Mikrop kapan ve ishal olan çocuklar nasıl beslenmelidir?
Bağırsağımızdan normalde suyu emilerek geçen yiyecekler bazen bakteriyel enfeksiyonlar, virüsler, kullanılan bazı ilaçlar, yapay tatlandırıcılar, kronik hastalıklar ve kaygı gibi sebeplerle suyu emilmeden bağırsaktan hızlıca geçer. Bunun sonucunda karın ağrıları, mide bulantıları ve kramplar ile birlikte ishal ortaya çıkar.
Çocukların bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha zayıf olduğundan virüslere ve mikroplara karşı daha savunmasızdırlar. Çocuğun ishal olduğu anlaşıldığında önce doktor tarafından muayene edilip ilaçlar temin edilmelidir. Daha sonra ise normal beslenmesine devam edilmeli fakat ishalin devam etmemesi ve emilimin sağlanması için yemeklerde çeşitli değişiklikler yapılmalıdır.
Nasıl beslenmeliz?
Öncelikle yemeklerdeki yağ oranı azaltılmalı ve öğün atlatılmadan düzenli bir şekilde yemek yedirilmeye devam edilmelidir. Halk arasında bilinen bazı yöntemler çocuğun iyileşmesini sağlamaz, aksine gelişiminde bozukluklara neden olabilir. Fakat bu yöntemler çocuğun ishal olma süresi uzatabilmektedir.
Hastalık durumunda çocuklara ağızdan sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedavi için gereken karışım ılık su, şeker, karbonat ve tuz belirli oranlarda karıştırılarak ishal tedavisinde kullanılmalıdır. İshal süresince şeker bu karışım dışında tüketilmemelidir.
Bunlardan kaçının! İshal olan çocuğa ayran, açık çay, su, meyve suyu gibi sıvılar verilmeli, kafein içeren içecekler bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için verilmemelidir.
Besin olarak ilk olarak yoğurt, yoğurt çorbası ve ayran tercih edilmelidir. Bununla birlikte yağsız pirinç pilavı, pirinç çorbası ve patates gibi nişasta bakımından zengin besinler ise dışkılama sıklığını azaltarak ishalin çocuk üzerindeki kötü etkilerini azaltabilmektedir.
Meyve olarak muz, elma ve şeftali tümünün kabukları soyularak tüketilmelidir. Portakal gibi asit içeren meyveler ise kesinlikle tercih edilmemelidir.