Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
Bir yetişkinin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan enerji bazal metabolizma hızıdır. Alınan besinlerin vücut tarafından enerjiye dönüştürülüp kullanma kapasitesine ise metabolizma hızı denir. Kişinin metabolizma hızı, olması gereken vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur. Kişinin metabolizma hızı ne kadar yüksekse alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesi ve açığa çıkan bu enerjinin vücut tarafından kullanılması etkili ve eksiksiz olacaktır. Ancak eğer kişinin metabolizma hızı olması gerekenden daha yavaşsa alınan besinlerin vücut tarafından enerjiye dönüştürülmesi de yavaşlayacaktır ve bu da vücudun enerji depolamasına sebebiyet verecektir. Bu durum kilo alımını beraberinde getiren bir durumdur.
Bu Yazıda Neler Var?
Metabolizma Hızını Nasıl Ölçülür?
Metabolizma yavaş ise az yemeye çalışmanıza rağmen kilo almanıza veya yavaş kilo vermenize sebep olur. Metabolizma hızını ve metabolizma yaşını en kolay nasıl ölçersiniz? Termometre ile: En kolayı her sabah yataktan kalkar kalkmaz kol altında termometre ile ateşinizi ölçmeniz.Bunu 5 gün yapmanız yeterlidir. Eğer ölçümler 35.5 ve altında ise metabolizma hızınız yavaş demektir (Bu ölçüm çok soğuk veya çok sıcak ortamda değil, yaşadığımız oda sıcaklığında yapılmalıdır-24-26 °C de) Manyetik Biorezonans yöntemi(SCİO): Bu yöntem ile gerçek metabolizma yaşı ortaya çıkar. Örneğin hastanın yaşı 15 iken 80 çıkabilmektedir. Vücut durmuş, stres çok yüksek, hormonal sistem çok yavaşlamıştır. Çok az yese ve hatta aç kalsa bile kilo veremez.
Günde 5 öğün alın ve tempolu yürüyüşler yapın
Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve buna bağlı olarak oruç tutan kişilerde hızlı kilo alımı olabilmektedir. Ramazan ayı geçtikten sonra, kişiler bir ay gibi uzun dönemde alınan bu kiloları, 3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelmektedir. Metabolizmanın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şarttır. Ancak 3 ana öğüne ek en az 2 ara öğünden oluşan bir beslenme programı ve her gün 1 saatlik tempolu yürüyüşlerle metabolizma eski hızınıza ulaştırılabilir. Bir beslenme ve diyet uzmanına danışarak kişiye özel hazırlanmış, haftada 0,5 – 1 kilogram verilmesini hedefleyen ve her çeşit besin grubunu içeren dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Günde 12-15 bardak su için
Ramazan ayında azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi gibi besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca az su tüketimi de; yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayından sonra da günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı tüketiminin de 12-15 su bardağı olmasına özen gösterilmelidir.
Hafif yiyeceklerle sağlıklı bir bayram geçirin
Ramazan Bayramında güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş ve sık yenilmelidir. Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle sıcak havalarda, eğer tatlı yenecekse hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleri de meydana getirebilmektedir. Dolayısıyla bayramdan sonra bu sorunların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı besinleri tercih etmemeye, porsiyon ölçülerin normal olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir.
Metabolizma nasıl hızlandırılır?
- Güneş varken yaşamak. Güneş varken metabolizma hızlıdır, güneş batınca yavaşlar. Beslenme planı buna göre yapılmalıdır.
- Sabah uyanınca 1 tatlı kaşığı tere tohumu çok az bal ile karıştırıp yutabilirsiniz.
- Alkali su toksin atar ve kilo verdirir, 10 gün süreli kullanın 1,5 litre oda ısısındaki suya 2 dilim taze zencefil ve 4 -5 limon damla veya 4-5 damla elma sirkesi katılacak. Tüm gün tüketilecek.
- Hafif acı sivri biber tüketebilirisiniz.
- Gün aşırı 1 saat hızlı ve yavaş tempolu olarak yapılan spor
- Günde 5 fincan ılık sıcak yeşil çay (dikkat çok demlenmeden)
- Bebekler gibi az ve çok sık beslenirsek, metabolizmamız hızlanır. Unutmayın bebek metabolizma hızı erişkine göre yaklaşık 100 kat fazladır.
- Beslenmede yağ miktarını azaltın, zeytinyağı sadece günde 1-2 yemek kaşığı tüketebilirsiniz.
- Yeterli hayvansal protein tüketin. Haftada 3 gün ve günde 3 öğün hayvansal gıda (et, balık, tavuk, yumurta, keçi peyniri, keçi sütü ve yoğurdu) tüketmek
- Hayvansal gıdalar ile buğdaydan elde edilen makarna, ekmek, pilav, patatesi birlikte tüketmemek
- 4 saat ara ile günde 3 kez ana öğün yemek
- Vücutta yağ miktarı azaldıkça, metabolizma hızlanır
- Vücutta kas oranı artarsa vücut hızlanır
- Çok sık ve çok düşük kalorili diyetler yapmak metabolizmayı durdurur.
- Çok az yenildiği taktirde, vücut kendini korumak adına depo yağlarını harcamak istemez ve kalori harcamayı azaltır.
- Çok uzun aralıklarla yemek yenildiği taktirde vücut enerji yakmayı keser, 5 katlı bir binayı çıkarken ile 100 kalori harcamak yerine, 50 kalori harcar. Depo yağlarını vücudu korumak adına tutar.
- Stresi mümkün olduğunda azaltmak. Kronik stres kilo yapar!
- Günde yaklaşık 2.5 litre su tüketmek ve bunun yaklaşık 2 litresini sıcak bitki çayı şeklinde tüketmek.
- Karaciğer yağlanması varsa vücut yavaşlar. Karaciğer yağlanması için her gün 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ve her gün 1 adet enginar tüketin.
- Çok fazla kimyasal ilaç kullanımı karaciğeri yavaşlatır ve yağlanma meydana gelir, ilaçlar vücutta yağlanma yapabilir.