Evde Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?
Çiçek bakımı, iç mekanları renklendirmek ve keyifli bir köşe haline getirmek için kullanılan tüm bitkilerde, düzenli olarak yapılması gereken bir ihtiyaçtır. Ev ve iş yerlerinin dekorasyonunda sıklıkla tercih ettiğiniz bitkiler, görsel güzellikleriyle sizi büyüledikleri gibi, ruh haliniz üzerinde de olumlu yönde etkiler yaratmaktadır. Peki, siz evinizde çiçek bakımını nasıl yapıyorsunuz? Çiçeklerin bakımına dair püf noktaları öğrenmek ister misiniz?
Bu Yazıda Neler Var?
Yeni Başlayanlar İçin Çiçek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Daha önce hiç çiçek bakımını üstlenmediyseniz bu yazı tam size göre!
Bulunduğumuz ortamları süsleyen çiçeklere doğru bakım yapılması, yaşam sürelerini uzatmak açısından oldukça önemlidir. Yani, her çiçeğin ihtiyacı olan su miktarı, güneş ışığı açısı ve bulunması gereken ortam sıcaklığı farklılık gösterir. Peki, çiçeklerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
– İlk olarak bakımını üstleneceğiniz bitkiyi araştırmalı, çiçek için evinizde konumlandırmanız gereken uygun ortamı bulmalısınız. Evinizin ışık aldığı noktaları belirlemeli, çiçeğin ihtiyacına göre gereken nemli ortamı sağlayacak bir köşede konumlandırmalısınız.
– Çiçeğin cinsine göre kış aylarında daha az sulama, yazın ise püskürtme ile serinletme yapmalısınız.
– Çiçeğin ihtiyacına göre, bitki besini ve gübreleme yapmayı da unutmayın.
– Bitkiyi zararlı böcek ve sineklerden korumak için, dönem dönem ilaçlama yapmanız da gerekebilir.
Saksı Çiçekleri İsimleri ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar
Bitkilerin kış aylarında büyüme hızı yavaşlar bu nedenle, daha az suya ve daha az bakıma ihtiyaç duyarlar. Baharın gelmesiyle birlikte, canlanan bitkilerin saksı değişimleri ve budama işlemlerinin düzenli yapılması gereklidir. Sıcak yaz aylarında ise daha çok suya, neme ve bakıma ihtiyaç duyarlar.
Salon çiçeği bakımı sırasında uygulanan yöntemler ile balkon çiçeği bakımında uygulananlar farklılık gösterebilir. Bu nedenle, süs bitkisi çiçeğin cinsine ve türüne göre araştırma yapmak, çiçeği anlamak önemlidir. En çok araştırılan saksı çiçekleri ve bakımı ise şu şekildedir;
1- Orkide Çiçek Bakımı
Fazla suyu sevmeyen orkideler, mevsime bağlı olarak haftada 1 sulanmalıdır. Daldırma, sprey ve banyo yöntemleri uygulanarak sulama yapabilirsiniz. Köklere hava alma imkânı sağlayan torf topraklar ve köklerin ışık almasına yardımcı olan şeffaf saksı, orkidenin gelişimi için gerekli olduğu da unutulmamalıdır.
2- Küpeli Çiçek Bakımı
Gölge ve yarı gölge ortamları seven küpe çiçeği, yaz aylarında püskürtme sudan çok hoşlanır. Serin havalarda ise ayda 2 kez sulanması yeterlidir. Çok soğuk havalardan hoşlanmaz, kış aylarında ev içine alarak bakımının yapılması gerekebilir.
3- Atatürk Çiçeği Bakımı
Çiçeğin bulunduğu ortamdaki hava koşullarına bağlı olarak sulama yapılması gerekir. Çiçeğin gelişimi için toprağın nemli kalması ve aydınlık ortamda konumlandırılması önemlidir.
4- Antoryum Çiçek Bakımı
Pencere tülünden süzülerek gelen sabah güneşinden hoşlanır. Antoryum çiçeği nemli ortamları seven bir bitkidir, bu nedenle toprağın nemini korumak oldukça önemlidir. Kireçsiz ve oda sıcaklığında bekletilmiş suyla sulanmalıdır. Toprakta kuruma fark ettiğiniz an, az az sulamanız yeterli olacaktır.
İlginizi çekecek diğer yazımız: Salon Çiçekleri Nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?