Evde kırkayaklar ile nasıl mücadele edilir?
Kırkayaklar da birçok haşere türü gibi rutubeti çok seven ve bu tip ortamlarda sıkça rastlayabileceğimiz sevimsiz canlılardır.
Açık alanlarda görebileceğimiz gibi, zaman zaman evlerde de rastlamak mümkündür. Eğer evde kırkayak gördüyseniz evde rutubet var demektir. Rutubetli ortamlarda kolayca üreyen örümcekler kırkayaklar için iyi bir yemdir. O yüzden, eğer evde kırkayak gördüyseniz mutlaka başka küçük canlılar da vardır. Eğer bu küçük canlıları yok ederseniz kırkayaklar da yok olacaktır.
Mücadelede en önemli iş rutubeti kurutmaktır. Rutubetli alanlar çatı katları, bodrumlar, kapalı balkonlar, bahçeli evlerdeyse çoğunlukla giriş katlarıdır. Bunun haricinde ise su tesisatlarının bulunduğu banyo ve mutfaklar da sorunlu bölgelerdendir. Rutubetten kurtulmak için bilgiye ihtiyacınız var ise ‘Evin İçindeki Rutubet Nasıl Önlenir?’ başlıklı konumuza bakınız.
- Çatı, bodrum gibi kapalı alanların düzenli olarak boyanması, temizlenmesi ve havalandırılması hayati önem taşır.
- Özellikle duvarların kireçlenmesi bu hayvanlarla mücadelede çok yardımcı olacaktır.
- Balkon kapılarının kapalı tutulması önemlidir. Balkona uzanan asma, sarmaşıkların kesilmesi de bu hayvanları tırmanmasını önleyecektir.
- Banyolar çoğunlukla ıslak ve rutubetlidir. Tesisatın olduğu bölgelerde sızıntılar, kaçaklar, rutubetli alanlar vardır. İşte kırkayaklar buralara bayılır.
Yapmanız gereken bu alanları rutubetten arındırmak, çatlakları kapatmak, sızıntıları onarmaktır. Ayrıca banyo yerlerini yıkamak yerine silmek, geniş paspaslar koyarak ıslaklığı çekmesini sağlamak, küveti ve lavaboları her zaman kuru tutmak çok önemlidir. Benzer önlemleri mutfak için de almak çok önemlidir.
Kırkayakla ilaçla mücadele;
Arkadaşlar yukarıdaki tavsiyelerin yanı sıra size K-Othrine SC 50 adlı ilacı önerebilirim. İnternetten 14 TL civarında bu ilaca sahip olabilirsiniz. K-Othrine SC 50 ilacını hakkında bilgiler;
Üretici firma: Bayer Etken
Madde: Deltamethrine 50g/L (saf)
Özellikler: Su ile seyrelterek hazırlanan konsantre üründür. Ambalaj Şekli 50 ml
Kullanımı: Her 10 ml 1 litre su ile inceltilerek sprey veya pompa yardımı ile yüzeylere sıkılır. Haşerelerin görüldüğü yerlere, kapı ve duvar kenarlarına, zemin ve parke içlerine püskürtülür. Etkinin artması için 10 gün ıslak temizlik yapılmamalıdır. Yüksek etkili Delthamethrin aktif maddesi ile hızlı düşürücü (knockdown) ve güçlü öldürücü (killing) özelliği yanında “flush-out” özelliği ile haşereleri saklandıkları yerlerden çıkararak kısa sürede etkili kontrol sağlar. Formülasyonu uygulama yapılan yüzey tarafından emilmez ve diğer sıvı formülasyonlara göre daha uzun süre kalıcılık sağlar. Su bazlıdır, yüzeylere zarar veren solvent ve yağlar içermez.
Çevre kirliliğine neden olmaz (Biodegradable) Düşük uygulama dozu ile ekonomiktir.
Etki süresi minimum 2 aydır. K-Othrine SC 50 WHOPES onaylıdır ve “WHO Spesifikosyonu 333/SC (Nisan 2005) ” nolu WHO Spesifikasyonuna sahiptir. Etkili Olduğu Türler Hamamböceği, kalorifer böceği, gümüşçün, örümcek, karınca, akrep, kırkayak ve birçok haşere.
Kırkayak hakkında bilgiler;
Kırkayaklar (Diplopoda), yavaş hareket eden, uzun segmentli vücuda sahip, eklembacaklılar şubesine ait birçok bacaklılar sınıfı. 13.000 türlük çok bacaklılar içinde 10.000 tür ile başı çekerler.
Sayıları 36 dan 400 e kadar olan bacaklara sahiptir. En fazla ayağı olan kırkayak türü 750 ayaklı Illacme plenipes türüdür. Erkeklerinde yaklaşık 660, dişilerinde ise 750 ayak bulunur.
