Hayatımdan Televizyonu Nasıl Çıkartabilirim?
Bu makalemizde en az bilgisayar kadar çağımızın sorunu olan aşırı televizyon izleme alışkanlığından kendimizi nasıl kurtarırız onu öğrenmiş olacağız. Televizyon da sorun mu demeyin, bazen insanlar farkında olmadan televizyonu o denli çok izliyorlar ve o denli müptelası oluyorlar ki, sosyal hayat denilen şeyi hatırlamıyorlar dahi.
Aslına bakarsanız televizyonu ne kadar az izlerseniz o kadar çok hem maddi hem de manevi kar edersiniz ki buna siz dahi inanamazsınız. Biliyorum dizilerden, programlardan ve daha birçok şeyden dolayı televizyon sizin için vazgeçilmez gibi geliyor ama gelin sizlere birkaç önemli hatırlatmayı yapayım ve bu hatırlatmalardan sonra hala televizyona bu kadar çok zaman ayırmak isterseniz bu sadece sizin kararınız olur!
Televizyona Elveda Demenin Yolları
Televizyon İzlemek Yerine Başka Bir Aktivite Edinin
Televizyon izleme alışkanlığınızı sıyırıp atmanın en kolay yolu, bu alışkanlığınız yerine yeni bir alışkanlık edinmektir. Unutmayın televizyonu fazla izlemek alışkanlıktan başka bir şey değildir.
• Yeni Bir İşe Başlayın: Televizyon karşısında geçirdiğiniz toplam zamanı hesaplayın. Bu saatler de oysa ne kadar farklı şeyler yapabilirdiniz. Öyle ki, para dahi kazanabilirdiniz. Tamam, o zaman şimdi bunu yapmanın tam zamanı. Televizyon izlemiyorsunuz artık o yüzden elinizde fazladan saatler var günün içinde. İsterseniz part-time iş bulabilir isterseniz de pc başında kendinize uygun bir iş ortamı yaratabilirsiniz.
• Arkadaşlarınıza Zaman Ayırın:Televizyon, okul, iş ve ev derken arkadaşlarınıza gereken ilgi ve alakayı gösteremediğinizden eminim. Televizyondan kurtulduğunuz için arta kalan zamanınızı eski köprüleri tekrar inşa etmek için kullanabilirsiniz. Ne zamandır aramadığınız dostlarla buluşup sosyal aktivitelere tekrar başlayıp onların gönüllerini kazanabilirsiniz.
• Sosyalleşin:Evet, televizyon kuşları, artık dışarı çıkıp hayat ile tanışmanın vakti geldi. Dışarı çıkın, sanat etkinliklerine katılın ve yeni dostlar edinin. Televizyon başında geçireceğiniz saatleri yeni bir hayat anlayışı edinmek için harcayabilirsiniz.
• Kursa Yazılın:Televizyona ayırdığınız saatleri toplayın ve bu saatleri 7 güne bölün. Gün içinde televizyon izleme ortalama saatinizi bulun ve bu saatin uygun bir kısmını tamamen yenilenmek ve kendinizi geliştirmek için harcayın. En kolayı ve en eğiticisi kendinize uzun zamandır öğrenmek isteyip de bir türlü gitmeyi başaramadığınız kursa yazdırın. Bu ister dikiş kursu olsun, isterse de resim kursu. Ne olursa olsun koltukta oturup eve kapanıp saatlerce ekrana bakmaktan çok daha iyi ve eğitici olacaktır. Bu sadece her zaman öğrenmek istediğiniz sanatı öğrenmenizi değil sizin sevdiğiniz konulara ilgi duyan diğer insanlarla da tanışmanızı sağlayacaktır.
• Televizyonu Kaldırın:Eğer yapabiliyorsanız televizyonu kaldırın. Eğer ana televizyonu kaldıramıyorsanız yani tv salonda ise o zaman gün içinde sizi evde tutan aktiviteleri odanıza taşıyın ve odanızda kesinlikle tv bulundurmayın.
• Yayınları Sınırlayın:Televizyonunuzun çektiği kanalları sınırlayın. Yani birçok uydu ve diğer paralı tv kanallarını kullanmayın.
• Yeni Şovlardan Uzak Durun:Yeni şovlar, yeni diziler ve yeni programların reklamları olduğu zaman bunları dinlemeyin ve izlemeyin. Dinlemeyin diyorum çünkü hile yapacağınızı yani gözünüzü kapatıp kulağınızı açacağınızı biliyorum.
• Para Biriktirin:Televizyon karşısında sadece zamanınızı değil paranızı da kaybediyorsunuz. Evet, özellikle kış aylarında elektriğin pahalı olduğu bu dönemlerde aylık harcadığınız ve sadece televizyon için harcadığınız elektrik parasını bir kenara atabilirsiniz. Bu para ne kadar ki onun da biriktirmesi mi olurmuş demeyin. Aylık 60 lira elektriğe veriyorsanız ve eğer bir tv müptelasıysanız o zaman bu 50 liranın en az 20 lirasını televizyon yüzünden harcıyorsunuz demektir. Bu ad yaklaşık olarak yılda 240 lira yapacaktır. İşte bu para ile ister eğlenir, ister bir kursa yazılabilir, isterseniz de yastık altı yapıp biriktirmeye devam edebilirsiniz.
• Sağlığınızı Koruyun:Aşırı televizyon izlemek sadece gözlerinizi değil, eklem bölgelerinizi, sırtınızı, boynunuzu hatta ve hatta psikolojinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Tüm bu gereksiz rahatsızlıklar ileride daha endişe verici hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden bu kadar zamanı ve parayı hatta sağlığı tehlikeye atana kadar bu zaman içerisinde yoga veya başka bir spor etkinliği ile vaktinizi geçirebilir ve sonunda da karşılığında daha sağlıklı bir yaşam elde edebilirsiniz. Sadece spor yapmak da değil, ruhunuzun da ihtiyacı olan besin yani kitaplara da yeteri kadar zaman ayırmak psikolojinize vereceğiniz en büyük destek olacaktır.