Gıda Zehirlenmelerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gıda zehirlenmelerinde zehirlenme sindirim yolu ile olmuş ise kişide karın ağrısı, baş ağrısı, terleme, kusma ve ateş yükselmesi durumu gözlemlenebilir.
Yukarıda saydığımız belirtiler aynı zamanda soğuk algınlığı belirtileri ile birebir aynıdır. Bu yüzden de mutlaka hemen vücudu bu durumdan kurtarmak gereklidir.
Bunun için de hemen kişiye bol tuzlu su içirilmeli ve başparmak yardımı ile yumuşak damak uyarılmalıdır.
Yukarıdaki yöntemler sayesinde kişi hemen kusturulmalı ve zararlı maddelerin kişinin kanına geçmesi hemen engellenmelidir ve bu zararlı maddelerin vücuttan atılması sağlanmalıdır.
Gıda zehirlenmeleri durumunda genellikle mantar ya da tavuk zehirlenmeli gözlemlenmektedir. Bu yüzden tavukları aldığınızda son kullanma tarihlerine dikkat etmeli ve tavuk alındıktan en fazla 1 saat içinde de tavuk buzdolabına alınmalıdır. Mantar alırken de kesinlikle tanımadığınız türünü bilmediğiniz mantarlar alınmamalıdır. Çünkü özellikle mantar zehirlenmesinde sonuç ölümcül olabilir.
Kazara içilen çamaşır suyu ya da benzeri kimyasalların içilmesi durumunda kişiye kusturma işlemi kesinlikle yapılmaz. Çünkü bu durum yemek borusunu aşırı bir şekilde tahriş edebilir.
Bu yüzden böyle bir durumda yapılması gereken en doğru hareket kişiye bol su içirilmesi ve kişinin vücudundaki kimyasalın yüzdesini su yardımı ile düşürmeye çalışılmasıdır.
Pazardan ya da çarşıdan alınan hem meyve hem de sebzeler en az 2 ya da 3 defa iyice yıkanmalıdır. Çünkü meyve ile sebzelerin üzerlerine böceklenmeden korumak için kimyasal ilaçlar sıkılmaktadır. Bu yüzden hiçbir gıda yıkanmadan yenmemelidir.
Eğer bu zehirlenmeler ile başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız yani durum gayet ciddi ise zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.