Uçuktan Korunma Yolları, Uçuk virüsü bulaşıcı mıdır?
Uçuk bağışıklık sistemi zorlandığında, stres, yüksek ateş, travma, hormonsal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlarda ortaya çıkan ve üst solunum yolu etrafında beliren bir virüs enfeksiyonudur. Kaşıntı halinde başlayarak sonraları içi su dolu kabarcıklar haline gelir birkaç gün içinde patlar ve kabuklu yara oluşturur.5-10 gün arası sürer ve bulaşıdır.
Uçuk virüsü bulaşıcı mıdır?
En büyük risklerinden biri dış solunum yolu etrafında yayıldıktan sonra gerekli ilaç, krem tedavi uygulanmazsa gözlere, cinsel organlara ve diğer insanlara yayılabilir.
Uçuk çıkarmış haldeyken diğer insanlarla temas halinde bulunmamak her iki taraf açısından önemlidir. Çünkü kabuk bağlayana kadar geçen süre içinde uçuk etrafında bakterilerin gelmesi ve enfeksiyon durumu oluşturması daha geç bir iyileşmeye sebep olur ve başka bir insana bulaşma riski yüksektir.
Virüs tabanlı bir rahatsızlık olduğu için kesin bir çözümü yoktur fakat dermatologların önerdiği antiviral uçuk merhemleriyle bakterilere karşı koruma, daha kısa sürede iyileşme ve diğer insanlara bulaşmasını engelleme sağlanabilir.
Uçuk virüsü insan bünyesine çocukluk döneminde yerleşir Bu yüzden evde ve ya yakın çevrede uçuk çıkarmış biri varken aynı havluyu, çatalı, bıçağı kullanmamak, yakın temasta bulunmamak, uçuğa dokunulmuşsa eğer elleri dezenfekte etmek önemlidir. Kesin bir tedavisi yoktur ama bu gibi önlemlerle geçerli koruma sağlanabilir.