İstiridye Mantarı Hastalıkları ve Tedavileri
Mantar yetiştiriciliği yapılan üretimden en yüksek verimi alabilmek için oldukça özenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Genellikle İstiridye mantarı yetiştirilmesi sırasında kendiliğinden oluşabilecek hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıkların geçirilmesi için kimyasal maddeler kullanmak yararlı olabilir fakat üreticiler çok zor durumda kalmadıkları sürece bu kimyasalları kullanmamalıdırlar. İstiridye mantarı hastalıkları hava, su, insan, yüzey ve spawn mantar sporları olmak üzere 5 ana sebepten meydana gelebilir.
İstiridye mantarı hastalıkları olarak en sık görülen hastalıklarsa yeşil kalp, haşaratlar, kemirgenler ve mürekkep mantarlarıdır. Yeşil kalp en çok görülen hastalık türüdür ve mantarın üzerinde yeşil renkli yamalar şeklinde görülür. Haşaratlar ise mantarın içerisinde larvalarını bırakan sinek, mantarın yüzeyinde görülen küçük böcekler olan akarlar ve bakteriler ile enfekte olup kaliteyi etkileyen sümüklüböceklerdir.
Mürekkep mantarları ise aşırı sıcaktan dolayı meydana gelirler ve mahsullerin gelişmesine zarar verirler. Mantarların üzerinde kara bir leke şeklinde görülebilirler.