Evde Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde petek temizliği yapmak sandığınız kadar zor değil fakat biraz zahmetli bir iş. Doğalgazla ısınmak için kullanılan doğalgaz peteklerinden verimli ısınmayı sağlamak için, belli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Kirli petekler bölgesel ısınma sorunları yaratır ve hatta kombinize dahi zarar verebilir. Doğalgaz peteği temizliği ile ilgili tüm detaylar yazının devamında…
Bu Yazıda Neler Var?
Evde Petek Temizliği Yapmanıza Yardımcı Olacak İpuçları
Peteklerin temizliği için işinde profesyonel firmalar ile anlaşmak işinizi kolaylaştıracaktır ancak evde kendinizde temizleyebilirsiniz. Petek temizliği yapılmalı mı? Sorusuna yanıt arıyorsanız işte cevabı!
Doğalgaz peteklerinin temizliğinde tercih edilen birçok yöntem bulunmaktadır. Kullanılan bu yöntemler yakıt giderinin azalmasına, ısınmanın daha rahat ve hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur. Petek temizliği yaparken işinize yarayacak ipuçları;
1- Petek Dışı Temizliği
Petek içinin temizliğine geçmeden önce, elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi yardımıyla peteğin üstünde ve arkasında biriken tozlar süpürülür. Petek yanlarında bulunan kenarlıklar çıkarılır ve ince bir oklavaya dolanan bez ile içindeki tozlarda silinir. Petek nemli bezle silindikten sonra kurulanmalıdır, aksi takdirde paslanma sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
2- Petek İçi Temizliğinde Vana Ayarı Yapılır
Doğalgaz petek temizliği nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arıyorsanız ilk yapmanız gerekenin vana ayarları olduğunu unutmamak. Kombi pompasını yormamak ve daha az çalışmasını sağlamak, kombinizin daha uzun bir ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, petek temizliği oldukça önemlidir. Öncelikle kombi ve kombi su giriş vanaları kapatılır, ardından tüm radyatörlerin vanaları kapalı konuma getirilmelidir.
3- Tazyikli Su Uygulaması
Tazyikli su ile temizlenmeyen peteklerde zaman içinde tıkanma sorunu yaşanır. Petek içine hortum ile tazyikli su verilerek temizleme işlemi yapılmalıdır. Bu uygulama deneyimli firmalar tarafından yapıldığı gibi evde de yapabilir fakat sonuç aynı olmayacaktır. Makinelerin su gönderme hızı ve gücü sayesinde zorlu kirler en hızlı şekilde çözünebilir.
Tazyikli su ile temizleme işlemi profesyonel firmalar tarafından gerekli makineler kullanılarak yapılmalıdır. Bu işlem için öncelikle ilk petekten başlayarak her petek açılır tazyik uygulanır ve sonra diğer peteğe geçilir. Bu temizleme işleminde petekten çıkan su berrak hale gelene kadar uygulanır. Her petek için aynı işlem tek tek uygulanır.
4- Petek Havası Alma İşlemi
Peteklerin temizliği aşamasında uygulanan her işlemde peteklerde hava basıncı kalabilir. Tahliye vanası kapatıldıktan sonra su gelmeye başlayana kadar her peteğin tek tek havasının alınması gerekir. Kombinin sağlığını korumak açısından hava alma işlemi dahi petek sırasına göre yapılmalıdır.
5- Petek Temizliği Sonrası Su Basma
Peteklerin temizliği sonrasında kombinin ihtiyacı olan su seviyesi kadar su basılmalıdır. Aksi takdirde yetersiz su ve basınç, kombinin bozulmasına neden olabilir.
Petekler periyodik olarak temizlenmelidir. Temiz petekler sayesinde daha verimli bir ısınma sağlanabilir, faturalarınızın ise olduğundan daha düşük gelmesi sağlanabilir.
İlginizi çekecek diğer yazı: Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?