Duvardaki Delik Nasıl Kapatılır? Alçı Nasıl Yapılır?
Çivi çaktınız ve oturma odanızın duvarında istenmeyen delik mi oldu? Dert etmeyin alçı kullanarak duvardaki istenmeyen delikleri kapatabilirsiniz.
Tabii ki alçı kullanarak sadece delikleri değil çatlaklar, kabarma ve zedelenmelerinide kapatabilirsiniz.Nalburlarda birçok alçı türü bulunmaktadır. Bunlar alçının içeriğine katılan farklı katkı maddelerine göre farklılık gösterir. Sert alçı, yumuşak alçı, çabuk donan alçı ve sızdırmazlık özelliği daha iyi olan alçılar diye sınıflandırabiliriz. Peki, duvardaki delikleri en iyi hangi alçı kapatır? Benim size tavsiyem saten alçıdır.
Konuyu fazlaca uzatmadan duvardaki delikleri kapatmakta kullanacağımız malzeme listemize bakalım.
Malzemeler;
- Saten alçı
- Alçıyı karmak için kova
- Su, sünger, boş cam sil fısfıs
- Sıfır zımpara
- Spatula ve Mala
- Duvar rengine uygun boya
Duvardaki delikleri kapatmak;
İlk olarak duvardaki pürüzleri Spatula kullanarak temizleme/düzeltme işlemi yapılır.
Sonrasında alçıyı hazırlamaya başlayın. Deliğin büyüklüğüne yetecek kadar alçıyı karıştırma kovasına koyun. Su ekleyip karıştırın. Alçıdaki su oranı iyi ayarlanmalı. Ölçüyü tutturamazsanız, alçı sert olur yâda çok cıvık. Sert olur ise, duvardı düzleştiremezsiniz, alçı dökülür veya duvarı tutmayıp dökülür. Bu durumları engellemek için almış olduğunuz saten alçı kutusundaki yazan uygulama yönergelerine dikkat edin. Saten alçılarda genelde 10 kilo alçı için 7 litre su kullanılır.
Şimdi duvarı fırça veya benzeri bir araç ile tozunu alın. Sonrasında cam sil fısfısına su koyup veya süngeri ıslatarak duvarı nemlendirin. Duvarı fazla sulamamaya dikkat edin. Nemli duvarda alçı daha iyi yapışır.
Tadilatı yapılacak deliğin çivi deliği olduğunu var sayalım. Delik küçük olduğu için uygun bir spatulaya onarılacak bölge kadar alçı koyup deliği doldurun. Spatulayla alçı sürülürken tek yönde hareket ettirin. Örneğin deliğin yukarısından alçıyı bastırarak aşağı doğru çektirin. Bu sayede delik kapanacak ancak fazlalık alçı spatulada kalacaktır. Daha sonra bir kaç kez daha üzerinden geçerek alçıyı duvara iyice yedirin.
Onaracağınız yüzey çok geniş ise bir miktar alçı filesi ile bölgeyi doldurup alçıyı uygulayın.
Ortalama bir saten alçı 3 saatte donar. Spatula ile deliği yarayı onardıktan sonra çeşitli çizikler kalmış olabilir. Sağlam yüzeyle bir fark oluşturmuş olabilir. Bu normaldir. Şimdi bu farkı ve çizikleri gidereceğiz. Önce alçının donmasını, en azından sertleşmesini bekleyin.
Elinizdeki sıfır zımparayı süngere sarın yâda elinizle de uygulayabilirsiniz. Sıfır zımpara ile yuvarlak hareketler yaparak çizikleri giderin. Yüzeyler arası farklar tamamen gidene kadar yuvarlak hareketlerle duvarı zımparalamaya devam edin.
Halen ufak tefek pürüzler kalmış olması muhtemeldir. Şimdi süngeri ıslatın ve ıslak süngerle alçıyı yuvarlak hareketlerle ovun.Kaynak:evdeteknik.com