Çıyanlarla aynı sınıfta ele alınırlar. Her segmentte ikişer çift bacak bulunur ve bacak sayısı çıyanlarınkinden daha fazladır. Çıyanlar etçil ve zehirliyken, kırkayaklar otçul/çürükçül ve zehirsizdir. Vücutları da çıyanlara göre daha sert ve silindiriktir.
Görünüşleri ile tespih böceklerine oldukça benzeyen tespih kırkayakları (Oniscomorpha) tıpkı tespih böcekleri gibi tostoparlak olmalarıyla tanınırlar.Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Kırkayak
Kırkayak, Pencillata altsınıfında ( bazı kaynaklarda Pselaphognatha olarak geçer ) uzunlukları 4 cm’yi geçmeyen( Bazı türlerde 10 cm olabiliyor.) 11 – 13 halkalı, vücudu kıl demetleriyle kaplı, çok küçük ve yumuşak yapılı kırkayak türleri yer alır. Bu gruba giren erkeklerin karnında çiftleşme sırasında dişiyi tutmaya yarayan kavrama organları yoktur. Pentazonia alt sınıfının üyelerinde vücut kısa, geniş ve halkalıdır. Glomerida takımının üyeleri vücutlarını kıvırarak top biçimlidir. Kırkayağın 7000’den fazla türü vardır. Kırkayağın başında bir çift anten bulunur. Bazı kırkayaklarda göz bulunmaz. Kırkayağın antenleri çok hassas koku alma yeteneğine sahiptir. Kırkayağın iç yapısı çıyana benzer.
Kırkayak otçul, çıyan etçil beslenir. Kırkayağın türüne göre ayak sayısında değişiklik olur. Çok ayaklı olmalarına rağmen kırkayak ve çıyan yavaş hareket eder. Kırkayağın yaklaşık 115 çift ayağı vardır, çıyanda türüne göre 15 çift ve 173 çift ayak bulunabilir. Kırkayağın her vücut bölmesinde 2 çift ayak vardır. Kırkayağın özel bir solunum(trake) sistemi bulunur. Kırkayak ılıman ve sıcak iklim hayvanıdır. Kırkayağın rengi genel olarak kahverengi olur. Kırkayak genellikle gündüz vaktini dinlenerek geçirir. Taş ve yaprak altı gibi nemli yerler ideal dinlenme yerleridir. Kırkayak genel olarak çürümüş bitki yemeyi sever. Kırkayak taze bitkilerin kök ve yapraklarını kemirerek çürümeye neden olur. Kırkayak çiçeklerde çok görülür. Kırkayak insan e hayvan dışkısı yer parazit ve tenya taşır.
Kırkayak yemiş olduğu bağırsak tenyalarının yumurtalarını sindiremez dışarı atar. Sıcak iklimde yaşayan kırkayaklar 15-20 cm büyür. Kırkayaklar yumurtlama yöntemi ile üreme yapar. Dişi kırkayak tarafından toprak altında korunan yumurtalar 12-15 günde kırkayak yumurtaları çatlar ve yavru kırkayaklar yumurtadan çıkar. Kırkayak ölene kadar birkaç defa deri değiştirir. Kırkayağın her deri değiştirmesinde bedeninde 1 halkası artar. Yumurtadan çıkan kırkayak larvası 1 yılda ergin kırkayak olur. Kırkayağın derisi antibiyotik etkili ve pis kokuludur. İri olan kırkayak insan derisine dokunduğunda tahrişe neden olabilir. Kırkayak korktuğunda veya tehlike anında kendini yere atar kıvrılır.
??????
Seenn gozumunn nuruu
evimiz tarlada gece kırkayak çıkıyor gündüz örümcek torunum 5 yalında geçen gece ne ısırmışsa kılu taş gibi şişti sirke sürerek geçirttik.korktum.tuvaletten de 2 defa çıyan çıktı.çocuğa dokunmayan ne tür ilaçla yok edebilirim
Benim evde ve bahçede gezdiği yerde ölüyor her ay ilaçlıyorum küçük çocuğum olduğunu için sokacak kadar gezemiyor
Kotrine çok etlili bahçede evde kırkayak gezfiği yerde ölüyor ssğlığa zararı yok
yukarıda yazılı olan K-Othrine SC 50 ilacı kullanan var mı? etkili mi?
Ne yaptiysak onune gecemedik bu kirkayaklarin. Ayagimizi soktu, hastaneye varincaya kadar korkunc bir sekilde sisti. Korkuyla yatip kalkiyoruz. Boylari 15 cm ye kadar var.
Kotrine ilaç çok etkili sağlığa zararsız
evet oldukça etkili bir ilaç 3 ay etki süreci var
Kırkayaklar zehirsizdir. 15cm olanları muhtemelen ziyandır. Çiyin hem zehirli hemde saldırgan bir avcıdır. Çiyanların bacakları daha uzun ve her boğumda bir çift ayağı vardır.