Ekmek Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyım?
Tasarruf etmek biz hanımlar için her şeyden önce gelen bir konudur. Meyve ve sebzelerin tazeliklerini korumak ve çöpe hiçbir gıdayı atmamak için elimizden geleni yaparız. Ama bu tutumumuzu konu ekmeklere gelince devam ettiremeyiz. Çünkü ne kadar dikkat edersek edelim eninde sonunda bir hafta da çöpe attığımız ekmekler 3 ile 4 ekmeği bulur. Oradan bir parça bu ekmekten bir parça derken bir hesap ederiz ki bir haftada o kadar çok ekmek atmışız ki, en az 2 gün boyunca ailemizi bu ekmek ile doyurabiliriz. Boşa giden paralar bir tarafa israfın en büyüğü ekmek israfı olduğunu bildiğimiz için daha çok üzülürüz. Ama merak etmeyin hanımlar bu yazımda sizlere bayatlayan ekmekler ile ilgili tüm ipuçlarını vermeye çalışacağım. Ve bu makaleden sonra neredeyse hiçbir zaman ekmek israf etmeyecek ve evlatlarınıza onlar farkında olmadan birkaç gün önceki ekmekleri yedirip israftan kurtulmanın keyfini çıkaracaksınız.
Ekmek Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler
• Bayatlayan ekmeklerinizi küflenmeden kurtarmanız gerekmektedir. Bunun için bayatlayan ekmeklerinizi ince dilimler haline getirin. İnce ince dilimlediğiniz ekmeklerin üzerine biraz süt serpiştirin ve ekmeklerinizi yağda kızartın. Kızarttığınız ekmeklerinizin üzerine hazır sıcaklarken ince bir dilim kaşar peyniri ekleyiniz. Ekmeklerinizin üzerindeki kaşar peyniri erimeye başladığı anda üzerlerine karabiber ve kekik serpin ve sıcakken kahvaltılık olarak servis yapın ya da akşam beş çayının yanına aperatif gibi sunun.
• Artan ekmek içlerinizi atmanıza gerek yok. Ekmek içlerinden mini sandviçler yapın ve bu sandviçleri üst üste gelecek şekilde nemli ve iyice sıkılmış bir peçete ile iyice kaplayın. Bu şekilde mini sandviçlerinizi saklarsanız çok uzun süre taze kaldıklarını göreceksiniz.
• Eğer ekmekleriniz oldukça bayatlamış ve sertleşmiş ise o zaman yine ekmekleri atmak yerine bayatlayan ekmeklerinizi robottan geçirin. Yani ekmeklerinizi galeta unu haline getirin ve dondurucuya atın. İstediğiniz anda evde yapmış olduğunuz galeta ununuzu kullanabilirsiniz.
• Eğer ekmek kutusu kullanıyorsanız ve ekmekleriniz hızlı bir şekilde küfleniyor ise o zaman ekmek kutunuzu her 15 günde bir sirkeli su ile silip biraz havalandırın. Ekmek kutusunu sirke ile temizleyip havalandırdıktan sonra içine bir miktar tuz atın ve daha sonrasında ekmeklerinizi ekmek kutunuza yerleştirin.
• Taze ekmeği dilimlemek kolay değildir her an dağılabilirler. Bunun önüne geçmek için ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin. Bıçağı sudan çıkarır çıkarmaz hemen kurutun ve vakit kaybetmeden taze ekmeklerinizi dilimlemeye başlayın. Her ekmek kesişinizde bunu tekrarlamanızda fayda vardır.