Örgü Nasıl Örülür? (Sol El) Resimli Anlatım
Hayatınızda hiç örgü örmediniz ve gerçekten örgü örmeyi çok istiyorsunuz. O halde merak etmeyin sevgili hanımlar adım adım birlikte örgü nasıl örülür öğreneceğiz.
Örgü örme çalışmamız sol elini kullanan hanımlar için. Bu önemli noktayı hatırlattıktan sonra hemen gerekli malzemelere geçiyoruz.
Gerekli Malzemeler
Bir küçük yumak, 2 tane şiş ve makas. Eğer ne şişiniz ne de örgü ipiniz yok ise 2 tane kalem ve dayanıklı yani biraz kalın bir ip ile ipi kesmenize yarayacak keskin bir araç.
Sol El Örgü Nasıl Örülür?
İpi ya da yumak ipini alın ve yarım metre ya da daha kısa gelecek şekilde ölçün ve yukarıda gördüğünüz üzere ikiye katlayın.
Bu sırada yumağı ya da ipi kesmeyin. Sadece bir parça uzunlukta ipi çekin ve ikiye katlayın.
Yukarıda gördüğünüz gibi sol eliniz ile tuttuğunuz yukarı kısmı yani ipin dönen kısmını ters çevirin.
Sağ elinizin yüzük, orta ve işaret parmaklarını birleştirin ve orta ile yüzük parmağınızın arasına sol taraftaki ipi geçirin bu sırada da serçe parmağınız ile sağ taraftaki ipi kavrayın ve sağa doğru çekin.
Sağ eliniz ile sol elinizin tuttuğu ters çevirdiğiniz üst kısmın ortasını sağ el başparmağınız ile tutun.
Daha sonra sol elinizin baş ve işaret parmaklarını ipin ortasından yukarıda gördüğünüz gibi geçirin.
Sol el işaret ve başparmağınız ile sol taraftaki ipi tutun.
Tuttuğunuz sol taraftaki ipi yukarıya doğru çekin. Şu anda başlangıç düğümünü oluşturdunuz.
Sol taraftaki yani yeni attığınız başlangıç düğümünü çekerek daraltın. Şu anda sağ tarafta kısa ipin sol tarafta da yumağın ya da ipin uzun tarafının olması gerekiyor.
Mili, şişi ya da uzun kalemi başlangıç düğümünün ortasından geçirin.
Şimdi sıra şişe, mile ya da kaleme başlangıç ilmiklerini atmaya geldi. Kısa olan ipi sağ elinize yukarıda gördüğünüz gibi dört parmağınızın üstüne alın.
Daha sonra başparmağınızı kendinize doğru getirerek ipin kısa olan ipin altından geçirin ve ipi dışarıya doğru gerdirin.
Şişi, mili ya da kalemi gerdiğiniz ipin sol tarafından yani size yakın olan tarafından geçirin.
Sağ baş ve işaret parmağınız ile şişi, mili ya da kalemi tutun.
Sol eliniz ile uzun olan ipi milin arka tarafından geçirin ve milin üzerine yatırın.
Sağ el başparmağınıza geçmiş olan ilmiği yani ipi milin arkasından atın ve sol uzun ipi çekin.
Aynı şekilde dilediğiniz uzunlukta başlangıç ilmiklerini atın. Bu attığınız ilmikler ne kadar uzun olursa projeniz o denli büyük olur. Yani bu ilmikler kazak ya da atkı ya da herhangi bir projenin eninin genişliğini gelirler. Fakat bu ilmikler uzunluk belirlemez. İlk denemeniz olduğu için 10 tane ilmik atmanız yeterli.
İlmikler tamam olduğunda sağ elinize ilmik olan mili sol elinize boş mili alın.
Boş olan mili sağ taraftaki mildeki ilk ilmiğin altından geçirin. Bu sırada da X işareti halini alan millerinizi sağ başparmağınız ve eliniz yardımı ile tutun.
Uzun olan ipi sol eliniz ile yine sol taraftaki biraz önce ilk ilmiğe geçirdiğiniz milin arka tarafından atarak geçirin.
Sonra sol taraftaki ve henüz ip attığınız mili ilmiğin içinden attığınız ip ile birlikte kendinize doğru çekin.
Sol işaret parmağınız ile sağ taraftaki milin sivri ucunu iterek,
sağ mili sol taraftaki milden kurtarın. Aynı şekilde sağ mildeki tüm ilmikleri sol mile aktarmaya devam edim.
Sol ilmikleri de sağ ilmiye aynı yöntem ile aktarın. Ne kadar çok aktarırsanız örgünüzün boyu da o denli artacaktır.
İstediğiniz kadar ördükten sonra sıra örgüyü kapatmaya geldi. Örgüyü kapatmak için sanki ilmik atıyormuşsunuz gibi ama 1 ilmik atın ve sağ taraftaki ilmiği ip atmadan sol mile geçirin.
Attığınız ilmikten sonra durun ve sol taraftaki milin arka tarafında duran ipi sağ baş ve işaret parmağınız ile kavrayın ve öndeki ipin üzerinden geçirin.
İlmik atmadan yani ip alıp ilmik atmadan soldan ilmiği sağa aktarıp arkada duran ilmiği ön tarafa atmaya devam edin. Sağ taraftaki tüm ilmikler bitene dek aynı işleme devam edin.
Sona geldiğinizde son ilmiği tutarak milden çıkarın ve makas ile uzun taraftaki ipi kesin. Sonra kestiğiniz ipi ilmeğin içinden geçirin ve sağlam bir düğüm oluşmasını sağlayın.
İngilizce Video İle Anlatım