Frappe Nasıl Yapılır?
Ülkemizde sevilen ve popüler olan içeceklerden biri de Frappe’dir. Her kahve dükkânında ve hemen her kafede bu içecek bulunabilir. Birbirinden farklı aromalar ile hazırlanabilen ve değişik lezzetler sunan bir içecek türüdür. Aromaların yanı sıra; çikolata, çay ya da meyve suyu bazlı olarak hazırlanması da mümkündür. Köpüklü olması için karıştırılan buzlu kahve içeceğidir. Bir başka deyişle; soğuk kahve olarak da nitelendirilir. Sallanarak, dövülerek ya da karıştırılarak hazırlanmaktadır. İçeceğin kendisi de hazırlanışı da özel bir içecektir. İçecek buz küpler ile servis edilir. Genelde uzun bardaklara konulur ve tercihen pipetle tüketilir.
frappe nasıl yapılır? İle ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Bu Yazıda Neler Var?
Frappe Nerenin İçeceği?
Frappe içeceğini Yunan piyasasında ilk hazır kahveyi tanıtan şirketin temsilcisi olan Dimitris Vakondios icat etmiştir. 1954 yılında Selanik Uluslar arası Fuarı ( HELLEXPO )döneminde tüketiciye tanıtılmıştır. Fuar boyunca, yeni bir buzlu çikolata içeceğinin hazırlanması için kokteyl çalkalayıcısının nasıl kullanılacağı anlatılmıştır.
1960’lı yıllara gelindiğinde özellikle romantik toplantılarda içecek olarak Frappe tercih ediliyormuş. Günümüzde Selanik Frappe’nin merkezi durumundadır. Ancak; dünyanın bir çok yerinde Frappe popüler bir içecek olarak tüketiliyor. Örneğin; Lübnan, Belarıs, Kamboçya ve Kenya gibi uzak ülkeler de bile Frappe tüketildiği bilinmektedir.
Frappe Nedir?
Frappe, içerik olarak su ve hazır kahveden oluşmaktadır. Frappe’nin içine süt ya da şeker karıştırılabilir. Ancak; bu kişilerin isteği ve damak zevklerine göre yapılır. Eğer, Frappe ‘ye eklenecek sütün taze olması gerekir.
Frappe Hazırlamanın Kuralları Var Mıdır?
Bu tür özel içeceklerin hazırlanışında özel kurallar vardır. Bu içecek kurallarına göre hazırlanmazsa sıradan bir kahveden fakı kalmaz. Bu nedenle; gerek malzemelerinin gerekse yapılışının özen gerektirdiğini belirtmek gerek. Frappe, espresso değildir. Uzun süre içilebilmesi için hazırlanan bir içecektir. İnsanların bazıları Frappe’yi uzun saatler içerler. Söz gelimi; buz ve köpüğün karıştırılması düzgün bir şekilde yapılmalıdır ki içecek uzun süre taze kalsın.
Frappe için Gerekli Malzemeler
Bir buçuk tatlı kaşığı nescafe olabileceği gibi iki tatlı kaşığı granül kahve de kullanılabilir.
Dört ya da beş tatlı kaşığı su
Şeker ( Tercihe ve damak zevkine göre istenilen miktarda kullanılabilir)
Bir ya da iki tane buz küpü
Soğuk ve taze süt
Fappe Nasıl Yapılır?
Öncelikle tercihe göre bir buçuk tatlı kaşığı nescafe ya da 2 tatlı kaşığı granül kahve bir shaker’ın içine konulur. İsteğe bağlık olarak bu karışıma şekeri de ilave etmek mümkün. Bu tamamen kişinin isteğine bağlı. Shaker’ın kapağı kapatıldıktan sonra çalkalama işlemine başlanır. Ortalama 3 dakika süresince çalkalama işlemi devam eder.
Daha sonra Shaker açılır. Shaker’ın içindeki köpük bardağa boşaltılır. Bardağın ince ve uzun yapıda bir bardak olması yararlı olacaktır. Zira, hazır satın alınan Frappeler de ince uzun yapılı bardaklarda tüketilmektedir.
Shaker’da bırakılan köpüğün üzerine dört ya da beş tatlı kaşığı su ilave edilir. Kapağı kapatıldıktan sonra çalkalanır. Bu çalkalama işlemi daha yavaş olmalıdır. Hafif çalkalamanın ardından shaker’ın içindeki tüm köpük alınır.
Bu köpük de bardağın içine ilave edilir. Bardak doldurulduktan sonra en az iki parmak pay boşluk kalmasına özen gösterilmesi gerekir. Bir ya da iki tane buz küpü bu boş alan doldurulana kadar eklenir. Pipet bardağı yerleştirilir. İçecek tüketilmeye hazır hale gelir.
Not: Herkesin damak tadı ve lezzetleri birbirinden farklıdır. Ancak; bu noktada Frapper’in bir püf noktasını paylaşmak gerekir. Özellikle dondurma sevenler için enfes bir lezzet tatmak mümkün. Frappe’nin içine vanilyalı dondurma koyulabilir. Böylece Frappe’nin tadına tat katılabilir.
tarifin yanlış maalesef
Benim gibi bu kadar mutfagı seven ve kahve delisi bir insan için iyi bir içerik ellerinize sağlık
Hemen yapacağım umarım cafedeki gibi olurrrrr 🙂
Teşekkürler
Yeni nesil tatlar her ne kadar son yıllarda öne çıksa da Türk kahvesinin tadı bir başka. Hele odun ateşinde pişiyorsa.