Evde Sucuk Nasıl Yapılır?
Kahvaltıların ve atıştırmalıkların baş aktörü sucuk, geç yaşlı herkesin damak tadına hitap eder. Güvenilir bir kasabınız yoksa, maalesef sağlıklı olup olmadığından emin olamadığınız sucukları tüketmek sorunda kalıyorsunuz. Dilerseniz evde sucuk nasıl yapılır? yazımız ile evinizde kendi sucuğunuzu yapabilir, kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmazsınız. Evde sucuk doğal ve taze hazırlandığı için, hiçbir kanserojen etki içermez.
Bu Yazıda Neler Var?
Sucuğun faydaları nelerdir?
Senelerdir sağlığa zararlı diye birçok doktor tarafından yasaklanan sucuk, son yıllarda vücuda olan faydasıyla gündemdedir. Yapılan birçok araştırmada kırmızı etin, ölçülü yendiğinde vücuda zarar değil yarar sağladığı ispatlandı. Etin içinde bulunan A,B, B6, B12, E, D, C vitaminlerinin bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi vardır. A vitamini göz sağlığını destekler, ciltteki yaşlanmayı geciktirir. B vitamini beyin fonksiyonlarını kontrol ederek unutkanlık gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Ayrıca vücuttaki krampları, uyuşmaları ortadan kaldırır. Saç sağlığını destekler, uzun ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar.
Evde yapılan sucuk, hücrelerin yenilenmesini hızlandırarak yaşlanmayı geciktirir. Saç, kirpik, tırnakların sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Birçok hastalıkla vücudun gönüllü savaşçısı gibidir. Bağışık sisteminin güçlenerek tedavi gören kişilerin hızla iyileşmesine katkıda bulunur. Kış aylarında tüketilen sucuk, özelikle grip gibi mevsimsel rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Kahvaltılarda sucuk tüketildiğinde bakteriler ve virüsler vücudumuzda yaşayamazlar.
Sucuğun içerdiği mineraller vücuda sağlık getirir
Sucuğun içinde potasyum, demir gibi faydalı mineraller bulunur ve kansızlığın oluşmasını engeller. İshal probleminiz varsa yiyeceğiniz sucukla çözüm bulabilirsiniz. Sucuğun tam bir protein kaynağı olması, vücudun direncini arttırır. Sporcuların kas geliştirmesine destek olur. Gün boyu enerji verir ve halsizliği ortadan kaldırır. Zihinsel ve fizyolojik olarak uyanık olmamızı sağlar, zihin açıklığı verir. Kreatin maddesini bolca bulunduran sucuğu yediğinizde, odaklanma ve öğrenme yetinizi arttırırsınız. Dikkat eksikliği olan çocuklarda uygu ölçülerde sucuk yedirilebilir.
Omaga-3 içeren sucuk, parkinson, aizemir gibi hastalıkların düşmanıdır. Sucuğun kemik sağlığını koruması, içinde bulundurduğu selenyum, fosfor, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko sayesindedir. Çocukların kemik gelişiminde, menopoza girmiş bayanlarda ve kemik erimesi olan hastalarda doktora danışılması şartıyla sucuk tüketimi önerilmektedir.
Sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve boşaltım sistemini destekleyen sucuğu yediğinizde, metabolizmanın hızlı çalıştığını ve kolayca kilo verdiğinizi görürsünüz. Kas yapısını sağlamlaştırırken birikmiş yağlarınızdan kurtulursunuz. Ayrıca metabolizma hızlandırma hakkında size iki konumuzu da öneririm. Maydanoz Suyu Metabolizmayı Hızlandırır mı? ve Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? yazılarımıza mutlaka göz atınız.
Sucuğun içindeki baharatlar birçok hastalığı önlüyor
Kırmızı ya da beyaz etle yapılan sucuğun içine birçok baharat eklediğinizden, vücuda olan yararlarını çoğaltmış olursunuz. Kimyon, karabiber gibi baharatlar vücuttaki gaz sancılarını ortadan kaldırır, gaz çıkarmayı kolaylaştırır. Sindirim sistemini destekledikleri için midede şişkinliğin oluşmasını engeller. Baharatlar, vücuda ısı verdikleri için üşütmelerin neden olduğu sancıları ortadan kaldırırlar.
Sucuğun içindeki baharatlar, bağırsaklar çalışmasını destekler ve kabızlığı ortadan kaldırır. Ödem söktürücü olduğu ve yağ yakıcı özelliği olduğu için kilo vermenize yardım eder. Güç verdiği için günlük egzersizlerinizi kolay yapmanızı sağlar.
Sucuk tüketirken dikkat edilmesi gerekenler
Sucuk tüketmek insan sağlığına yararlıdır ancak her besinde olduğu gibi sucuğun da belirli ölçüde tüketilmesi şarttır. Hali hazırda bir hastalığınız varsa sucuk tüketimi ile ilgili bilgiyi doktorunuzdan almalısınız. Mide rahatsızlığı olanlar sucukta bulunan bol miktardaki baharattan rahatsız olabilirler. Sucuk yedikten sonra midenizde yanma, batma, acıma söz konusuysa, sucuk tüketimine ara vermeniz gerekir.
Sucuğun kolesterol, tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğunu savunan hekimlerimiz vardır. Bu yüzden kendi vücudunuzu takip ederek sucuğun size zararlı gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Gereğin fazla et tüketimi, eğer vücuttan enerji atılmadıysa size kilo olarak geri dönebilir. Çok tüketilen sucuk, bağırsak, karaciğer, safra gibi organları yorabilir.
Evde sucuk nasıl yapılır?
Dışarıdan alınan sucukların hangi koşullarda hazırlandığını bilemeyiz. Çocuklarımıza, ailemize ve kendimize sağlıklı sucuk yedirmek istiyorsak birkaç dakika için kendi ev sucuğumuzu yapabilirsiniz. Sucuğunuz için gerekli olan malzemeler; 1 kilo dana kıyması(isterseniz tavuk eti, kuzu eti, hindi eti tercih edebilirsiniz), 250 gram hayvansal yağ(iç yağı), Bir tatlı kaşığı toz biber, bir tatlı kaşığı kadar acı biber, bir tutam karabiber, göz kararı kimyon, bir tatlı kaşığı tuz, 6-7 diş sarımsaktır. Dileyenler bir miktar çemende kullanabilir. Sucuğunuzun içine koyacağınız baharatları damak tadınıza göre eksiltebilir ya da arttırabilirsiniz.
Temiz bir kaba kıymanızı ve iç yağınızı alın. Kıymayı yoğurmaya başlayın ve sırayla baharatları eklemeye başlayın. Yarım saat yoğurduktan sonra, birkaç saat malzemelerin birbirine iyice geçmesi için sucuğumuzu bekletelim. Daha sonra kasaptan aldığınız dana bağırsağının içine karışımı hiç hava kalmayacak şekilde dolduruyoruz. Bağırsağın rahat açılması için tuzlu suda bir süre bekletebilirsiniz. Dana bağırsağı kullanmak istemiyorum derseniz buzdolabı poşetlerinin içine karışımı koyup, masanın üstünden eliniz ileri geri bastırarak satın aldığınız sucuğun şekline getirebilirsiniz. Hazırladığınız sucuğu dışarıda birkaç gün kurutabilir ya da direkt dolabınıza koyabilirsiniz, afiyet olsun.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.