Hasta Haklarınızın Ne Olduğunu Biliyor musunuz?
Kışa girdiğimiz bu aylarda artık yediden yetmişe hepimiz grip, nezle veya soğuk algınlığı gibi sebepler yüzünden sürekli hastaneleri ziyaret ediyoruz. Kimi zaman saatlerce bekliyor kimi zaman ise hak ettiğimiz hizmeti alamamaktan şikâyet ediyoruz. Hâlbuki tek bilmemiz gereken hasta haklarımızın ne olduğu konusudur. Eğer her birey hasta haklarının ne olduğunu bilerek bilinçlenir ve bu hakları her daim talep ederse çok daha ileri bir toplum olmada büyük bir adım atmış oluruz. Şimdi dilerseniz gelin hasta haklarımızın ne olduğuna.
Hasta Hakları Nelerdir?
1. Hizmetten Genel Olarak Faydalanmak: Bu başlığı en açık ve kısa olarak şu şekilde açıklayabilirim. Irk, dil, din, mezhep, cinsiyet, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları ne olursa olsun gözetilmeksizin her bireyin hizmet alma hakkı olduğu. Yani her bir bireyin adil bir şekilde her türlü sağlık hizmetinden faydalanma hakkıdır.
2. Bilgilendirme Ve Bilgi İstemek: Bireyin her türlü sağlık hizmeti imkanını öğrenmek ve sağlık kuruluşları ile ister yazılı ister sözlü olarak irtibata geçip istediği bilgiyi edinme hakkıdır.
3. Sağlık Kuruluşu Ve personeli Seçme Ve Değiştirme Hakkı: Evet doğru anladınız sevgili okuyucularımız, tam olarak anladığınız üzere hastanın bulunduğu sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkının yanı sıra, sağlık çalışanlarını yani doktor ve hemşire seçme ve değiştirme hakkı da vardır. Bunun yanı sıra her zaman için bulunduğu sağlık kuruluşunun verdiği tüm hizmetlerden yararlanma hakkı vardır.
4. Mahremiyet Hakkı: Hastanın mahremiyetine yani gizliliğe uygun bir ortamda tedavi görme hakkı her zaman vardır.
5. Reddetme, Durdurma Ve Rıza Hakkı: Her türlü tıbbı müdahale ve tedavilerde hastanın tedaviyi veya müdahaleyi durdurma, reddetme ve rıza göstereme hakkı vardır.
6. Güvenlik Hakkı: Hasta tedaviyi can güvenliği altında alma hakkına sahiptir.
7. Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme Hakkı: Bir hastanın bulunduğu sağlık tesisinin imkanları ve tesisin idaresince alınan tedbirler doğrultusunda istediği takdir de dini vecibelerini yerine getirme hakkı vardır.
8. Saygınlık Görme Ve Rahatlık: Gürültü olmayan ve rahatsız edici tüm etmenlerin giderilmiş olan, hijyenik şartların sağlanmış olan ve nazik, güler yüzlü, ihtimam gösterilen, itina ile bakılan ve her şeyden önemlisi bireye saygı duyulan bir sağlık kurumunda tedavi görmeye her hastanın her daim hakkı vardır.
9. Ziyaret Ve Refakatçi Bulundurma Hakkı: Sağlık kurumunun imkân ve düzeni koşulunda ve doktorun uygun görmesi halinde her hastanın ziyaretçi kabul etme ve refakatçi bulundurma hakkı vardır.
10. Müracaat, Şikâyet Ve Dava Etme Hakkı: hasta haklarına uyulmadığı ve çiğnendiği durumlarda, hastanın mevzuat çerçevesinde her türlü şikayet ve dava hakkını kullanmaya hakkı vardır.
Şimdi sevgili okurlarımız buraya kadar her şeyi anladık ne kadar da çok hakkımız varmış değil mi? Evet öyle ama pekiyi ya bize hiçbir sorumluluk düşmüyor mu? Elbette hastalara da bazı sorumluluklar düşmektedir. İsterseniz hastaya düşen sorumlulukları da kısaca gözden geçirelim ve bir kere daha hatırlayalım.
Hastanın Genel Sorumlulukları
• Bireyler sağlıklarına dikkat etmeli ve sağlıklı ve uzun bir yaşam için ellerinden geleni yapmalıdırlar.
• Bireyler eğer sağlık açısından uygun durumda bulunuyorlar ise kan ve organ bağışında bulunmalıdırlar.
• Durumları ağır olmadığı takdirde kişiler kendi bakımlarını yapmalıdırlar.
• Sosyal güvenlik ve kişisel bilgilerindeki durumlarını zamanında bildirmelidirler.
• Sağlık çalışanlarına hasta hakkındaki her türlü bilgiyi vermelidirler. Daha önce geçirdiği ağır hastalıkları, yatılı tedavi görüp görmediklerini veya her hangi bir ilaca alerjileri olup olmadığını ve bunun gibi önemli bilgileri doktor ve hastane çalışanlarından saklamamalıdırlar.