Mum Lekesi Nasıl Temizlenir ?
Elektrikler kesildiğinde veya özel gecelerinde aydınlatma amaçlı kullandığınız, yerine göre dekoratif olarak tercih ettiğiniz mumlar koltuk, giysi, halı veya herhangi bir yüzeye damladığında arkasında kötü bir görüntü bırakır. Mum lekelerini zahmetsiz bir şekilde kolayca temizleyebilirsiniz. Bu yazımızda mum lekesinin bulunduğu yüzeye göre temizleme yöntemlerini anlatacağız. Buyurun mum lekesini temizleme yöntemleri:
Bu Yazıda Neler Var?
Örtü, giysi, kumaş ve benzeri yerlerde mum lekesini temizleme yöntemi
Mum lekesine olabildiğince hızlı bir şekilde müdahale etmeniz lekenin daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Ne kadar hızlı ve anında müdahale ederseniz o kadar iyi. Damlamış mum artığını temizlemek için sertleştirmeniz gerekir. Bunun için mum lekesinin üzerine buz sürebilirsiniz. Mum lekesini / kalıntısını sertleştirdiyseniz bıçağın keskin olmayan tarafı veya kredi kartı gibi bir plastik kart yardımıyla hafif hafif kazımaya başlayın. Artığı temizlemiş olacaksınız ama henüz tam olarak mum lekesinden kurtulmuş sayılmazsınız.
Kalan mum artığını temizlemek için 2 adet kağıt havluya veya kese kağıdına ihtiyacınız olacak. Mum lekesinin yer aldığı kumaşı 2 kağıt havlunun arasına koyup ütüyle kağıdın üzerinden bir kaç kez geçin. Bu uygulama sonucunda mumun kumaştan kağıda geçtiğini göreceksiniz. Lekeden tamamen kurtulana kadar ütü işlemini tekrar tekrar yeni kağıt ile uygulayın. Uzun süre ütüyü sürmeyin. Hiç beklemediğiniz, istemediğiniz sonuçlar meydana gelebilir. Tüm bu işlemlerin sonunda kumaşı / giysiyi veya örtüyü yıkama talimatlarına uyarak yıkamalısınız. Sonuç olarak lekeden eser kalmayacaktır.
Cam eşyadan mum lekesi nasıl temizlenir ?
Cam yüzeylere damlamış mum kalıntısını temizlemek için iki farklı etkili yöntem mevcut. Bunlardan birincisi lekenin üzerine buz sürmek ve katılaşmış lekeyi bıçağın tersiyle veya kredi kartı gibi bir plastik kart yardımıyla çıkarmak. Mum kalıntıları çıktıktan sonra kalan lekeyi sabunlu bez yardımıyla silebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise yüzey cam olduğundan dolayı saç kurutma makinesi veya ısıtıcı yardımıyla lekeyi eritip peçeteyle silmek olacaktır. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa onu uygulayabilirsiniz.
Koltuk, kilim, halı ve benzeri yüzeylerden mum lekesini temizlemenin yöntemi
Koltuk, kilim, halı ve benzeri yüzeylerden katı mum lekelerini temizlerken / kazırken dağıtmamaya özen göstermelisiniz. Dağılmaması için başlangıçta elektrik süpürgesi ile süpürmeyi deneyin. Koltuk veya halının kumaşına göre kurumuş mum lekesini çıkarmanın en iyi yöntemi ütü kullanmaktır. Halıdaki veya koltuktaki lekenin üzerine kese kağıdı veya kağıt havlu koyarak ütüyü 10 saniye kadar gezdirin. Mum lekesinin kağıda geçtiğini, halının / koltuğun temizlendiğini göreceksiniz. Eğer ki mum renkli ise tamamen çıkmayacaktır. Kullanım talimatlarına uyarak halıyı, kilimi veya koltuğu silebilir / yıkayabilirsiniz.
Mobilya üzerine damlamış mum lekesi nasıl temizlenir ?
Mobilya üzerine mum temas ettiyse, damladı ise temizlemek için her zaman olduğu gibi mumu buz yardımıyla donduralım. Mobilyaya zarar vermemek için bıçak yerine kredi kartı gibi bir plastik tercih etmelisiniz. Bıçak sert ve keskin olduğundan dolayı çizebilir. Mobilya üzerindeki lekeyi sert karton veya plastik yardımıyla kazıyalım ve mum lekesinin yer aldığı yeri sıcak suyla ıslatalım. Bu işlemlerin sonunda mobilyayı silmeli ve parlatmalısınız.
Siyah süet ayakkabimda mum lekesi var, nasil
cikarabilirim ?