Ebegümeci Faydaları Nelerdir?
Ebegümeci bitkisinin latince ismi malva sylvestris ve malva neglecta’dır. Bu bitki haziran ile eylül ayları arasında mor renkte çiçekler açan, ekilmemiş topraklar, tarlalar, viraneler ve yol kenarlarında bulunan bir bitkidir.
Ebegümeci Hangi Bölgelerde Yetişir?
Bu lezzetli bilgi özellikle yurdumuzun hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Ülkemiz dışında Avrupa ile Asya, Macaristan ve Belçika ve birde Almanya’da yetişmektedir.
Ebegümeci Nasıl Kullanılır?
Bu bitkinin hem yaprakları hem de çiçekleri temmuz ile ağustos ayları arasında toplanmaktadır. Toplanan bitkinin çiçek ve yaprakları güneş görmeyen ve temiz bir yere serbest bir şekilde serilir ve açık havada kurumaya bırakılır. Bitkinin çiçekleri kuruduktan sonra bu çiçekler mavi rengi alırlar. Kurutma sonrasında elde edilen bu renk korunmalıdır. Bu yüzden hemen çiçekler ışıktan uzakta saklamaya alınır. Daha sonra toplanan kuru çiçek ve yapraklar temiz su ile kaynatılır ve sonrasında da süzülmek sureti ile lapa haline getirilir. Bu bitkinin henüz genç olanları sebze olarak soframızda yer almaktadır. Bitkinin taze olan dalları özellikle kırsal bölgelerde kürtaj amaçlı kullanılmaktadır.
Ebegümeci Bitkisinin İçindeki Maddeler: Bu bitkinin içerisinde glikoz, tanen, malvin ve müsilaj bulunmaktadır.
Ebegümeci Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
İçeriğindeki müsilaj nedeni ile özellikle yumuşatıcıyı bir özelliğe sahiptir. Ayrıca hem solunum hem de sindirim sistemi tahrişleri, anjin, bronşit, ses kısıklığı ve öksürük için kullanılmaktadır. Saydığımız bu özelliklerinden faydalanmak için 40 gram kadar ebegümeci sadece 1 litre kadar temiz suda en fazla 10 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Daha sonra hazırlanan bu karışımdan gün içinde 5 kahve fincanı kadar içilmelidir.
Ebegümeci bitkisi ayrıca hem ağız iltihaplarında hem de boğaz ağrılarında gargara yapılmak sureti ile kullanılmaktadır. Böyle bir uygulama yaparken karışımın içerisine 3 damla kadar oksijen katkılı su ilave edilmesi çok daha iyi olacaktır. Boğaz ağrıları bildiğiniz üzere çok önemlidir. Çünkü önü alınmazsa ciddi birçok rahatsızlığı da peşinden getirecektir. Bu yüzden eğer boğaz ağrıları ile mücadele ediyorsanız ve sadece boğaz ağrıları üzerine tedavi yollarına ihtiyacınız varsa boğaz ağrılarına iyi gelen bitkiler yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Haricen lapa olarak kullanıldığı zaman cilt üzerindeki yara ile çıban ağrılarını sakinleştirmek için kullanılmaktadır. Tek yapılması gereken temiz bir tülbent yardımı ile lapanın çıban ya da yara üzerine konup bir süre bekletilmesidir. Aynı uygulama egzama rahatsızlığı için de faydalı olan bir uygulamadır.