Gül Hasat Ve Pazara Hazırlama (Son Bölüm)

Gül Hasat Ve Pazara Hazırlama (Son Bölüm)

İpuçlarım sayfamızda gül yetiştiriciliği hakkında her şeyi yazdık. Şimdi sıra gül yetiştiriciliği ve gül bitkisi hakkındaki yazı dizimizin son bölümüne geldi. Bu makalemiz ile gül yetiştiriciliği hakkındaki tüm bilgiler tamamlanmış olacak.

Gül Yetiştiriciliğinde Hasat

Gül yetiştiriciliğinde en son bölüm gül çiçeklerinin kesilip pazara hazırlanma evresidir. Gül yetiştiriciliğinde kazançlı bir dönem için bilinmesi gereken en önemli konu gül bitkisi çiçeklerinin ne zaman ve hangi noktada kesileceğini bilmektir.

Gül bitkisinin çalılarındaki dallar her daim aynı şekillerde gelişmezler. Bu yüzden gül dallarının durumu inceledikten sonra gül kesimi yapılması çok önemlidir.

Gül bitkisinin ince dalı üzerinde incecik bir sürgün oluşmuş ise çiçek sapının dal ile birleştiği bölgenin 1 ya da 2 santimetre altından kesimi yapın.

Eğer kalın dal üzerinden ince bir sürgün ortaya çıkmış ise sürgünün dal ile birleştiği yerin tam üzerinden kesim yapın.

Eğer uzun saplı olan bir gonca aynı çapta olan bir daldan çıkıyor ise 2 dalında birleştiği bölgeden birkaç tane 5 yaprakçıklı yaprak bırakıp kesim işlemi yapılmalıdır.

Gül bitkisinin kesim yeri kadar kesim zamanı da çok önemlidir. Gül bitkisinin vazo ömrünü arttırmak için güllerin pazara hazırlama ve depolanma işlemlerine çok dikkat edilmelidir. Bu yüzden gül bitkisinin toplama saatine dahi dikkat edilmelidir.

Sera güllerinde kesim yapmak için çanak yaprakların durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Gül bitkisinin çanak yaprakları dışarı tarafa doğru kıvrılmaya başladığı zaman gülün kesim zamanı gelmiştir. Gül bitkisinin kesim zamanını taç yapraklarına bakarak da yapabilirsiniz.

Taç yapraklardaki en dıştaki iki yaprak açılmaya başladığında gül kesimi yapılabilir.
Gül kesim zamanında sera içerisindeki ısı 2 ya da 3 derece kadar düşürülmelidir. Gül kesimi öğle saatlerinden sonra yapılmalıdır. Bu sayede güllerin vazo ömürleri daha fazla uzatılmış olur.

gul tasnifiGüllerin Tasnifi
Doğru zamanda ve doğru bir şekilde kesilen sera güllerinin tüketiciye ya da pazara ulaşmasından önce bazı işlemlerden geçmesi gerekmektedir.

Seradaki kesilen güller anında içerisi su ile dolu 20 santimetre derinliğinde galvanizli saç ile yapılmış ya da plastik kovalara konmalıdır. Soğuk hava depoları ya da oda sıcaklığında güller dinlendirilmek için 3 ila 12 saat boyunca bekletilebilir.

Gül bitkisinin dinlendirme süresinde güllerin içerisine konulan çözeltinin zayıf asit ile şeker ve bakteri öldürücü özellikleri olmalıdır. Dinlendirilmek için kullanılan su yağmur suyu veya saf su olmalıdır. Çünkü çeşme sularında koruyu maddelerin etkileri azalmaktadır. Suyun içerisine eklenen koruyu maddeler hem bakterilerin üremesini engeller hem de bitkinin saplarındaki iletim borularını açıp gül bitkisinin su emmesini kolaylaştırmaktadır.

gul pazara hazirlamaPazara Hazırlama
Dinlendirilmiş olan gonca güller pazara hazırlık amacı ile boylama odalarına alınırlar. Gülün boylama işlemi çalışma boyu 100 ila 120 santimetre, genişliği 80 santimetre olan ahşap, uzun ve düzgün çalışma masalarında yapılmalıdır. Ahşap masanın renkli bir boya ile boyanması güllerin boylama işleminde ayırt edici olarak yardımcı olacaktır. Boylama işlemi genelde el ile yapılır. Fakat büyük işletmeler hem iş gücü hem de zamandan kazanmak amacı ile boylama işlemini makinelerde yapmaktalar.

Aynı gelişme dönemi ve sap uzunlukları aynı olan goncalar 20 tanesi bir arada olarak demetlenmelidir. Her demette yer alan gül sayısı ülkelere göre değişmektedir. Aynı demetteki goncaların benzer gelişme özelliklerine sahip, düz sapları olan, aynı renkte, gonca ve yaprakları düzgün olmalıdır. Bunun dışında sap üzerinde aynı çeşide göre aynı sayıda gonca bulunmalıdır.

Gonca demetleri baş kısımlarından 5 santimetre aşağıdan ve dip kısımlardan 10 santimetre yukarıdan bağlanmalıdır. Hazırlanan demetler dip kısımlarından makas veya makineler yardımı ile düzgün bir şekilde kesilmelidir.

Hazırlanan demetler tek veya birkaç tanesi bir arada olarak parşömen kâğıtları ya da çok ince olan plastiklere sarılmak sureti ile paketlenmelidir. Sarılıp hazırlanan demetler karton kutuların içerisine yerleştirilir.

Gül demetleri için hazırlanan karton kutuların boyutları 100x50x30 santimetre olmalıdır. Kutu dışında güller bazen sepetlere bazen de sandıklara yerleştirilmektedir.

Güllerin hava şartlarının olumsuz etkilerinden zarar görmemeleri için demetlenen güllerin koruyucu kılıf serilen kutulara yerleştirilmesi gerekmektedir.

Depolama
Kesilmiş olan gül goncaları hemen pazara çıkmayacak ise depolarda kısa süreliğine de olsa ılık suya konup 4 ila 5 derece sıcaklıkta bekletilebilirler.

Eğer güllerin uzun bir süre boyunca depolanması isteniyor ise o zaman sıcaklık -1 ila 1 derece arasında olmalıdır. Uzun süreli depolanmada güller suyun içerisine konmamalıdır.

Güller hava ve nem geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.

Eğer güller depodan alınıp satışa sunulacak ise gül saplarının ucu biraz kesilmeli ve 27 derece ila 30 derecedeki sıcak suya batırılmalıdır. Bu işlem yapılırken oda ısısı yani ortam sıcaklığı 4 ila 5 derece arasında olmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder