Evde Yaralanmalara Karşı Önleminizi Alın
Çok klişe ve yerinde bir söz vardır “Kaza Geliyorum Demez” şeklinde. Kaza geldim demedin siz önlemini alırsanız bir çok yaralanma vakasının önüne geçmiş olursunuz.
Bir konutun içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalara ev kazaları denir. Ev kazaları yaralanma, sakatlanma ve ölüme yol açabileceği için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır. Çocuklar, tehlikelerin bilincinde olmamaları, çevresel risklere duyarlı ve açık olmaları, bulma ve öğrenme konularında meraklı olmaları gibi nedenlerle ev kazaları açısından yüksek riske sahiptirler.
Ev kazalarının tipleri ve sıklıkları çocukların yaşlarına göre farklılık göstermektedir. Beş yaş altı çocuklarda en fazla yaralanmaya neden olan ev kazaları sırasıyla düşmeler, yanıklar, zehirlenmelerdir.
İstemsiz yaralanmalara geleneksel olarak kaza denmiştir. Kaza sözcüğü öngörülemeyen, şans eseri beklenmeyen bir olguyu tanımlar. Güncel yaklaşıma göre kazalar ayırt edilebilen risk etkenleri ile öngörülebilir ve önlenebilirler. Bu nedenle günümüzde kaza sözcüğünün yerini yaralanma almıştır. Yaralanma, istemli ve istemsiz olguların tümünü kapsar.
Yaralanmaları engellemek ya da şiddetini azaltmak için geliştirmiş ilkeler şunlardır:
- Tehlikenin yaratılmasını önlemek,
- Tehlikenin miktarını azaltmak,
- Tehlikenin ortaya çıkmasını önlemek,
- Tehlikenin ortaya çıkma hızını ve mekanda dağılımını değiştirmek,
- Bireyleri mekan ve zaman açısından tehlikeden ayırmak,
- Araç / gereç engelleri ile bireyleri tehlikeden ayırmak,
- Tehlikenin temel niteliklerini değiştirmek, tehlikenin oluşturacağı hasara karşı dayanıklılığı artırmak,
- Henüz başlamış olan hasarı sınırlamak,
- Yaralanan bireyi stabilize etmek, tedavi etmek, rehabilitasyon etmek.
- Ev İçinde ve Çevresinde Fiziksel Ortam ve Mekan Düzenlemesinde Alınacak Önlemler
Kazalar ve kazalardan doğan sorunlar ile başa çıkmanın en iyi yolu, kazayı önlemektir. Bunun başlangıç noktası, kazanın öneminin, risk altındakilerin ve alınacak önlemlerin belirlenmesidir. Kazaları önleme çalışmaları, çok farklı yöntemler kullanılarak yapılabilmektedir. Kazaları önlemek için geliştirilen programlar, etkili olabilmesi için, fiziksel çevre düzenlemeleri (ev ortamı ve mekan düzenlemesi), eğitim, uygun yasal düzenlemeler ve bu yasalara uyulmasının sağlanması gibi konuları içermelidir. Çocukluk çağında kaza ve yaralanmaları önlemek için alınması gereken ev içi ve çevresindeki önlemler aşağıda anlatılmıştır.
Bu Yazıda Neler Var?
Mutfak Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
Mutfakta bulunan keskin kenarlı ve köşeli (tezgah gibi) eşyalar, çocuğun baş ve gözlerine zarar vermemesi için özel malzeme ile güvenli hale getirilmelidir. Deterjan ve temizlik malzemeleri çocukların ulaşamayacağı özel kilitli dolaplarda muhafaza edilmelidir. Çöpler, kullanılmış çocuk bezleri, güvenlikli bölmelerde bulundurulmalıdır.
Mutfakta kilim gibi çocuğun kaymasına neden olabilecek malzemeler varsa altına özel kaymaz malzemeleri uygulanarak sabitlenmelidir. Ocakların üzerinden veya mutfak tezgahından tava veya benzeri kapların düşmesini engellemek için özel bariyerler kullanılmalıdır. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makineleri için özel çocuk emniyet kilitleri kullanılmalıdır.
Küçük ev aletleri, gerek kullanırken gerekse kullanılmadığı zamanlarda çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. Mutfak masası üzerinde örtü kullanmak yerine servis altlığı tercih edilmelidir. Çakmak, kibrit gibi yanıcı; bıçak, çatal gibi kesici ve delici mutfak eşyaları çocukların ulaşamayacağı ve özel güvenlik kilidi altındaki yerlerde muhafaza edilmelidir. Duman algılayıcı detektörler, mutfak girişine yakın yere monte edilmelidir.
Banyo Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
Banyodaki küvetin, duş alanının ve döşeme zeminlerinin kaymaz özellikte malzeme-den yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Duş alanının çevresindeki duş kabininin güvenlikli temperli cam veya plastik malzeme olmasına dikkat edilmelidir. Banyoda elektrik prizleri küvet, duş alanı veya lavabo gibi ıslak bölgelere yakın olmamalıdır.
Banyo ve tuvalet kapılarına, acil durumlarda kapının dışarıdan açılması sağlanacak menteşe takılmalıdır. İlaçlar, tuvalet ve banyo malzemeleri, makyaj malzemesi gibi zehirli madde içeren ürünler özel çocuk kilidi bulunan çekmecelerde muhafaza edilmelidir. Banyo musluklarının üzerine yumuşak özel koruyucular takılmalıdır.
Çocuklarda baş ağırlığının vücuda oranı erişkinlerle kıyaslandığında fazla olduğundan; klozet, banyo küveti veya kova gibi içi su dolu olan nesnelere eğilip bakmak isterken içine düşen çocuklar, tekrar doğrulamazlar. Bu nedenle kullanılmadığı zaman banyo ve lavabo kapıları mutlaka kapalı tutulmalıdır.
