Sağlıksız Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Sağlıksız Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Bu sorunun çözümü için öncelikle sağlıksız beslenmek sizleri nasıl tehdit eder? Sorusunun cevaplandırılması gerekir.

Günlük yaşamımızı olumsuz etkileyen ve birçok rahatsızlığa sebep olan etkenlerin başında sağlıksız yani yetersiz beslenme geliyor.

 

Sağlıksız Beslenmek Sizleri Nasıl Tehdit Eder?

Beslenme esnasında vücuda giren besinlerin fiziksel ve ruhsal sağlık açısından önemli etkileri vardır. Sağlıksız beslenme dendiği zaman ihtiyaçtan fazla veya az yemek yemek, vücut için alınması gerekli olan besinlerden yeterince tüketmemek, tek düze beslenmek ve sağlığa zararlı olan bazı maddeleri fazla miktarda tüketmek konuları akla gelir.

 

Yetersiz Beslenmenin Nedenleri Nelerdir?

Sağlıksız beslenmenin nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Vücut ihtiyacından azını tüketmek,
  2. Tek yönlü beslenme alışkanlığı (sadece protein veya karbon hidrat tüketmek gibi),
  3. Psikolojik problemlerden (stres gibi) dolayı yeme miktarının değişmesi,
  4. Aile ve kültürel yapıdan dolayı yanlış yeme alışkanlığı,
  5. Yetersiz veya çok fazla satın alma gücünün olması,
  6. Yanlış diyet uygulamaları,
  7. Hazır ve hızlı yiyecek tüketim alışkanlığı,
  8. Çevresel faktörler (zayıf görünme duygusu ve başkalarına özenme gibi),
  9. Bilgi eksikliği.

Sağlıksız Beslenme En Çok Kimlerde Görülür?

Yapılan klinik araştırmalar sonucunda yetersiz beslenmenin en çok bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde, hamile kadınlarda, işçilerde ve yaşlılarda görüldüğü kanıtlanmıştır.

Hamile kadınlardaki yanlış beslenmenin bilgi eksikliği ve hormonal değişimlerden, işçilerin ise hazır yiyeceklerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Yaşlılarda az yemek yeter anlayışından bebek ve gelişim çağında olanların ise gerekli vitamin ve minerallerin alınmamasından ve fast food yeme alışkanlığından kaynaklandığı kabul ediliyor.

 

Sağlıklı ve Sağlıksız Beslenenlerde Fiziksel Görünüm Farkları Nelerdir?

Sağlıklı beslenen bireylerin sağlıksız beslenenlere oranla daha farklı fiziksel görünümleri oluşabiliyor. Bunların başlıcaları; saçlardaki canlı ve parlak görüntü, normal gelişiminde olan kas, kol ve bacaklar, pembe pürüzsüz ve nemli bir cilde sahip olma, dikkatli bakış, zinde ve güzel bir vücut görünümü (uygun vücut kilo oranı) ve sağlıklı bir sosyal ve ruhsal gelişim olarak sıralanabilir.

 

Sağlıksız beslenen kişilerde ise genellikle; şiş bir karın ve orantısız vücut ölçüleri, yara ve pürüze sahip ciltler, isteksizlik ve sürekli yorgun olma durumu ile psikolojik problemler görülmektedir.

 

Sağlıksız Beslenmenin Sebep Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Sağlıksız beslenmenin sebep olduğu sorunların başında aşırı kilo alma veya zayıflık geliyor. yağ ve şeker miktarını fazla tüketen kişilerde görülen aşırı kilo alma durumu diyabet hastalıklarına kadar ulaşan sonuçlar doğurabilir.

Özellikle yetersiz veya tek düzen beslenme ile yanlış diyetlerin uygulanmasından dolayı oluşan aşırı zayıflık ise vücut direncinin düşerek bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve birçok hastalığa karşı daha korunmasız olma durumuna yol açar.

 

Yapılan araştırmalarda meyve, sebze ve özellikle deniz ürünleri ile et tüketiminin yetersiz olduğu kişilerde beyin işlevlerinin daha yavaş çalıştığı ve depresyon vakalarının daha çok görüldüğü belirlenmiştir.

Bu kişilerin demans ve alzheimer vakalarının da çoğunluğunu oluşturduğu kabul görmektedir.

Ayrıca kan basıncının yükselmesinden dolayı vücudun birçok organında özellikle de beyinde bazı hasarların oluştuğu ve kalp ile damar hastalıklarının başlıca sebeplerinden olduğu da tıbbi olarak kanıtlanmış durumdadır.

 

Günümüzün en yaygın rahatsızlığı olan obezitenin başlangıcının sağlıksız beslenmeden olduğu ve kanserden korunmak için gerekli olan besin ve minerallerin eksikliğinin de tedavi sürecini geciktirdiği ve olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Sağlıksız beslenen kişilerdeki isteksizlik; herhangi bir işi yapmak için çaba harcamama ve neredeyse sürekli dinlenme arzusu içinde olma olarak görüldüğü gibi çiftlerde sağlıklı bir cinsel yaşamın oluşmaması şeklinde de görülebilir.

Özellikle gelişme çağındaki ve bebeklerde sağlıksız beslenme sonucu, yaşıtları ile aynı düzeyde gelişememe, zekâ geriliği ve fiziksel problemlere de yol açabilir.

 

Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Sağlıklı beslenmek için en önemli kural ise her şeyden gerektiği kadar ve düzenli olarak yemektir. Sağlıklı beslenme ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için sebze ve meyveler düzenli olarak her gün tüketilmelidir.

Kalp hastalıklarına ve kansere karşı vücudu koruyan tam tahıllı besinler tüketilmeli, bağırsak ve midenin işleyişini düzenleyen ve kolaylaştıran lifli besinler tercih edilmelidir.

 

Yemeklerde kullanılan yağlar sağlıklı olarak seçilmeli (zeytinyağı gibi), çok miktarda şeker ve tuz kullanılmamalı ve hazır yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir.

Vücudun ihtiyacı olan proteinler değişik kaynaklardan alınmalı, alkol kullanımından kaçınılmalı ve vücudun hareketlilik oranı arttırılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder