Kene hakkında bilgiler, kene ısırdı ne yapmalıyım?
Keneler kırsal alanlarda, otlaklarda, çalılık alanlarda, tarlalarda yaşayan oval vücut yapısına sahip küçük genellikle 8 bacaklı, sıçrama ve uçma yeteneği olmayan zararlı hayvanlardır. Canlıların kanlarını emerek beslenir. Bir önceki kanını emdikleri hayvanın / insanın kanında bulunan mikrobu bir diğer canlıya bırakırlar. Bu sebepten dolayı kene ısırması sonucu insanlara bir çok hastalık bulaşır. Bu hastalıklar arasında en tehlikeli olanı Kırım-Kongo olup kene ısırmalarına karşı kendimizi korumalıyız. Kenenin olduğu bir bölgede bulunuyorsanız şu önlemleri almanızda fayda var:
- Mümkün olduğunca kapalı giysiler giyin. Kenelerin vücudunuza girmesini engelleyin.
- Pantolon paçalarını çorabın içine sokun.
- Keneler koyu renklidir. Bu sebepten dolayı açık renkli giysiler giyerseniz daha rahat görüneceklerdir.
- Kene karşıtı ilaçları kullanırken açıklamalara dikkat edin.
- Hayvanları keneye karşı ilaçlayın
- Evcil hayvanınıza kene yapıştıysa ona eldiven yardımıyla müdahale edin. Çıplak elle dokunmayın.
- Vücudunuzu kene ihtimaline karşı eve geçtiğiniz zaman ayna karşısında inceleyin. Şu bölgelere dikkat:
- Kulak çevresi ve kulak içi
- Koltuk altı
- Bel bölgesi
- Kasıklar
- Dizlerin arkası
- Göbek deliğinin içi
- Kıllı bölgelerin içi ve çevresi
- Saçların arası
- Bacak arası
Unutmayın, kene ısırmasının erken teşhisi ölümleri engelleyecektir.
Bu Yazıda Neler Var?
Kene Isırmasında İlk Yardım Uygulaması
Baharın gelmesiyle ortaya çıkan keneler hastalıkları bir canlının vücudundan diğer canlıya taşıdığı için oldukça tehlikelidir. Kene ısırması durumunda yapılacak ilk yardım uygulaması şu şekildedir:
- Kene ısırmasında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna ulaşın. Keneyi çekip koparmaya, üzerine bir şey sürmeye çalışmayın.
- Bir sağlık kuruluşuna ulaşmanız saatler alacaksa, gitmeniz mümkün değilse keneyi ağız kısmını koparmadan çıkartmaya çalışın. Aynı çivi söker gibi sağa sola oynatarak tutunduğu yerden alın. Tabii bu işi elinizle değil bir pensle yada ona benzer tutucu bir araç ile yapmanız lazım.
- Keneyi çıkartmak için çakmak veya kibritle ısıtmayın. Fayda etmez. Burada önemli olan kenenin kendisi değil bulaştırdığı mikroplardır.
- Kenenin üzerine tiner, mazot, alkol veya benzin sürmeyin. Bu işlemler kenenin kusmasına sebep olacağı için enfeksiyon riski artacaktır.
- Keneye çıplak elle dokunmayın. Eldiven şart!
- Kene çıkartıldıktan sonra o bölgeye tentürdiyot uygulayın.
- Mümkünse keneyi cam kavanoza koyun ve kendinizle birlikte en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın.
Kene ile mücadelede ilaçlamanın önemi
Derimizin altına girerek kanımızı emen keneler maalesef ölüme kadar gidebilen hastalıklara yol açıyor. Taşıdıkları birçok virüsü hayvanlara ve insanlara bulaştıran keneler salgın hastalıklarda da büyük rol oynuyor. Kenelerle mücadelede en etkili yol ilaçlama. Özellikle açık alanlarda, ağaçlık bölgelerde, bahçelerde bulunan keneler yazın gelmesiyle birlikte bahçelere, parklara giden insanlara sinsice yapışıyor ve hem kanını emiyor, hem de hastalıklara sebep oluyor.
Boyları zaman zaman 2-3 mm kadar olabilen keneler çoğunlukla göze çarpmıyor ve derimize gömülerek bizimle yaşamaya başlıyor.
Keneyle mücadelede profesyonel ilaçlamalar yapılmalı ve bu zararlıların yaşam alanları büyük bir disiplinle ilaçlanmalıdır. Kullanılan ürünler de profesyonel ve yok etmeye odaklı olmalıdır.
Bahçeli evlerde yaşayan insanların bu ilaçlamayı mutlaka yaptırması gerekir. Zira ülkemizde de görülen Kırım Kongo kenesinin son yıllarda sebep olduğu birçok ölümlü vaka vardır.
Zaman zaman işyerlerinde, evlerin içinde dahi kenelere rastlanmaktadır. Bu tip olaylarda kesinlikle ilaçlama yapılması gerekir. İlaçlama çoğunlukla sıvı ilaçlama şeklindedir.
Açık alanlardan döndüğümüzde vücudumuzda dikkatlice kene taraması yapmamız gerekir. Eğer vücudumuza yapışan bir kene görürsek kesinlikle çıkartmaya çalışmamalıyız. Evde denendiğinde çoğunlukla kene tuttuğumuz yerden kopmakta ve büyük kısmı derimizin altında kalmaya devam etmektedir. En doğrusu en yakın sağlık kuruluşuna giderek keneyi çıkarttırmak olacaktır.
Havaların ısınmasıyla birlikte öğrenciler sınıf pikniklerine gitmektedir. Bu tip organizasyonlarda kesinlikle ilaçlama yapılmış alanlar tercih edilmelidir.
Kene çeşitleri;
Ülkemizde en çok rastlanan kene çeşitleri, sakırga, yavsı ve kerni gibi çeşitleri vardır. Günümüzde yaklaşık 850 kadar kene çeşidi bulunur.
Kene üstten ve alttan basık gibi görünen vücut yapısına sahip, kan emerek beslenen zararlı bir böcektir. Esnek karın yapısına sahip olan keneler kan emdikçe şişerek genişlerler. Kendi ağırlığının ortalama 100 katı kadar kan emen kenelerin renkleri genellikle kahverengi, yeşil ve kızıl’dır.
Kimler Risk Altındadır?
- Evcil hayvanlar besleyenler (kedi,köpek gibi)
- Kıyafetlerle ve eşyalarla evin içine kadar kenenin girmesi
- Veterinerler
- Tarım ve hayvancılıkla ugraşanlar
- Mezbaha çalışanları ve mekanları
- Kamp ve piknik yapanlar, askeriyeler, askerler, yeşil alanlarda çok fazla bulunanlar.
KKKH (Kene Hastalıgı) Belirtileri:
- Ateş, baş ağrısı
- Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık
- Gövde, kol ve bacakta morluklar
- Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür.