Duvar Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İç Cephe Boyama
İç cephe boyama yapmaya başlamadan önce mutlaka su sızıntısı ile rutubet olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer su sızıntısı var ise sızıntının kaynağı kontrol altına alınmalıdır. Bunun dışında duvar sıvasının sağlam ve düzgün olduğundan emin olunmalı ve eğer çatlaklar var ise mutlaka doldurulmalıdır.
Yüzey Hazırlığı
Sıvası yeni yapılmış olan bir yüzeyin iyi bir şekilde sıvasının kuruması beklendikten sonra boya yapılmalıdır. Yüzey üzerinde bulunan eski boyaya ait olan boya atıkları ile fazlalıklar tamamen temizlenmelidir. Daha sonra boya yapılacak olan yüzey zımparalanmalı ve kir ile tozdan ve yağdan iyice arındırılmalıdır. Yüzey tamamen arındırıldıktan sonra kurumaya bırakılmalıdır.
Boyama
Boyama işleminde ilk önce astar uygulaması yapılmalıdır. Eğer gerekli ise macun çekilmeli ve sonarsında yüzeyin düzgün olduğundan emin olabilmek için zımpara çekilmelidir. Zımpara sonrasında bir kat daha yüzeye astar atılmalı ve en az 12 saat kadar yüzeyin kuruması beklenmelidir.
Son kata atılacak olan boya mutlaka inceltilmeli ve sonrasında boya uygulanmalıdır. Son boya olarak genelde 3 ila 4 kat kadar son boya çekmeniz yeterlidir. Fakat son birkaç kat son boyaları arka arkaya atılmamalı her son kat boyanın arasında en az 4 ila 8 saat kadar aralık olmalıdır.
Dış Cephe Boyama
Dış cephe boyasında boya yapmadan önce yüzeyin üzerindeki kirler ile varsa bozuklukların giderilmesi gerekir. Dış cephe yüzeylerinde en sık rastlanılan sorun duvar üzerindeki çatlaklardır. Tüm drenaj boruları ile sızıntı ile pasların giderilmesi gerekir. Eğer herhangi bir bozukluk gözlemlenir ise onarılmalıdır. Çatılara gereken özenin gösterildiğinden de emin olunmalıdır. Su boruları ile köşelerde meydana gelebilecek çatlaklar kontrol edilmelidir.
Yüzey Hazırlığı
Boyanın ilk defa uygulanacağı yüzeyler mutlaka her türlü gevşek dokular, kirli, kabaran, tozlanmış ve eski boyalı olan yüzeyler temizlenmelidir. Kireç bakımından fazla olan sıvalı ham yüzeylerde boya ve astar uygulaması yapılmadan önce 1/1 oranında su ile sirke karışımı hazırlanıp yüzey iyice yıkanmalıdır. Yüzey üzerinde küf ya da astar var ise fırçalanmak sureti ile iyice temizlenmelidir.
Daha önceki kaplama yüzünden parlak yüzeyler zımparalanarak mat bir hale getirilmelidir. Bu sayede yüzey ve boya çok daha iyi bir şekilde yapışacaktır. Beton olan duvarlar ise ile önce düzeltilmeli daha sonra yıkanıp kurutulmalıdır. Boya yapılmadan önce yüzey üzerinde tebeşirlenme olup olmadığından emin olunmalıdır. Yağmurlu günlerde kesinlikle boya yapılmamalıdır eğer yüzey ıslak ise mutlaka yüzeyin güneşte 2 ila 3 gün kadar kuruması beklenmeli ve boya işlemi daha sonra uygulanmalıdır. Sıvası yeni uygulanan yüzeyler prizinin uygulanması beklendikten sonra boya uygulanmalıdır.
Boyama
İlk önce dış cephe astarı uygulanmalı daha sonra iki kat boya atılmalıdır. Yine kat uygulamaları arası en az 4 saat kadar olmalıdır.
Metal Yüzeylerde Boyama
Metal yüzeylerde de boya yapmadan önce yüzeyin kir ile yağdan arındırılması gereklidir. Pas izleri ise yüzeyden tel fırça, spatula ya da dişli bir zımpara (P80) ile alınıp yüzey tiner ile iyice silinmelidir. Astar kat ise en az 1 gün kadar beklemelidir.
Yüzeye astar uygulandıktan sonra inceltilmiş olan son kat boya atılmalıdır. Son kat uygulamaları arasında en az 8 saat kadar kuruma arası olmalıdır.
Ahşap Yüzeylerde Boyama
Şeffaf Yüzeyler: Yeni olan yüzeylerde ahşabın/tahtanın sertliğinin gitmesi için yüzey dokusunun yönünde zımparalanır. Sonrasında küçük boşlukların ve deliklerin dolması için dolgu uygulanır. Eğer dolgu maddesi fazla gelir ise dokunun yönünde toplanmalıdır. Eğer gerekli görülür ise 30 dakika sonra dolgu maddesi boşluklara tekrar uygulanabilir. Dolgu malzemesinin 2 ila 3 saat kadar kurumasının beklenmesi ardına yüzey zımparalanmalıdır.
Boyama: Yüzey boya işleminden önce mutlaka tozdan arındırılmalıdır. Şeffaf kaplama 2 ya da 3 kat kadar fırça ya da sprey yardımı ile yapılabilir. Dekoratif görünümün yanı sıra parlaklığında sağlanabilmesi için 2 ila 3 kat son kaplama uygulanmalıdır. Yüzeyde cilalı bir bölge var ise temizlenip zımpara uygulanarak boya yapmaya hazır bir hale getirilmelidir. Eğer gerekli ise eski cila kaldırılmalıdır.
Opak: Daha önceden boyanmış olan yüzeyler tozdan temizlenip zımparalanmalıdır. Varsa yüzeydeki bozukluklar dolgu maddesi ile kapatılmalıdır. Ahşap olan yüzeylerdeki gibi dolgu maddesi adımları takip edilmelidir.
Boyama: Fırça ya da sprey ile enameller uygulanabilir. Bildiğiniz üzere enamelin kuruma süresi oldukça uzundur ve bu yüzden de kuruma süresi tamamlanana kadar toz olmamasına özen gösterilmelidir. Boyama olarak 2 kat boya genelde yeterli gelmektedir.