Dulavrat Otu Nasıl Bir Bitkidir?

Dulavrat Otu Nasıl Bir Bitkidir?

Dulavrat otu bitkisine halk arasında ayrıca pardana ya da pıtrakta denir. Bitkinin latince ismi ise lappa oficinalis’tir. Bu bitki yaklaşık olarak 1 metre boyun ulaşan, özellikle yaz zamanlarında kırmızı renge benzer çiçekleri olan, yol kenarlarında bolca bulunan ve büyük yapraklara sahip bir bitkidir.

Dulavrat Otu Nasıl Kullanılır?

Bu bitkinin kök kısımları kış zamanlarında ilk önce topraktan sökülür ve daha sonra da güzelce temizlenir. Sökülüp temizlenen bitki dilimlere ayrılır ve kurumaya bırakılır. Bitki kuruduktan sonra su ile kaynatılmak sureti ile kullanılır.

Dulavrat Otu Hangi Bölgelerde Yetişir?

Bu bitki özellikle Anadolu, Avrupa ve Balkanlarda yetişen bir bitkidir.

Dulavrat Otunun İçindeki Maddeler Nelerdir?

Bu bitkinin içerisinde bulunan maddeler arasında tanen, inülin, fitosterol ve uçucu yağ bulunmaktadır.

Dul Avrat Otunun Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Dulavrat otunun şifa verici özelliğinden faydalanılmak istemiyor ise o zaman bitkinin hem köklerinden hem de yapraklarından faydalanılmalıdır. Genelde kökler suyun içinde kaynatılır ve yapraklarda lapa haline getirilmek sureti ile kullanılır.

Bu bitki özellikle terletici ve idrarı söktürücü bir etkiye sahiptir. Ancak bu bitki tek başına kullanılamaz. Çünkü bitkinin etkisi çok yoğundur ve bu yüzden de diğer bitkiler ile kullanılıp etkisi azaltılır. Bu bitkini hem idrarı söktürme hem de terletme özelliğinden faydalanabilmek için bitkinin kurutulmuş olan kökünden yaklaşık olarak 50 gram kadar alınmalıdır ve sadece 1 litre kadar suyun içerisinde kaynatılmalıdır. Daha sonra kaynatılan bu sudan her gün ve sadece 2 su bardağı kadar içilmelidir. Harici kullanımda bu bitki bilhassa saç çıkmasını hızlandırma da ve kepek önleme de kullanılmaktadır.

Dulavrat otu yukarıdaki sorunların tedavisinin yanı sıra karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmekte, mide iltihaplarını kurutmakta, nisrik hastalığına şifa vermekte, romatizmal ağrıları dindirmekte, bilhassa egzama rahatsızlığının tedavisinde kullanılmakta ve merhem olarak kullanıldığı zaman derideki iltihaplara iyi gelmektedir.

Eğer egzama sorununa bu bitki ile çare bulamadıysanız o zaman egzama rahatsızlığının diğer bitkilerle nasıl tedavi edileceğini anlattığımız detaylı yazdığımız olan egzama nasıl tedavi edilir yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bitkiyi lapa olarak hazırlarsanız merhem hazırlamış olursunuz. Yani deri iltihapları için çare arıyorsanız bitkiyi lapa haline getirip, direk iltihaplı bölgelere sürmeniz ve bir süre beklettikten sonra cildi yıkamanız yeterli olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder