Sezaryen Doğum Gerektiren Durumlar
Sezaryen demek doğum zamanı gelmiş ya da doğum zamanı yaklaşmış olan bebeği uterusa karın bölgesinden kesik uygulanması ile bebeğin anne karnında alınmasına sezaryen deniz. Sezaryen ameliyatı cerrahi bir operasyon olduğu için genellikle anneye genel anestezi uygulanmak suretiyle yapılır.
Sezaryen Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Sezaryen ameliyatı gerektiren durumların en başında fetal geliş bozuklukları yer almaktadır. Başka bir deyiş ile bebeğin çok iri olması, plasentanın rahmin ağzını kapatma durumu, bebekte görülen karın duvarının kapanmış olması gibi anormallikler gebelikte görüldüğü zaman sezaryen ameliyatı uygulanır. Bunun dışında annede görülen vajinusmus rahatsızlığı ya da doğum korkusu veya kordon sarkması gibi durumlar söz konusu olduğunda sezaryen ameliyatı yapılmaktadır.
Artık günümüzde tıbbi bir zorunluluk olmasa dahi anne ile babanın tercih etmeleri ile bebek doğum zamanı gününü doldurduktan sonra kararlaştırılmış bir günde sezaryen ameliyatı anneye uygulanabilmektedir. İsteğe bağlı yapılan bu sezaryen ameliyatına elektif sezaryen adı verilmektedir.
Sezaryen ameliyatında normal doğum esnasında hem annenin hem de bebeğin karşılaşabilecekleri sorunların birçoğu görülmez. Bunun dışında yumurtalıklarda ve uterusta var olan kist ya da miyomlar sezaryen ameliyatı sırasında doktor tarafından kolaylıkla temizlenebilir. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen sezaryen ameliyatının cerrahi bir operasyon olduğu unutulmamalıdır.
Hangi Durumlarda Sezaryen Şarttır?
Sezaryen Ameliyatının Zararları Nelerdir?
• Sezaryen ameliyatında her zaman için karın içi iltihaplanma tehlikesi bulunmaktadır.
• Bu ameliyatta annedeki dikişlerde iltihapların yanı sıra kanamada meydana gelebilir.
• Sezaryen ameliyatında normal doğumlara göre annede kan kaybı çok daha fazladır.
• Bu ameliyatta idrar yollarının ya da idrar kesesinin zarar görme ihtimali de vardır.
• Genel anestezi yöntemi uygulanarak yapılan sezaryen ameliyatlarında bazı durumlarda anestezi nedeni ile anne ölümü dahi gerçekleşebilir.