Emzirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sevgili anneler, bebeğinizi her istediği zaman emdirin ve beslemeyi tamamladığınız zaman da bebeğinizi uygun olan pozisyonda tutun ve gazını tamamen çıkartın.
Bu uygulama bilmeniz gereken en önemli basamaktır. Ancak aşağıda diğer önemli uygulamaları da bulabilirsiniz.
Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anneden gelen ilk süt sulu kıvamda bir süttür ve anne bebeğini emzirdikçe sütün yağ oranı da artmaktadır.
Anne sütü verilirken mutlaka sadece tek bir meme bebeğe verilmelidir ve bu memede süt bitene dek diğer memeye geçilmemelidir.
Emzirme bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır.
Eğer bebeğiniz altı kuru ve gazı olmamasına rağmen ağlıyor ise bebek beslenmelidir.
Unutmayın bebek doğduktan ilk birkaç hafta içerisinde bebekler çok daha fazla süt içmek isterler çünkü bebeğinizin midesi bu haftalarda çok küçüktür.
Anne emzirmeye devam ettiği süre boyunca memeler sağlıklı, hijyenik ve pamuklu südyen ile desteklenmelidir ve sızan süt ütülenmiş olan temiz bir tülbent ya da temiz bir pet ile desteklenmelidir.
İlk defa emziren annelerde özellikle ilk haftada anne ağrı, dolgunluk hissi, şiş ve rahatsız hissedebilir. Bu rahatsızlıklardan kurtulmak için anne bebeğin ağzını memeye doğru olarak yerleştirmeli ve sık aralıklar ile bebeğini emzirmelidir.
Lohusalık döneminde akıntı ve ter gibi nedenlerden dolayı anne vücudunda kötü kokular oluşabilir. Bu yüzden anne lohusalık döneminde her gün duş yapmalıdır.
Emzirme döneminde kesinlikle bebeğinize biberon ya da emzik vermeyin.
Emzirme öncesinde ve hatta sonrasında meme ucu anne sütü ile silinir ise meme çatlağı sorunu oluşmaz.