün Latince ismi ‘’ vitis vinifera’’ dır. Üzüm bitkisinin boyu yaklaşık olarak 23 metre civarındadır. Üzüm tırmanıcı, büyük yapraklı ve meyveli bir bitkidir.
Üzümün Yetiştiği Yerler Nerelerdir?
Üzüm bitkisi, Kuzey Amerika’nın güney kısımda, Güney Avrupa’da İspanya, İtalya, Fransa, Yugoslavya ve Yunanistan’da yetişmektedir. Üzüm ülkemizde özellikle Ege Bölgesinde yetişir. Üzüm bitkisi tüm bu ülkelerin dışında Kuzey Afrika ülkelerinde dahi yetişmektedir.
Üzümün Kullanılışı Nasıldır?
• Üzüm bitkisinin meyvelerinin ve yapraklarının bir çok kullanım alanı vardır. Taze yada kuru olarak kullanılabilmektedir. Ülkemizde üzümleri kurutma işlemini salkımlar halinde toplayıp daha sonra güneşte kurutma şeklinde yapıyoruz.
• Üzüm bitkisinin meyvelerini yani asıl üzüm dediğimiz meyveleri sıkıp suyunun çıkartılıp bir süre bekletilmesi sonucu şıra ve sirke elde edilir ve bununda kaynatılması sonucu pekmez elde edilir. En sonunda ise pekmezin dahi yoğunlaştırılma işlemi yapılıp bulama elde edilir.
• Asmanın yaprakları ise en başta sofralarımızda dolma olarak kullanılırken bunun haricinde ise tıbbi ilaç olarak kullanılmaktadır.
Üzümün İçindeki Maddeler Nelerdir?
Üzüm bitkisinin içerdiği en önemli madde glikozdur. Bunun yanı sıra elma ile limon asidi ve tanen üzüm bitkisinin içerisinde mevcuttur.
Üzümün Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Üzüm çok kuvvetli bir gıda maddesi olmasının yanı sıra yatıştırıcı özelliği, idrar arttırıcı ve müshil etkileri vardır.
• Damar sertliği yüzünden kan dolaşımı bozukluğu rahatsızlığı çeken kişilere, kansız ve düşük kan basıncı olan kişilere üzüm bitkisi özellikle önerilir.
• Üzüm bitkisinin yaprağı yani asma yaprağı içerisinde barındırdığı tanen sebebi ile kabız ve kan durdurucu özelliğe sahiptir.
• Asma yaprağını ayrıca sivilcelerde cerahat toplayıcı etkisi vardır. Bu gibi bir durumda ise haricen ve taze yaprakları ilaç olarak kullanılmalıdır. Eğer asma yaprağının bu özelliğini elde etmek istiyorsanız 50 gram kadar yaprağı 1 litre kadar su ile kaynatıp çay haline getirmelisiniz. Hazırladığınız bu karışımı aynı çayı içer gibi günde 3 bardak kadar içmeniz asma yaprağının içerisindeki şifa özelliğinden yararlanmanızı sağlayacaktır.