Pirinç Ev Eşyaları Nasıl Temizlenir?
Birçok evde pirinç eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyaları parlatmak ve daha şık görünmesini sağlamak yorucu olsa da pirinç eşyaların temizlik sonrası görünümü paha biçilmezdir. Süsü pirinç ev eşyaları temizlendikten sonra parlatmak amacı ile verniklenebilir.
Vernik İşlemi
Vernik kullanımı eşyanın kullanım süresine, iklim şartlarına ve kullanılan verniğin miktarına göre çok uzun aylar boyunca dayanabilir. Eğer pirinç eşyayı çok fazla yani günlük olarak kullanıyorsanız bu eşyanın verniklenmesine lüzum yoktur. Bunun nedeni vernikli yüzeyin hemen aşınıp verniğin koruyucu tabakasının da hemen soyulmasıdır.
Özellikle uzun süre kullanılmayan pirinçlerin örneğin kilise pirinçlerinin verniklenmesi uygun bir tedbir olacaktır. Bu tür pirinçlerin silikon püskürtülmüş olan temiz ve yumuşak bir bezle silinmesi yeterli olacaktır.
Pirinç eşyalar satışa sunulmadan evvel genellikle verniklenirler ama tamamen temizlenmiş olan kaplama eşyalar evde sprey ile rahatça temizlenebilir. Daha kolay kullanımı sağlamak için teneke kutuda vernik alındıktan sonra etiket talimatlarına uyabilirsiniz.
Pirinç eşyalara gerektiği bakılmaz ise pirinç eşyalar hemen kararabilir. Tuza batırılmış limon ya da sirke veya pirinç cilası gibi yumuşak olan temizleyiciler temizlikte etkili olmaz ise pirinç eşyayı sitrik asitli solüsyona koymanız gerekir. 3 ½ litre sıcak suyun içinde çözülmüş 25 gram kadar sitrik asit kullanmanız yeterlidir. Bu karışımı kullanırken kesinlikle metal olmayan bir kabı tercih edin. Eğer pirinç eşya büyük ise biraz daha fazla solüsyon kullanabilirsiniz.
Daha sonra pirinç eşyayı 5 dakika kadar suda bekletin ve sonrasında oymaları ya da süslemeleri eski bir diş fırçası yardımı ile fırçalayın. Sonra tazyikli sıcak suda pirinç eşyayı durulayın ve iyice kurutup her zaman yaptığınız gibi cilalayın.
Yukarıda anlatılan teknikte temizlik genellikle derin oyulmuş ya da kakma süsleme kullanılmış olan doğu pirinçlerinde çok daha fazla etkilidir.
Pirinçleri Verniksiz Parlatmak
Amonyak ile ıslattığınız temiz bir bez ile verniklenmemiş olan pirinç eşyalarınızı parlatabilirsiniz. Parlatma yani ovma esnasında kullandığınız bez kararmaya başlayacaktır.
Bu esnada bezin kararan kısımlarını kullanmamaya özen gösterin. Amonyak kullandığınızda cila izleri de temizlenecektir. Boyalı olan pirinç eşyaları suya koymamaya özen gösterin.
Pirinç eşyalar üzerindeki mavi ile yeşil lekeleri temizleyebilmek için daha farklı bir uygulamaya ihtiyaç vardır. Sert ve küçük pirinç eşyalar ½ fincan kadar çamaşır sodası bulunan 1 ½ litre kadar suyun içerisinde kaynatılabilir. Küçük leke izlerini temizlemek için tuza batırılmış olan limon suyu ya da sirkeli bir bez ile pirinç eşya ovulabilir. Daha sonra sırası ile durulama, yıkama, yeniden yıkama, kurutma ve cilalama işlemleri uygulanmalıdır.
Asılı Pirinç Eşyalar
Kapı ya da dolaplara asılmış olan veya deri ile kanvas üzerindeki pirinç eşyalar eğer cila yüzünden lekelenmişler ise bu durumda özenli bir temizlik gerekir. Sigara külü ya da ahşap, pirinçleri cilalamada zemine zarar vermemek için kullanılabilir. Ayrıca yere mukavva da sermeniz yardımcı olacaktır. Temizleme sonrasında vernik uygulanmalıdır.
Pirinç Yemek Pişirme Aletleri
Pirinç olan yemek pişirme aletleri kesinlikle cila ile temizlenmemelidir. Bunun yerine limon suyu, tuz ya da sirke ile silinmelidir. Eğer çok gerekli ise ince bulaşık telini iyice sabunlayıp sabunlu tarafı ile hafifçe cilalayabilirsiniz. Sonarsında temiz tazyikli su ile durulayıp, sıcak deterjan köpüğü ile yıkadıktan sonra yeniden durulayınız. Pirinç yemek aletlerini kullanmadığınız zamanlar mutlaka kuru bir yerde saklamanız gereklidir.
Unutmayın!
• Ticari olan pirinç eşya cilaları fazla aşındırıcı değildir ve bu yüzden de kaşıntıya sebep olmazlar.
• Kumlu tortuları temizlemek için yüzeyi önce yumuşak temiz bez ile silin.
• Cila tam anlamı ile kuramadan evvel cila sürtülmelidir.
• Temiz bez kullanılmalıdır.
• Temizleme tamponu kir ve metal tortular yüzünden sürekli kararır. Bu bezlerin sürekli temiz kısımları kullanılmalıdır.
Pirinç ve Bakır ev eşyası İzmir’de nerede bakım yapılır?