Güneşin Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Enerji kaynağımız olan güneş’in sağlıklı bir şekilde vücuda etki etmesi için on – on beş dakikalık güneş banyosu yeterlidir. Bu süreyi uzatıp saatlerce güneşte uzanmak ve derinin renginin değişmesine sebep olmak cilt sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Cildinize karşı nazik olmalısınız. Cildi aşırı sıcak ve aşırı soğuk havadan korunmalısınız. Hele ki cildinizin rengini değiştirmek için deriye renk katan hücreleri yormak fazlasıyla zararlıdır. Aşırı Güneşte kalan cildin yağ ve su dengesi bozulur. Cilt kurur, çabuk çatlar, mikrop kapar, çabuk tahriş olup hızlı bir şekilde yaşlanır. Ciltte kalıcı olarak oluşan kahve rengi yaşlılık lekeleri oluşumunu hızlandırır. Ayrıca aşırı güneş banyosunun cilt kanserlerine yol açtığı tıp alanında oldukça iyi bilinen bir sebeptir.
Güneşin yararları da yadsınamayacak kadar çoktur. Güneşsiz yaşamak mümkün değildir. Güneş bize mutluluk ve enerji verir, kemiklerimizin gelişmesini ve iyi oluşmasını sağlar. Güneş ışığında bulunan D vitamini çocukların O ya da X şekilli bacaklarının olmasını önler. Yaşlılık döneminde de kemik erimesini engeller. Kemiklerin güzelliği için de on on beş dakikalık güneş banyosu yeterlidir.
Güneş’e çıktığınız günlerde antibiyotik kullandıysanız cildinizde kırmızı lekeler oluşabilir. Doğum kontrol hapı ya da ilaç kullananların güneş altında uzun süre kalmaması gerekir. Çünkü bunun sonucu olarak vücutta geniş, büyük kahve rengi lekeler oluşabilir. Aynı şekilde yüksek tansiyon hastaları, asprin ya da alkol alanların uzun süreli güneş banyosundan uzak durması gerekir. Aksi takdirde beyin kanamasıyla karşılaşma riskleri oldukça yüksektir.
Dozunu kaçırmadığımız müddetçe güneş hayatımız için önemli yapı taşlarındandır.