Haşerelerden kurtulmak için kokulu ve kokusuz ilaçlama
İster müstakil evlerde oturalım isterse de apartman dairelerinde, dönem dönem mücadele etmemiz gereken haşerelerle karşılaşırız. Bu istenmeyen canlılarla mücadelede en etkin yöntem elbette ilaçlamadır.
Geleneksel olarak ilaçlamalar 2 şekilde yapılmaktadır. Gelin bunlara yakından bir göz atalım.
- Kokulu ilaçlama
- Kokusuz ilaçlama
Kokulu İlaçlama:
Bu ilaçlama çeşidi haşereler ile mücadelede diğer yöntemler sonuç vermemişse ya da haşereler çok fazla üremişse en etkili ve doğru metodudur. Kokulu ilaçlamada zehirli kimyasal, pompa vasıtasıyla haşerelerin bulunduğu ortama sıkılır, ardından kapısı kapatılır ve 2-3 saat kadar hiç açılmadan beklenir. Sonrasında ise en az 3-4 saat kadar havalandırılır. Havalandırma aşamasında da ilaçlanan bölgelerde kesinlikle durulmamalıdır. Havaya pompalanan zehir, bekleme süresinin sonrasında yüzeylere yapışacağı için iyi bir temizlik gerektirir. Eğer ilaçlama mutfakta yapılacaksa mümkünse tüm yiyecekler ve mutfak eşyaları ilaçlama öncesinde başka bir odaya taşınmalıdır.
Kokusuz İlaçlama:
Bu yöntemde ilaç kokusuz olduğu için solunmasında sakınca yoktur. İlaç püskürtülerek sıkılır. İlaçlama esnasında evde bulunabilirsiniz. Kapıları kapatmak ya da sonrasında havalandırmak gibi aşamalara gerek kalmaz. Önemli olan yiyeceklere ve mutfak eşyalarınızın üzerine sıkılmamasıdır. Mutfak ilaçlamalarında her halükarda yiyecekleri ve mutfak eşyalarını kaldırmakta fayda vardır. Evde beslediğiniz evcil hayvanınıza varsa, ilacın püskürtüldüğü yerlerden uzak tutmalısınız. İlaçlanan bölgeler 15 gün süreyle temizlenmemelidir ki ilaç etkisini gösterebilsin.