Taşınırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir evden diğer bir eve taşınmak genelde kolay bir iş değildir ve özellikle nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmezseniz taşınma işi daha bir zor hale gelir.
Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tek Başına Taşınmak: Eğer yalnız başına yaşayan biriyseniz ve evinizi ilk kez tek başınıza taşıyacaksanız mutlaka doğru aracı kiraladığınızdan emin olmalısınız. Eğer çok büyük bir kamyonet kiraladıysanız gereğinden fazla para ödemiş olur aynı zamanda park sorunları ile de karşılaşabilirsiniz.
Aksi olarak küçük bir kamyonet kiralamışsanız bu seferde birkaç sefer yapmak zorunda kalıp yine gereğinden fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada sizlere güzel bir ipucu verebiliriz özellikle hafta içinde kamyonet kiralama hafta sonunda kiralamaya gör çok daha ucuzdur.
Profesyonel Taşıma: Eğer çok fazla değerli eşyanız var ise ve fazlaca eşyanız var ise profesyonel taşıma hizmetlerinden yararlanmanız en sağlıklısı olacaktır.
Çünkü bu özel şirketler paketlemeden, kutulamaya ve taşımaya hatta yerleştirmeye kadar her türlü detayı kendileri yapmakta ve bir sorun olduğunda kırılan eşyanın parasını da karşılamaktadırlar.
Eğer profesyonel bir taşıma şirketi ile eşyalarınızı taşıyacaksanız o zaman aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.
Profesyonel Taşıma
• Yaklaşık olarak 2 hafta öncesinden taşıma şirketi ile anlaşmanızı yapın.
• Eşyalarınızın güvenliği açısından şirketin vergi levhasını kontrol edin.
• Sadece bir değil birkaç şirketle birden konuştuktan sonra size en uygun gelen şirket ile anlaşın.
• Şirket bünyesinde kampanyaları ya da indirimleri olup olmadığını şirket yetkililerine sormaktan çekinmeyin.
• Değerli eşyalarınız çok fazla ise mutlaka taşınma sigortası yaptırın.
• Eşyalarınızın tam bir listesini oluşturun ki, taşınmadan sonra eksik olup olmadığını hemen fark edebilesiniz.
• Eğer taşıma şirketiniz mobilyaların miktarını bilir ise size verecekleri kamyonet tam ihtiyacınız olan kamyonet olur daha büyüğü değil.
• Yaklaşık olarak kaç kutu hazırlanacağını şirkete bildirin ki onlar da gerekli zaman ve eleman ayarını doğru bir şekilde yapabilsinler. Ayrıca kutu hazırlığı gibi detay çalışmalarını şirkete bildirmeniz yine sizin bütçeniz açısından faydalı olacaktır. Çünkü bu sayede şirket gereğinden fazla ya da eksik eleman getirmeyecektir.
• Eşyalarınızı taşıyacağınız yeni evinizin tam ve net adresi ile kolay yol tarifini şirketinize açık bir şekilde verin.
• Yine şirkete hem eski eviniz hem de yeni eviniz için park yeri bilgisini net bir şekilde verin.
• Nakliye şirketine eğer var ise ev kapılardan tek parça halinde geçiremeyecekleri ve birkaç parçaya sökmeleri gereken büyük eşyalarınızın listesini verin.
• Yeni taşınacağınız evinize eşyalarınızın tam olarak nereye konması gerektiğini bildiren planı net bir şekilde hazırlayıp nakliye şirketinize ulaştırın.
Toplanmak: Toplanma aşaması evde uzun süredir hiç kullanmadığınız hatta kullanmayacağınız birçok eşyayı elden çıkarmanız için çok iyi bir fırsattır. Yanı toplanma aşamasına artık kullanmayacağınız giysileri ve ev gereçlerini ayıklama fırsatı bulursunuz.
Çekmeceler içerisindeki işe yaramayan evrakları ve eski faturaları yeni evinize taşımak zorunda kalmazsınız.
Bu eşyaları hızlı bir şekilde elden çıkarmak ve bu işi derli toplu bir şekilde yapmak için bakkaldan ya da süper marketinizden boş bir kutu alabilirsiniz.
Temizlik: Yeni evinize tamamen taşınmadan önce mümkünse 2 gün önce yeni evinizde ön bir temizlik yapın ve temizliğin ardına mümkün olduğunca çok evinizi havalandırın. Yeni evinizi temizlerken acele etmeyin ve köşe bucak temizliği içinize sinerek yapın ya da yaptırın.
Havalandırma ise temizlikte kullanılan kimyasal maddelerin eve sinmemesi ve taşındığınızda sağlık açısından rahatsız olmamanız için. Ayrıca evde eğer var ise yapılması gereken korniş, boya, badana, elektrik ya da başka tesisat gerektiren işler temizlik ve taşınma öncesi yapılmalıdır.
Malzemeler: Taşıma yapmak için işinizi kolaylaştıracak koliler, bantlar, makas gibi malzemeleri önceden hazırlamanız taşıma işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
Paketleme: Evdeki eşyalarınızı ayrı koliler haline getirmeli ve her kolinin üzerine eşyaların hangi kategoriye ait olduğunu ve yapısal konumunu yazmalısınız. Örneğim mutfak-cam-bardak gibi kolileri belirgin hale getirdiğinizde ister siz taşının isterseniz de profesyonel bir şirket ile bu eşyalarınızın zarar görmesini önleyecektir.
Özellikle tek taşınıyorsanız yani yardım almadan mutlaka söktüğünüz mobilya ya da eşyaların çivi tornavida ve benzeri parçalarını saklamalısınız.
Unutmayın!
Taşınma sırasında birçok insan sağlığına zarar veren hareketlerde bulunur. Özellikle ağır kaldırmak, ters bir hareket yapmak, belinizi zorlamak, aşırı terlemek, cereyanda kalmak ve üşütmek gibi nedenlerden dolayı taşınma sonrası hastalanmamak için mümkünse yardım almalı ve taşınma işlemini mümkün olduğunca dikkatli yapmalısınız.
Biz insanlar eşya alırken kaliteli ve pahalı eşyalar alırız ne gariptirki bu eşyaları taşıtırken en ucuz kalitesiz firmaları tercih edenimiz çok halbuki bir evin eşyasını genel olarak hesaplarsak 50 bin ile 500 bin arası bir maliyet ortaya çıkıyor taşınırken 300 500 ün hesabını yapıyoruz