Doğum sancısı ve sonrası için bitkisel tedaviler
Çocuk doğumunda şifalı bitkiler, kasılmaları düzenler, sancıyı hafifletir ve plasentayı atmakta yardımcı olurlar. Fakat elbette modern ilaçlarda bu tedavilerin hepsini yapabilmektelerdir.
Sancı İçin Hazırlık Yapmak
Genelde sancıya hazırlık ve rahmin genişlemesi için ahududu yaprağı çayı içmektedirler. Fakat gebeliğin son haftalarında her gün düzenli olarak aslankuyruğu çayı içmeniz sinirlerinizin yatışması açısından faydalıdır.
Sancı Sırasında
• Doğum sancılarının ilk safhalarında eşit miktarlarda ahududu, gül ve kestere yapraklarından hazırlanmış çaydan için. Unutmayın her fincan için 2 tatlı kaşığı.
• Yapabileceğiniz başka bir yöntem ise, 10’ar damla yasemin ve lavanta yağını 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı veya badem yağı ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı sırtınızın alt kısmına, karnınıza ve basenlerinizin iç kısımlarına masaj yapın.
• Yukarıdaki 2 yöntem dışında başka bir öneri daha istiyorsanız o zaman, kestere, pelin ve kadife çiçeği veya zeytinyağı demi ile ıslatılmış sıcak kompresi karnınızın alt kısmına, kasığın üst bölgesine uygulamanız durumunda sancınızın hafiflediğini göreceksiniz.
Doğumdan Sonra
Doğumdan sonra birçok doku hasar görecektir ve yapılması gereken bu dokuları onarmak için elimizden geleni yapmaktır. Bunun için yine bitkilerin bize sunduğu tedavi yollarından her hangi birini uygulayarak iyileşme dönemimize yardımcı olabiliriz. Bunu sağlamak içinde ilk önce yani doğumdan hemen sonra homeoptik 6X arnika tabletlerinden almanız çok iyi olacaktır. Bunun dozajı genelde saatler boyunca her 20 dakikada birdir.
Emzirme Dönemi
Emzirme dönemine girdiğinizde süt gelişiniz bol olmalıdır. Bebeği çok iyi beslemek için bebeğe de kendinize de uygun besinleri vererek kalın bağırsağınızdaki sancıyı hafifletip hatta yok etmek için düzenli olarak kimyon, dereotu, rezene ya da anason içmelisiniz. Tamamen sütünüzü düzenlemek için ise keçisedefi, hodan, deve dikeni, çemen otu, ahududu yaprağı ısırgan ve güvercin otu’nu tercih edebilirsiniz.
Göğüsün Tıkanması Durumu
• Bazen göğüsler aşırı süt ile dolar ve tıkanabilirler. Genelde bu durum doğumdan hemen sonra ilk beş gün içinde gerçekleşir. Bu gibi durumlarda fazla sütün el ile çıkarılması gereklidir.
• Süt akışını bu dönemde hızlandırmak için özellikle papatya ve lavanta deminde ıslatılmış sıcak kompresler faydalı olacaktır.
• Eğer süt vermeyi keserseniz aşırı süt üretimini engellemek için her gün düzenli olarak iki ya da üç defa içilen adaçayı faydalı olacaktır.
Meme İltihabı Durumunda Ne Yapılmalı?
• Meme iltihabı çok ama çok acı verici olabilir. Ve bu gibi durumlarda eğer iltihaplanma ile ateşte görülüyor ise o zaman antibiyotik tedavisi gerekli olacaktır.
• Meme iltihabı tedavisinde genelde sutyen ve göğüsün arasına lahana yaprakları konmaktadır. Ve her dört saatte bir de bu yapraklar değiştirilmelidir.
• Eğer lahana yapraklarını tercih etmezseniz, sinir otu yapraklarından oluşan bir lapa uygulayabilirsiniz.
Meme Ucu İltihabı
Maalesef meme ucu iltihabı yüzünden birçok anne süt vermeyi kesmek zorunda kalmaktadır. Bu hastalığın yaygın görülen sebepleri arasında bebeği emzirirken yanlış tutuş şeklidir. Çünkü bu yanlış tutuş sebebi yüzünden bebek sadece meme ucu değil, etrafını da yani dış kısmını da emer.
• Bunu engellemek için, bebeğinizi her beslemenizden sonra papatya ya da kadife çiçeği sürerek meme ucunun etrafını tedavi etmeniz gerekmektedir.
• Meme uçlarınızda çatlama var ise, bu maya enfeksiyonu ya da bebeğin oral pamukçuk olması durumu söz konusu olabilir. Bunu hafifletmek için çay ağacı veya kadife çiçeğini tercih edebilirsiniz.
• Fakat her şeyden önce bebeğinizin sağlığını ön planda tutmanız ve bebekteki rahatsızlıkları gözlemlemeniz gerekir.