Felç Durumlarında İlk Yardım, Felç Geçiren Hastaya Ne Yapılmalı?

Felç Durumlarında İlk Yardım, Felç Geçiren Hastaya Ne Yapılmalı?

İnme olaylarında kasılmanın belirtileri genellikle uzuvlarda görülür. Böyle bir durumda kişi ani bir şekilde kolunu, bacağını yada yüzünü uyuşuk veya güçsüz hissetmeye başlar. Bu durum genellikle vücudun aynı bölümünde yani ya sağ yada komple sol tarata görülür. Bazı durumlarda kişi ani bir şekilde kafa karışıklığı, cümlelere devam edemem yada konuşma güçlüğü yaşar. Bazı durumlarda ise yürümede zorluk çekmek, görme güçlüğü, denge kaybı veya baş dönmesi dahi gözlemlenmektedir. Fakat tüm bunların dışında önemli belirtiler arasında ani baş ağrısı sıklıkla görülmektedir.

İnmede İlk Yardım

• Kişiye sakin bir şekilde dişlerini göstermesini veya gülmesini nazikçe söyleyin. Bu şekilde kişinin ağzının eğrilip eğrilmediğini yada ağzının köşesinin şişip şişmediğini gözlemleyin.
• Kişiden gözlerini kapatmasını söyleyin ve aynı yönde ve aynı anda kollarını kaldırmasını, el bileklerini yukarı aşağı hareket ettirmesini isteyin. Bu şekilde kişinin kolunu kendi iradesi ile bırakıp bırakmadığını gözlemleyin.
• Kişide basit cümleler kurmasını isteyin. Kişinin net bir şekilde konuşup konuşmadığını gözlemleyin. Özellikle kişinin ağzından çıkan kelimelerin anlamlı olup olmadığına bakın.
• Eğer kişi yukarıdaki eylemlerden bir yada bir kaçını yapmıyor ise büyük ihtimal ile kasılma geçirmiştir.
• Bu tür durumlarda kişi kabul etmese ve ciddi bir şey olmadığını dahi söylese bile siz bu konuyu çok ciddiye almalı ve kişiyi hemen hastaneye götürün çünkü kişi çok yakında acil yardıma ihtiyaç duyacaktır.

felc-inme (640 x 320)• Kişinin o anda acil yardıma ihtiyacı var ise hemen kişinin yaşam bulgularını değerlendirin.
• Etrafta birileri var ise hemen yardım çağırmalarını isteyin eğer yardım isteyeceğiniz kişiler yok ise vakit kaybetmeden hemen acil yardım çağırma işini siz yapın.
• Kişiyi hemen istirahata alın ve sakın yalnız bırakmayın. Kişiyi hemen rahat edeceği bir pozisyona alın. Örnek vermek gerekirse yardım gelene kadar kişiyi oturur yada yarı oturur bir pozisyona alabilirsiniz.
• Yardım gelene dek kişinin solunum durumunu ve bilincini düzenli olarak ve sık aralıklar ile kontrol edin.
• Bur tür ve her tür acil yardım durumlarında yardıma ihtiyacı olan kişi ile daima sakin bir şekilde konuşun ve kişinin panik yapmasına yol açacak davranışlarda bulunmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder