Güzel Salata Nasıl Yapılır ?

Güzel Salata Nasıl Yapılır ?

Yemeklerin yanında yediğimiz vazgeçilmezlerdendir salatalar. Yumurtadan, domatese, marula kadar bir çok farklı malzeme ile salata yapmasını biliriz. Yapılan salataların daha lezzetli ve sağlıklı olması için bir kaç noktayı göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu noktalara uyarak en güzel salatayı servis edebilirsiniz.

Salata yaparken kullanılacak araç – gereçlerin ıslak olmamasına dikkat edin. Bıçakla bir şeyi çok fazla doğramak “ince ince kıymak” iyi değildir. Görüntü açısından hoş olsa da çoğu vitamin bıçak darbeleri ile yok olur. Mümkün olabildiğince büyük doğramalısınız. Salata malzemelerinin kombinasyonu çok önemlidir. Hangi sebzenin hangi şeyle iyi gideceğini bilmeniz gerekir. Mesela domates ile biber, ceviz ile peynir, yumurta ile soğan, dereotu ile kabak güzel sonuç verir.

Mükemmel Salata Yapmanın Püf Noktaları

Yaz geliyor. Haliyle yediklerimize içtiklerimiz dikkat etme zamanı da geliyor. Ama salata sadece zayıflamak için yenilen bir yiyecek olmaktan ziyade sebze ve et yemeklerimizin yanında eşlik eden oldukça vitaminli ve sağlıklı bir yiyecektir. Bu nedenle sofralarımızın olmazsa olmaz yiyeceklerinden biridir.

Peki mükemmel salata için nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle tüm kullanacağınız malzemelerin taze olması gerekiyor. Çünkü tazeliğini kaybetmiş malzemelerden lezzetli bir sonuç almak mümkün değil.
  • Tüm salata malzemelerinin çok iyi yıkanması gerekli
  • Mükemmel salata için özel ekipmana gerek olmadığı gibi keskin bir bıçağınızın olması oldukça işinizi görecektir. Hatta şimdilerde vitaminini kaybediyor olduğu için salata yaparken bambu bıçaklar tercih edilmektedir. (Marulu elle koparıp doğramak en makbul olanı)
  • Damağa olduğu kadar göze de hoş görünmesi adına renk uyumuna dikkat etmeniz gerekir. Böylece daha iştah açıcı bir salatanız olacaktır.
  • Tavuk, kırmızı et ve deniz ürünleri (ton balığı, karides, ahtapot, kalamar) ilave ederek salatanızı protein yönünden de zenginleştirebilirsiniz.

Salata sadece çiğ yeşil sebzelerle yapılmaz.

Bunun yanı sıra haşlanarak yapılan salatalar ve meyve salataları da yapabilirsiniz.
Haşlayarak yapacağınız salatanızda dikkat etmeniz gereken, haşlamak için tencerenize çok su koymamaktır. Brokoli, karnabahar, taze börülce, lahana,kereviz, patates gibi yaş sebzeler ile kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru sebzeleri haşlayarak çeşitli salatalar yapabilirsiniz.
Meyve salataları ise öğün aralarında veya yemekten sonra tatlı olarak yenmek için yapılan salatalardır. Çilek, elma, kivi, üzüm, armut, portakal, nar, muz, yaban mersini, frambuaz gibi meyveleri çiğden ufak ufak doğrayıp (belki likörle) sulandırıp, pudra şekeri ilâve ederek ya da sade olarak tüketebilirsiniz.
Soslar, salatanın içindeki tüm malzemelerin ahenkli bir şekilde birbirine bağlanmasında etkilidir. Bu yüzden oldukça önemlidir. Sossuz bir salata düşünülemez.

Klasik salata sosları;

  • Limon ve zeytinyağı ile hazırlanan sos,
  • Sirke ve zeytinyağı ile hazırlanan sos,
  • Trunç ve ekşi portakalların suları ve zeytinyağı ile hazırlanan soslardır.

Klasik sosların içine taze baharat, hardal, acı sos, balsamik sos, mayonez veyayoğurt koyarak salatanızın lezzetini çeşitlendirebilirsiniz.
Salatanızı vitamin değerini kaybetmemesi için sofraya oturmaya yakın yapmalısınız. Çünkü hava teması da salatanızın barındırdığı vitaminlerini kaybetmesine sebep olur. Sosu ise son anda dökmeyi unutmayın!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder