Çocuklarımıza Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandırabiliriz?
Kitap Okuma Neden Önemli; Kitap okuma aktivitesi vaktimizi değerlendirebileceğimiz en güzel aktiviteler arasında en başı çekebilir. Kitap okuma sayesine geçmiş yıllara gidebilir, farklı dünyaları tecrübe edinebiliriz. Farklı insanların kurguladığı ya da bizzat yaşadığı olaylardan dersler çıkartabilir, kendi hayatımızda da bu olayları yorumlayabiliriz. Bir insanın hayatında kitap okuma etkinliği ne kadar sık yer alırsa o insan o kadar farkındalıkla yaşayacak ve yaşamaktan o derece zevk alacktır.
Alışkanlığı Çocuklarımıza Kazandırmak;
Kitap okuma alışkanlığı da aslında diğer alışkanlıklar gibi ebeveynlerde bitiyor. Yetiştireceğimiz çocuk kitap okuyan, düşünen bir birey haline gelsin istiyorsak bu alışkanlığı öncelikle kendimiz kazanmalıyız. Çocuklarımızın küçük yaşlarından itibaren evimizde kitaplar olmalı ve bu kitapları okuyarak onlara örnek teşkil etmeliyiz. Dikkat etmemiz gereken nokta: asıl amacımız onları kitap okumaya zorlayarak kitap okutmak değil, bizde görerek heveslenmelerini sağlamak olmalıdır. Çocuk kendi istek ve arzusuyla kitap okuduğunda bu durumdan keyif alabilecek ve bu davranışı hayatı boyunca sürdürebilecektir.
Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanmasını isterken dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta ise çocuk kendi yaşına ve seviyesine uygun kitaplar okurken doğru kitapları tercih etmesinde yardımcı olmaktır. Yetişkinlerin bile dikkatle okuyarak anlayacağı bir romanı bir çocuğa okutmaya kalktığımızda çocuk bu romandan keyif almayacak ve kitap okuma hazzına varamayacaktır. Ayrıca kitap okuma denildiğinde olumsuz bir önyargı oluşacak ve kitap okumaktan korkacaktır. Aslında bu durum yetişkinlerde de böyledir. Yetişkinde olsa kitap okumaya yeni başlayan bir kişi önceleri ağır ve karmaşık içerikli kitaplardan uzak durmalıdır. Sonrasında yani yıllar içerisinde zaten klasik, basit ve sade içeriğe sahip kitaplar okuma tecrübesini fazlasıyla pekiştirmiş kişiye yetmemeye başlayacaktır.
Kitap bitirildiğinde ödül vermeli miyiz?
Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazanması için direkt olarak maddi bir ödül verirsek elbette bu çok duygusuz ve yanlış bir hareket olacaktır. Ancak çocuklarımız kitap bitirdiğinde (Özellikle başlangıç aşamasında) hiç birşey olmamış gibi davranmakta yanlış bir hareket olacaktır. Bunun yerine çocuk bir kitap bitirdiğinde bir şekilde sevindiğimizi hissettirmeli, kitabı bitirmenin ona birşeyler kattığını fark etmesini ya da dolaylı yoldan çocuğumuzunda sevinmesini sağlamalıyız. Bu konuda dikkat etmemiz gereken nokta ise: durumun kesinlikle “şu kitabı bitirirsen sana şunu satın alırım” tarzına dönüşmemesi gerektiğidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