Çocuk Odası Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
Çocuk odasında mümkünse ranza tercih edilmemelidir. Odadaki pencerelerde güvenlik kilitleri kullanılmalıdır. Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için gerekli malzemeler kullanılmalıdır. Çekmeceler ve dolaplar özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmelidir. Çocukların oyuncak sandıkları kapaksız olmalı ve oyuncaklar, her defasında ebeveyn tarafından verilmelidir. Boyu 84 cm altındaki çocuklar mutlaka çocuk karyolasına yatırılmalıdır. Karyola parmaklıklarının arası parmak ve el sıkışmaması ve başını sokup boğulmaması için 2,5 cm’den dar, 6 cm’den geniş olmamalıdır.
Yatak ile karyola arasına yüzünün gelmesi ile boğulmasını önlemek için yatak ile karyola arasındaki boşluk 3-4 cm’den fazla olmamalıdır. Karyolanın üst köşesi ile yatak üstü arasındaki yükseklik en az 75 cm olmalıdır. Çocuğun boyu 89 cm’i geçtiğinde, yerden yüksekliği 61 cm’den fazla olmayan erişkin yatağına geçirilmelidir. Yatağın her iki yanına çocuk güvenlik bariyeri yerleştirilmelidir. Bir yaşından küçük bebeklerin karyolasında yastık kullanılmamalıdır ve sırtüstü yatması sağlanmalıdır. Çocuk emzik kullanıyorsa, zincir ve iple boynuna asılmamalıdır.
Çocuk giysileri çabuk yanan naylon gibi sentetik kumaş cinsinden seçilmemelidir. Kontrolsüz hareket imkanıyla tehlikelere kolayca ulaşmayı sağlayan ve düşmelerin önemli sebeplerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçlerin den uzak durulmalıdır. Karyolalar, pencere, perde ve prizlerin yanına konmamalıdır.
Ebeveyn Yatak Odası Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler;
Parfüm, kolonya ve kozmetik malzemeler tuvalet masası üzerinde, ortada bırakılma-malıdır. Gardıropların çekilince devrilmeyecek şekilde sabitlendiğine dikkat edilmeli, gardırop üzerine ağır eşyalar depolanmamalıdır. Bozuk para ve diğer küçük objeler çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bulundurulmamalıdır. Evde silah bulunuyorsa, ço-cuk tarafından erişilemeyecek bir yerde saklanmalıdır.
Salon / Oturma Odası Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler;
Çocuğun duvara asılı elemanlara, raflara ve mobilyaların üzerine tırmanarak çıkmaya çalışması sonucu devrilmelerini önlemek için bu eşyalar uygun şekilde özel güvenlik ürünleri ile duvara sabitlenmelidir. Mobilya ve eşyaların keskin köşeli olmamasına dikkat edilmelidir. Şömine ve soba gibi, çevresine ısıveren eşyaların önüne, özel güvenlik bariyeri yerleştirilmelidir. Cam mobilya, kapı ve alçaktaki pencereler için güvenlikli cam kullanılmalı veya kırıldığında dağılmasını önleyecek cam güvenlik filmi kullanılmalıdır. Dolap, kitaplık gibi büyük boy aynalar, yüksek olan ev eşyaları duvara monte edilmelidir.
Bahçe/ Oyun Alanı ve Havuz Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler;
Çocukların bahçe-oyun alanları, onları daha kolay izleyebilecek şekilde düzenlenmelidir. Böcek ve tarım ilaçları gibi zehirli maddeler havalandırılabilen kilitli yerlerde muhafaza edilmelidir. Tırmanabilecek oyun alanlarının zemini kum, kauçuk gibi yumuşak ya da ahşap bir zemin olmalıdır. Tüm dış zemin yüzeyler kaymaz özellikte ve suyun yüzeyde biriktirmeyip rahatça akabileceği biçimde tasarlanmalıdır.
Çocuklar yalnız başına, denetimsiz olarak havuz kenarına bırakmamalıdır. Havuzun çevresi özel güvenlik çiti ile çevrilmelidir. Bu çitlerin en az 150 cm yüksekliği ve 10 cm’den dar dikey aralıkları olmalıdır. Küçük çocukların gireceği havuzların derinliği 30 cm’den fazla olmamalıdır.
Kapılar ve Pencere Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
Pencere özel koruyucuları çocukların düşmesini önleyecek şekilde olmalıdır. Özel güvenlik koruyucuları, çocuğun bulunduğu yerde ulaşabildiği tüm pencerelere uygulan-malı ya da pencerelerin 10 cm’den fazla açılmasını engelleyen pencere kilitleri kullanılmalıdır. Güvenlik açısından pencerelerin yukarıdan açılan tipleri tercih edilmelidir.
Pencerelerin önüne mobilya konulmamalıdır. Mutfak, banyo, çamaşır odası gibi bölümlerin kapılarına güvenlik kilidi takılmalıdır. Tamamı cam olan kapılara, kırılması halinde parçacıklara ayrılarak çocuğa zarar vermesini engelleyen, koruyucu cam filmleri yapıştırılmalıdır. Evin çıkış kapılarına çocuğun erişemeyeceği şekilde sürgü takılmalı ve bu sürgüler devamlı kapalı tutulmalıdır.
Elektrik Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
Prizler kullanılmadığı zaman küçük çocuklara zarar vermemesi için özel plastik koruyucular ile kapatılmalıdır. Kullanılan priz koruyucularının hareketli olanları çocuklar tarafından rahatça çıkarılıp, ağza alınarak boğulmaya sebep olabileceğinden sabit olanları tercih edilmelidir.
Hiç sormayın benim oğlan çatalı prize soktu. Allahtan bir şey olmadı.