Domates Neden Çiçek Döker
Bu Yazıda Neler Var?
Domates Neden Çiçek Döker
Domates Yetiştirme Temel Bilgileri
Domatesin Özellikleri
Domates, ana vatanı Peru olan ve Türkiye’ye Adana üzerinden giriş yapan bir sebzedir. Biyolojik yapısı kendi kendini döllenmeye uygun olmasına rağmen, bazen yabancı döllenme görülebilir.
Kök
Domates kökleri, toprak altında yaklaşık bir metre uzunluğunda ve yanlara doğru dağılım gösterir. Sera tipi yetiştiricilikte kök dağılım alanı ise yaklaşık 69 cm civarındadır. Sera tipi yetiştiricilikte köklerin zayıf olması nedeniyle bitkinin askıya alınması gerekebilir.
Gövde Ve Yapraklar
Domates bitkisinin gövdesi topraktan çıktığında yuvarlak, tüylü ve yumuşak dokulu iken ilerleyen dönemlerde köşeli ve sert hale gelir. Bitki dallanmaya ve genişlemeye yatkındır. Domates bodur ve sırık çeşitleri olarak ikiye ayrılır. Bodur bitkilerin dallanma sistemi sınırlıdır ve çalıya benzeyen bir görünüme sahiptir. Sırık çeşitlerinde ise çiçeklenme süreçleri devam eder.
Çiçek, Tohum ve Meyve
Domates çiçekleri erkek ve dişi çiçeklerin aynı çiçekte çıkması durumuna sahiptir. Çiçeklenme süreci, sürgün ucunun yassılaşması ve olgunlaşması ile meydana gelir. Çiçeklenme genellikle salkım şeklinde oluşur ve salkımın verdiği ilk çiçek en başta oluşur. Domates üzümsü meyveler gurubunda sınıflandırılır.
Domates Yetiştiriciliği
Domates yetiştirmek hem kolay hem de balkon tarımına uygun bir seçenektir. İlkbahar aylarında toprağı derinlemesine kazarak havalandırmak ve toprağa yeterli miktarda azot ve kalsiyum içeren sıvı gübre uygulamak önemlidir.
Fide Yetiştiriciliği
Domates tohumundan fideleri özel saksılarda yetiştirebilirsiniz. Fideleri büyüdükçe alttaki yaprakları kesmek, sağlıklı bir büyüme için önemlidir. Fideleri saksıda büyütürken düzenli sulama ve güneş ışığına maruz bırakma önemlidir.
Domates Neden Çiçek Döker?
Domates çiçeklerinin dökülmesine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında aşırı sıcaklar, toprak kalitesi, sulama hataları, aşırı güneş ışığı, döllenme eksikliği ve fazla sulama yer almaktadır.
Çözüm Yolları
Sulama: Çiçek açtıktan sonra sulama sıklığını azaltın. Bitki meyve vermek için yeterli mineralleri alabilsin.
Toprak Kalitesi:
Toprağın verimini artırmak için organik gübreler kullanın.
Gübreleme: Gübre uygulamasına meyve oluşumu başladıktan sonra başlayın. Meyve vermeye başladıktan önce gübre vermek meyve salkımının yanmasına neden olabilir.
Düzenli Sulama: Sulamayı düzenli yapın ve aşırı sulamadan kaçının.
Ortam Kontrolü: Saksı kullanıyorsanız, saksının aşırı ısınmasını önleyin ve bitkiye gölge sağlayın.
Domates neden çiçek döker Bu önlemleri aldığınızda, domates çiçeklerinin dökülmesi sorununu azaltabilir ve sağlıklı bir domates hasadı elde edebilirsiniz.
güzel yazı