Küpeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
İngilizce ‘de adı fuchsia olan çiçek küpeye benzer bir görünüme sahip olması nedeniyle ve de küpe gibi sarkan bir yapıya sahip olmasından ötürü dilimizde küpe çiçeği ya da küpeli çiçek olarak adlandırılmaktadır. Küpeli çiçek asılı saksılarda yetiştirilen ve de mükemmel iki tonlu renkleri ile göz kamaştıran bir görünüme sahiptir.
Çoğunlukla beyaz, pembe, mor ve kırmızı renklerde çiçekler açmaktadır. Sarkan çiçekler arasında en popüler çiçek olma özelliğine sahiptir. Küpeli çiçek sadece sarkan saksılarda değil yerdeki saksılarda da yetiştirildiği taktirde oldukça güzel bir görünüm sergilemektedir. Bu makaleyi okumaya devam ederek küpeli çiçeğin sevdiği ortamın nasıl yaratılabileceği, küpeli çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz bilgilere kolaylıkla sahip olmanız mümkündür.
Bu Yazıda Neler Var?
Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Dünyanın en güzel çiçekleri arasında bulunmakta olan küpeli çiçek diğer bir ifade ile çiçeği küpe çiçeği nasıl yetiştirilir konusu ile ilgili olarak en önemlileri arasında saksı seçimi gelmektedir. Küpeli çiçeği nasıl bakılır konusunda ilk adım küpeli çiçek için uygun olacak bir saksı seçimi ile atılır. Küpeli çiçek için en uygun yapıya sahip olan saksılar yuvarlak olanlarıdır. Çünkü küpeli çiçeği saksının yanlarından aşağıya doğru sarkar ve bu durum için en uygun yapıya da yuvarlak olan saksılar sahip durumdadır. Yuvarlak saksılarda küpeli çiçekler çok daha hoş bir duruş sergileyecektir.
Küpeli çiçekleri için en ideal saksı 20-30 cm derinliğe sahip olanlarıdır. Diğer bir önemli konu da bu saksılarda drenaj deliklerinin olmasıdır. Küpeli çiçeği oldukça narin görünümlü bir çiçek oluşu sebebiyle asılı duran saksılarda normal saksılarda olduğundan çok daha hoş bir görünüm sergiler. Ancak yerde yetiştirmek isteyenler, yer saksılarını küpe çiçeği aşağı doğru sarkacak biçimde yüksek bir platform üzerine yerleştirdikleri taktirde çok doğru bir yönteme başvurmuş olacaklardır.
Küpe Çiçeği Ekimi Ve Bakımı
Küpe çiçeği bakımı konusundan önce ekimi ile ilgili bilgi sahibi olmak son derece yararlı olacaktır. Küpeli çiçek gevşek ve de geçirgen özellikli toprağı sever. Toprağın suyu çok fazla ya da çok az tutmaması oldukça önemlidir. Küpeli çiçek için kompost ve saksı toprağı karışımı yeterli olur.
Küpeli çiçek yetiştirmeye başlamak için en ideal zaman ilkbaharın don zamanı geçtikten sonraki süreleridir. Düzgün bir şekilde bakımı yapılan küpe çiçeği ilkbahardan sonra son sonbahar mevsimine kadar çiçek vermeyi sürdürebilmektedir. Soğuk kış aylarında küpeli çiçeği evin içinde muhafaza edilmelidir. Küpeli çiçeği kış ayları süresince sadece 2 kere sulanması yeterli olan bir çiçektir. Bakımı doğru ve özenli şekilde yapılan küpeli çiçek her yıl çiçek açmayı sürdürür.
Küpe Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
Küpeli çiçeği tohumdan yetiştirmek oldukça zahmetli olmaktadır. Küpeli çiçeği tohumu ekmek yerine hazır küpeli çiçek bitkisi almak ve bu bitkiyi çoğaltmak daha kolay olacaktır. Ancak elinizde küpeli çiçeği tohumu varsa bu tohumları küçük yoğurt kaplarında çimlendirmeyi deneme yoluna gidebilirsiniz. İçine tohum ekimi yapacağınız yoğurt kabının çoğuna kompost ile doldurduktan sonra küpeli çiçek tohumlarını üzerine atın ve bu tohumların üzerini çok hafif olacak şekilde toprakla kapatın. Daha sonra bu yoğurt kaplarının üzerine streç film germeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede nemi tohumların ekili olduğu kap içine hapsedebilirsiniz.
Küpeli çiçek tohumları bir kaç gün ile bir kaç haftalık zaman içerisinde çimlenir. Bu süre içerisinde bir püskürtücü yardımıyla buhar şeklinde sulama yapılması gerekmektedir. Çimlenen tohumların gövdeleri yeterince güçlendiğinde daha büyük boyda bir saksı içine aktarabilirsiniz. İlk yılsonunda küpeli çiçek bitkiniz sağlıklı bir görünüme sahip durumda ise bakımı sürdürün. Fakat sağlıksız ise muhtemelen tekrar tohum ekimini denemeniz gerekecektir.
Küpe Çiçeği Nasıl Işıktan Hoşlanır?
Küpe çiçeğinin toprağının çok fazla ısınmaması önemlidir. Bu yüzden gölgede yetiştirilmesi daha uygundur. En kötü ihtimalle küpeli çiçek yarı gölge olan ortamlarda bakılmasıdır. Fakat bu ortamda bile küpeli çiçeğin kökünün ısınarak kuruması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle yarı gölge yerine tam gölge bir ortamda çiçeği yetiştirmek doğru olacaktır. Çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığının ise 15 ile 25 derece arasında olması gerekmektedir.
Küpe Çiçeği Ne Kadar Sulanmalıdır?
Küpe çiçeği eğer tamamıyla gölge olan bir ortamda yetiştirildiği taktirde susuzluğa dayanıklı bir yapıya sahip olur. Bu nedenle küpe çiçeği için haftada iki kez olmak üzere çok az sulama yapmak yeterli olacaktır. Küpeli çiçeği yaprakları sarıya dönüyor ise yapılan sulama yetersiz demektir. Fakat toprağı doyuracak kadar sulama yapılması küpe çiçeği bitkisinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Kış aylarının yaşandığı dönemlerde küpe çiçeği yapraklarını ve çiçeklerini döker ve bu mevsimde küpeli çiçeğini 1 buçuk ay boyunca sadece 1 kez sulamak yeterli olacaktır.
Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Küpe çiçeği nasıl çoğaltılır? Küpe çiçeği çoğaltmanın en ideal yöntemi 6 ile 8 cm uzunluğa sahip olan genç dallardan yararlanmaktır. Bunun için küp çiçeği bitkisinin dalının alt kısımlarında kalan yaprakların temizlenmesi gerekir. 10 cm derinliğe sahip olan bir kap ya da saksı içine saksı kumu konulur. Saksı kumunun içine bir kalem yardımı ile delik açılır ve küpe çiçeği dalı bu deliğin içine yerleştirilir. Son olarak ise üzerine bir streç kapatılarak ılık ortamda bekletilir. Çoğaltılmak için kullanılan küpe çiçeği bitkisi dalı bir aylık sürecin sonunda kökler salmaya başlar. Bu süreçte bitkinin gövdesi de gelişmeye başlar. Bu sürecin sonunda artık küpe çiçeği bitkiniz daha büyük bir saksıya aktarılmak için hazır hale gelmiştir. Böylece küpe çiçeği nasıl çoğaltılır? Sorusu yanıtını bulmuş olur.
Küpe Çiçeği Ne Zaman Açar?
Çok güzel bir süs bitkisi olan küpe çiçeği ne zaman açar konusu da oldukça merak edilmektedir. Mor, pembe, kırmızı ve beyaz renklerde küpeyi andıran çiçekler açan bu güzel bitki Nisan ayının ortalarına doğru tomurcuklanır ve Mayıs ayında tam olarak çiçek açarlar. Küpeli çiçek bitkisinin ince saz yapılı bir ana gövdesi ve elips şekline sahip yaprakları vardır. Küpe çiçeği bitkisinin çiçekleri ise yaprak tepelerinde ince bir tel görünümünde gövdeden uzayarak açmaktadır.
Küpe Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Harikulade bir süs bitkisi olan küpe çiçeği çeşitleri farklı özelliklere ve güzelliklere sahiptir. Bu çiçeğin 100 türü bulunmaktadır. Küpeli çiçek bitkisinin büyük bir kısmının ana vatanı Amerika kıtasındaki tropikal bölgelerdir.
Küpeli çiçek çeşitleri ;
– Boya veren küpe çiçeği türü oldukça hoş bir gürünüm sergilemektedir. Bu küpeli çiçek çeşidi adından da anlaşılacağı gibi yerden yukarıya doğru boyuna veren küpe çiçeği cinsidir.
– Sarkan küpe çiçeği cinsi; bu küpe çiçeği cinsi yere teması olmayan ve yüksek konumda asılı olan saksılar içinde yetiştirilmelidir. Çiçekleri sarkan küpeli çiçeği bitkisinin çiçekleri yere temas ettiğinde yaprakları ve çiçekleri zarar görür.
Küpe Çiçeği Alt Sınıflar
Bakımı ve yetiştirmesi bir hayli zor olan küpe çiçeği alt sınıflar varlığı söz konusudur. Bu bitkinin bilimsel olarak adı fuchia’dır. 100 civarında çeşidi bulunan bir süs bitkisi türü olma özelliğine sahiptir. Bu bitki türlerinin büyük bir çoğunluğu Amerika kıtasında yaşamaktadır. Küpeli çiçek bitkilerinin büyük bir kısmı çalı formuna sahiptir. Ancak Yeni Zelanda çeşidi olan Fuchsia exorticata türü 12 ila 15 santimetreye kadar uzayabilen bir ağaç türündedir. Bu bitkilerin kışın yaprağını döken ya da bütün bir yıl boyunca yeşil kalabilen türleri bulunmaktadır. Küpeli çiçek bitkisinin çiçeklerinin renkleri sinek kuşlarını cezbeder ve böylece sinek kuşlarının bu bitkilerin tozlaşmasına ciddi katkısı sağlanmış olur. Küpeli çiçek bitkilerinin en yaygın olan türleri hibritlerdir ve bu bitkiler çelikle çoğaltılmaktadırlar.
Küpeli Çiçeği Fiyatı
Gelişmiş saksıda formlu olan bir küpeli çiçeği fiyatı 25 ila 35 TL arasında değişen fiyatlara perakende olarak satılmaktadır. Perakende ve toptan satışı yapılan bir bitki türüdür. Küpeli çiçek hakkında merak edilen soruların cevabının satıcı firmalardan edinmek mümkün olmaktadır.
Küpeli Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları
Küpeli çiçeği hastalıkları ve zararlıları bu güzel bitkiye çok ciddi zararlar verebilmektedir. Küpeli çiçeğinin baş düşmanları arasında örümcek bitkiler, küçük beyazsinekler gelmektedir.
- Kelebekler
- Güve tırtılları
- Yabani bitkiler
- Güçlü esen rüzgârlar
- Solgunluk
- Bitki bitleri
- Kırmızı örümcekler
- Unlu bitler
- Kök çürüklüğü
- Virüs
- Kurşuni ve pas küf
- Nematodlar
- Thripsler
Bit görülmediği durumlarda bile 20 günde bir küpeli çiçeği ilaçlanmalıdır. Aksi halde bitler küpe çiçeği yapraklarına zarar verir ve bu durum neticesinde de mantar hastalıkları baş gösterir. Mantar hastalıklarının oluşması durumunda küpeli çiçeği bitkisini kurtarmak oldukça güç bir hal alır.
Küpe Çiçeği Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Görünümü çok güzel bir bitki olan küpeli çiçeği yetiştirilmesi ve bakımı oldukça güç olan bir süs bitkisi olma özelliğine sahiptir. Yan dallarından faydalanılarak çoğaltılması daha kolay olan bitkinin çiçekleri ne yazık ki kolay kolay tohum vermemektedir. Küpe çiçeği tohumu nasıl elde edilir şeklindeki soruyu cevaplamak oldukça güçtür. Fakat küpeli çiçek tohumu satışı yapan internet sitelerinden de kolaylıkla ve çok uygun fiyatlara küpe çiçeği tohumu satın almak mümkün olmaktadır. Ancak çiçeklerin tohum vermesi durumunda bu tohumları kullanarak küpeli çiçeği üretimi mümkün olmaktadır. Çiçeğin tohumunu kullanarak çoğaltmak istediğinizde ya da dallarından faydalanarak çoğaltmak istediğinizde bakımına dikkat etmek oldukça önemlidir.
Küpe Çiçeği Bitkisi Yetiştirilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Bir küpe çiçeği bitkisini kesinlikle 1 saatten fazla güneşte bırakmamak gerekir. Açık renkli olan küpeli çiçekleri hiç bir zaman güneşin altında bırakmamak gerekir. Koyu mor renkli ve mavi renkli küpeli çiçek bitkileri 2 saat kadar güneş altında kalabilirler. Ancak sıcaklığın 20 derecenin üzerinde olmaması gerekir.
- Saksı değişimi sırasında toprağı asla el ile sıkıştırmamak gerekir. Böyle bir davranış bitkinin köklerine zarar verir. Sulama yapılması toprağın sıkışmasını sağlayacaktır.
- Rüzgârlı havalarda küpe çiçeği bitkisinin saksını dışarıda kesinlikle bırakmamak gerekir.
- Küpe çiçeği bitkisini kesinlikle plastik bir saksıya dikmemek gerekir. Güneşin toprağı ısıtması bitki kökünün kavrulmasına neden olabilmektedir.
- Saksı içinde bulunan küpe çiçeği yarı gölge ya da tam gölge alanlarda tutulmalıdır.
- Tesadüfen kırılan dalları dikebilmek için her zaman yakında bir saksı ya da torba bulundurmak yararlı olacaktır.
- Küpeli çiçek bitkisini dikmek için büyük saksı kullanmak, bitkinin köklerinin aşırı ısınarak kurumasını önleyecektir.
- Sıvı gübre kullanımını hafta da bir yerine her sulamada az miktarda vermek çok daha iyi sonuçlar elde etmenize katkı sağlayacaktır.
Merhaba, fotoğraftaki çiçeğin birebir aynı cinsini nerden bulabilirim?