Kene Isırması Ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Ve Korunma Yolları Nelerdir?

Kene Isırması Ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Ve Korunma Yolları Nelerdir?

Kırım Kongo kanamalı ateşi, kişilerin kene ile teması yada kene ısırması sonucunda bulaşan ve virüs adı verilen mikropların bulaşması sonucunda oluşan ve maalesef ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Bu tehlikeli hastalığın nedeni ise kemirgen hayvanlar, kuşlar ve kenelerdir. Bu hastalık özellikle hayvancılığın yapıldığı çalılık, nemli ve gür otlakların bulunduğu kırsal bölgelerde görülmektedir. Kene ısırması sonucunda virüsün vücuda alınmasını takip eden 1 ila 3 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu süre bazı kişilerde 9 güne kadar çıkabilir. Hastanın insan yada hayvan sıvıları ile teması sonucunda ise hastalığın ortaya çıkma süresi ise en fazla 5 ila 6 gün arasında seyretmektedir.

Kene Isırması Ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri

Bu hastalığın var olduğunu gösteren başlıca belirtiler kırıklık, halsizlik, ateş, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, kollarda bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrılar, açık olan bir iştahsızlık, bazı durumlarda kusma, karın ağrısı, bazen ishal, ilk günlerde ise yüz ve göğüste kızarıklık.

İlk Yardım Ve Korunma Yolları Nelerdir?
• Kenelerin bulunabileceği alanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak.
• Hayvan barınaklarının kenelerin yapışamayacağı şekilde sıvanıp badalanması ve hayvanların kenelere karşı düzenli olarak ilaçlanması.
• Hasta, hayvan veya kişilere ait vücut sıvılarına maske ve eldiven olmadan dokunulmaması.
• Hayvan barınağı ziyareti ve hayvan teması sonrasında kişin kene için muayene edilmesi.

bazi_keneler_insani_takip_eder (640 x 320)• Eğer insan vücuduna yapışan bir kene fark edildi ise o zaman cımbız yardımı ile kene yapıştığı yerden tutulmak kaydı ile kesinlikle koparmadan ve patlatmadan adeta bir çivi çıkarırcasına çıkarılmalıdır.
• Kenenin üzerine kesinlikle alkol, kolonya veya benzeri bir kimyasal dökülmemelidir. Bunun sebebi bu sırada kenenin kusması ve mikrobu vücuda yayma riskidir.
• Kenelerden korunmanın yollarından bir tanesi böcek kaçıran tarzında ilaçların vücutta kullanılmasıdır.
• Piknik yada halka açık olan park gibi yerlerin kene ve benzeri küçük omurgalıların bulunabileceği yerlerin düzenli olarak ilaçlanması gerekir.
• Hastalığın bulaşmış olduğu kişilerin sıvı ve kan temasından kesinlikle uzak durulmalıdır.
• Hayvanın kanı yada diğer vücut sıvıları ile temasında gerekli önlemler muhakkak alınmalıdır.
• Kenelerin yaşayabilecekleri ortamlar ile hayvan barınakları sürekli olarak ilaçlanmalı hayvanların bakımları düzenli olarak yapılmalı ve vücuda yapışmış olarak bulunan keneler çok dikkatli bir şekilde toplanıp öldürülmelidir.
• Bahçe ve özellikle piknik alanlarına gidildiğinde muhakkak pantolon paçaları çorap içine alınıp eğer mümkün ise çizme giyilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder