Ihlamur Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Latince adı tilia cordota miller ve tilia platyhyllos olan ıhlamur bitkisi çok şifalı bir ve halk tarafından bilhassa kış aylarında çok kullanılan bir bitkidir.
Ihlamur bitkisi haziran ile temmuz aylarında sarı ve beyaz çiçekler açan bir ağaçtır. Bu şifalı bitki genellikle ormanlarda bulunur. Ancak ıhlamur bitkisini süs ağacı şeklinde bahçelerde ve parklarda bulmak mümkündür.
Ihlamur bitkisi genelde çay olarak ve rahatlatıcı etkisi nedeni ile kullanılsa da aslında çok daha farklı şifalara sahip olan bir bitkidir. Kokusu ile tadının verdiği ferahlığın dışında ıhlamur bitkisi aynı zamanda uyutucu, yatıştırıcı, sinirsel yüksek tansiyona iyi gelen, balgam söktüren, göğsü yumuşatan, vücut direncini arttıran, soğul algınlığı ile gribe iyi gelen, bazı hazımsızlık sorunlarına çözüm sunan, saçlara canlılık veren, yorgun gözleri dinlendiren ve sinirleri yatıştıran bir bitkidir.
Ihlamur bitkisi yine birçok bitki gibi kuru olarak kullanılsa da kabukları, yaş hali, yaprakları dâhil %100 kullanılabilinen bir bitkidir.
Peki, bu denli şifası olan ve birçok rahatsızlık ve hatta hastalığa iyi gelen ıhlamur nasıl saklanır?
Ihlamur Nasıl Saklanır?
Ihlamuru kurutulmuş olarak aldıysanız o zaman bitkiyi en fazla 1 yıl süre ile saklamanız mümkündür. Bu kadar uzun bir süre ıhlamur bitkisini saklamak istiyorsanız içi ve dışı temiz olan, bez ve kesinlikle daha önce kullanılmamış olan bez torbaların içerisinde ya da havasını almış olduğunuz saklama poşetlerinin içerisinde veya kapağı iyice kapanan ve hava almayan sağlam cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Fakat en ideal saklama malzemesi muhakkak ki kalın bez torbalardır.
Ihlamuru hangi malzeme ile saklayacağınız kadar nasıl bir ortamda sakladığınızda önemlidir. Çünkü doğru malzeme ile saklansa da yanlış koşullarda bu bitki saklandığında istenilen süreden önce bozulacaktır.
Bu yüzden ıhlamuru saklarken ısı ile direk olarak güneş ışığına maruz kalmayacak ve nem almayan, havadar ve ağzı güzel bir şekilde kapalı bir halde saklamanız gereklidir.
Eski zamanlarda herkesin hatırlayacağı gibi karanlık ya da güneş görmeyen kiler ya da dış çevresi kapalı olan erzak çekmeceleri olurdu. Eğer bunlara benzer bir ortam sağlayabilirseniz sadece ıhlamur değil birçok bitkinin de ömrünü uzatmış olursunuz.
Teşekkür ederiz bu güzel tarif için