Kafatası Ve Omurga Yaralanmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Bildiğiniz üzere trafik kazalarında hayat kaybının yaklaşık olarak %80’i kafa ile beyin yaralanmalarından kaynaklanmaktadır.
Özellikle yüksek bir yerden düşmek, baş ile gövde yaralanmaları ayrıca trafik kazaları, iş kazaları, spor kazaları, bir yıkıntının altında kalmak omurga ile kafatası yaralanmalarının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.
Kafatası Ve Omurga Yaralanmalarında Belirtiler
Bilinç düzeyinde değişimler, hareket ile his kaybı, bel ve baş kemiğinde şekil bozukluğu, ağrı, burun ile kulaktan sıvı ile kan gelmesi, kulak ve göz çevresindeki morluklar kafatası ve omurga yaralanmalarındaki en önemli belirtilerdir.
Unutmayın!
Hasta ya da yaralı olan kişide hiçbir belirti gözlemlenemiyorsa bile köprücük kemiği ve yüz kemiği yaralanmalarında, yüksek bir yerden düşme durumlarında, trafik kazaları ile bilinci kapalı olan tüm hastalarda kafa ve omurga yaralanması gibi duruma müdahale edilmelidir.
Kafatası Ve Omurga Yaralanmalarında İlk Yardım
Yaralı ya da hasta olan kişinin bilinci kontrol edilir.
Kişinin yaşamsal bulguları kontrol edilir.
Hemen tıbbı yardım istemek için 112 aranır.
Kişi kesinlikle hareket ettirilmez.
Eğer olay yeri güvenli değil ise baş ile boyun ve gövde eksesi bozulmaksızın hasta ayaklardan veya koltuk altından elbiseden tutulmak sureti ile kişi yavaşça sürüklenir.
Yaralı olan kişi kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.
Yardım geldiği zaman yaralı olan kişinin baş ile boyun ve vücut eksesi bozulmadan yavaşça sedyeye alınmalıdır.
Elde olan kaza ile ilgili bilgiler mutlaka yardım için gelen ekibe verilmelidir.