Sakatatlar Nasıl Pişirilir?
Sakatatlar dediğimizde aklımıza ilk olarak elbette ciğer geliyor. Ciğeri pişirmeye başlamadan önce mutlaka ciğerin sinirlerini ve sert damarlarını iyice temizleyin ve yıkayın. Eğer isterseniz ciğeri sıcak suyun içine batırıp temizleme işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
Sakatatlar Pişirme Ve Temizleme Önerileri
Sakatatlar grubunun en başında olan ciğerin hem daha lezzetli hem de proteinini kaybetmesini istemiyorsanız o zaman ciğerleri kuşbaşı olarak doğrayın. Pişirme öncesinde en az 1 saat boyunca sütün içerisinde ciğeri belletirseniz hem yumuşamasına hem de tadına destek olursunuz. Ciğeri süt yerine isterseniz domates suyunun içinde bekleterek de yumuşatabilirsiniz. Ciğere ekstra lezzet kazandırmak için baharat, mayonez ya da çırpılmış yumurta ile ciğere tat katabilirsiniz.
Hem hızlı hem de pratik bir ciğer yemeği yapmak için ciğerleri küp şeklinde doğrayın ve ciğerlerin üzerine taze limon sıkın. Bu şekilde ciğerleri 10 dakika boyunca bekletin ve sonra hemen kızgın olan yağda ciğerleri kızartın. Kızartma sonrasında ciğerlerin üzerine bir tutam tuz atın.
Ciğerlerin pişip pişmediğini anlamak için hemen çatalı ciğerlerin üzerine batırın. Eğer ciğerden kan gelmiyor ise o zaman ciğer pişmiş demektir.
Eğer ciğer kızartması çok yağlı ya da çok sert oldu ise ciğerleri hemen yoğurtlu sosun içine ekleyin ya da hemen soğan ile domates ile birlikte 10 dakika daha pişirin.
Böbrek Pişirme Ve Temizleme Önerileri
Böbreği temizlemek için önce böbreğin yağ kısmını ayırın ve 3 saat boyunca temiz suyun içinde bekletin.
Böbreğin kötü kokusu sizi rahatsız ederse böbreği bir süre boyunca turşu suyunun içerisinde bekletin.
Dana böbreği kızartması yapmak için böbrekleri önce doğrayın ve sonra da iyice temizleyin. Sonra kaynar suyun içinde pişirin ve sonra da süzgeçten geçirip sadece soğuk su ile iyice durulayın. Bu uygulamayı en az 3 defa tekrar edin ve sonrasında böbrekleri kızartın.
Böbreğin suyunun çıkmasını istiyorsanız kızartma işlemini harlı ateşte yapın.
Akciğer Pişirme Ve Temizleme Önerileri
Akciğeri pişirmeye başlamadan önce çok iyi bir şekilde yıkayın ve sonra da nefes borusunu tamamen alın.
Akciğeri haşlarken suyun yüzeyine çıkmalarını istemiyorsanız o zaman ciğerlerin üzerine ısıya dayanabilecek türden bir tabak yerleştirin.
Akciğeri ekşi eklediğiniz suyun içerisinde 60 dakika kadar haşladıktan sonra baharatlar ile tadını zenginleştirin.
Akciğeri haşlamadan önce 2 tane et kesme tahtasının arasına sıkıştırıp üzerine de ağır bir şet koyarak akciğeri pişirme öncesinde bir süre dinlendirin.
Kalp Pişirme Ve Temizleme Önerileri
Haşlanmış olan kalbi ile önce pıhtılardan sonra da damarlarından ayırıp çok iyi bir şekilde temizleyin. Daha sonra soğuk su doldurduğunuz tencerenin içerisine kalbi koyun. Daha sonra tencerenin içine biraz havuç ile birazda kuru soğan ilave edin. Bu malzemeler ile en az 2 saat kadar pişirmeye devam edin. Bu şekilde rahatça hazırladığınız kalbi isterseniz hem salata hem de sandviçlerde kullanabilirsiniz.
Eğer haşlama süresini kısaltmak istiyorsanız küçük parçalar halinde doğramanız yeterli olacaktır.
Kalbin pişirme sürecinde ortaya çıkan hoş olmayan kokusunu gidermek için kalbi pişirme öncesinde en az 2 saat boyunca soğuk suyun içerisinde dinlendirin.
Danadili Pişirme Ve Temizleme Önerileri
Danadilini kısık ateşte en az 3 ya da 4 saat boyunca ve tencerenin ağzı kapalı bir şekilde pişirmeniz gerekiyor.
Danadilini pişirme öncesinde tuzlayın ve baharatlar ekleyip sadece kaynar suyun içerisinde yarım saat kadar ön haşlama yapın.
Danadilinin pişip pişmediğini anlamak için çatalı batırın eğer çatal kolay bir şekilde batıyor ise danadili pişmiş demektir.
Danadilini pişirdikten sora kabuğundan kolay bir şekilde ayırmak için kaynatma sonrasında hemen üzerine buz ilave ettiğiniz suyu dökün.