Tiroid Bezi Hastalıkları Ve Bitkisel Tedavi
Tiroid bezi boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklindeki bir organdır. Metabolizmayı kontrol eden hormonları serbest bırakır vücudunuzun enerjiyi kullanma şeklini kontrol eder. Tiroid hormonları aşağıdakiler dahil, hayati vücut fonksiyonlarını düzenler:
- Nefes alıp verme
- Kalp hızı
- Merkezi ve periferik sinir sistemleri
- Vücut ağırlığı
- Kas gücü
- Adet döngüsü
- Vücut ısısı
- Kolesterol seviyeleri
- Ve çok daha fazlası
Endokrin sistemlerinden olan tiroid bezinin görevleri arasında en önemlisi temel hormonları düzenlemektir. Bahsettiğimiz bu başlıca hormonlar troid, hipofiz, yumurtalıklar, adrenalin bezleri ile pankreasın bir takım bölümleridir. Vücut fonksiyonlarında meydana gelen bozukluk diyabet hastalığına, tiroid bezinin normalden fazla çalışması sonucu da üreme bozuklukları ortaya çıkabilir. Tiroid bezleri ile ilgili olan her türlü sorunda mutlaka uzman bir doktor alakadar olmalıdır.
Tiroid Nedir?
Boğazda yer alan tiroid bezi hem normal metabolizma hem akli hem de fiziksel gelişim için gerekli hormonları salgılamaktadır.
Tiroid hormonlarında meydana gelen bir ölçüsüzlük tiroid bezinin normalden daha fazla çalışmasına neden olabilir. Bu durumda vücut metabolizmasının çok fazla çalışmasına neden olur. Bu durumda ishal, kilo kaybı ve terlemeye neden olabilen vücut çalışmasına yol açabilir. Bu rahatsızlığı sürekli olarak yaşayan kişiler genelde hiperaktif kişiler olarak tanınınlar.
Fazla Çalışan Tiroid Bezi Ve Tedavisi
Normalden daha fazla çalışan tiroid için kullanılan bitki bin bir dilek otudur. Bu tedavi için aynı miktarda bin bir dilek otu ile aslankuyruğu karışımı olan bir dem hazırlamanız gerekir.
Bu demde ölçek her bir fincan için iki tatlı kaşığı kadar karışımdır. Hazırlanan bu dem günde 3 defa içilmelidir.
Ayrıca 10 ila 20 damla kadar kedi otu tentürü fazla çalışan tiroidi yavaşlatmaya faydalı olacaktır. Fakat bu ilacın kullanımında çok dikkatli olmak gerekir, çünkü kedi otu tentürü alışık olmayan kişilerde hiper aktifliği tetikler ve ayrıca baş dönmesine de neden olabilir.
Az Çalışan Tiroid Bezi Ve Bitkisel Tedavisi
Çocukluk döneminde tiroid hormonunun normalden daha az çalışması sonucu çocukta ruhsal ve fiziksel gelişim bozukluğu yani kretenizme neden olurken, yetişkinlerde tiroid hormonunun normalden daha az salgılanması sonucunda da tiroidin az çalışmasına neden olur. Bu durum ise metabolizmada kilo alımı, kabızlık, letarji, apati ve tembelliğe neden olur. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerde genelde enerji çok düşüktür ve zihinleri normal hızda değil uyuşuk bir şekilde çalışır.
Az çalışan tiroit bezi sorununda genellikle kullanılan bitki deniz yosunudur. Deniz yosunu bitkisi yine diğer su otları bitkileri gibi tiroit işlevlerine iyi gelen birer iyot kaynağıdır. Vücut sistemini canlandırmak deniz yosunu ya da su yosunu tabletlerini günde 3 defa olmak üzere alabilirsiniz. Çay olarak da damiana ile biberiye bitkilerini demleyip günde 3 defa kadar içebilirsiniz.
Fazla bir şekilde Brüksel lahanası, ıspanak, lahana, karnabahar, fasulye, soya ya da şalgam gibi besinleri tüketmemeye çalışın. Durumunuzun düzelmesine yardımcı olmak açısından özellikle iyot bakımından oldukça zengin olan su otları ya da kabuklu deniz hayvanlarını bol bol tüketin.
Ayrıca yorgunluğa iyi gelecek diğer bitki çayı tariflerine de göz atabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tiroit_bezi