Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biride kendi bahçenizde ürün yetiştirmektir.Domates, biber, taze fasulye ve soğan gibi ürünleri kendi elinizle yetiştirip sağlıklı yaşamak kim istemez ki. Bu güzel bahçenizde neden çilek bahçesi olmasın. Bu yazımız size; çilek nasıl yetişir, çilek nasıl dikilir, çilek nasıl çoğaltılır, çilek üretimi ve çilek bakımı gibi sorularınıza yanıt vererek evde çilek yetiştirmenin püf noktaları verecek.

Çilek bitkisi üzümsü meyve grubuna girer ve bu neden ile meyvesi gerçek bir meyve değildir. Çileğin yenen kısmı ise 40 ila 60 kadar pistilin birleşmiş olduğu çiçek tabakasıdır. Çilek her zamanki taze meyve olarak yendiği gibi, meyve suyu, marmelat ve reçel olarak da tüketilmektedir.

Çilek bitkisi yüzeysel bir kök yapısına sahiptir. İyi bir şekilde direne edilmiş topraklarda çileğin kökleri 60 ila 70 cm’ye kadar inebilmektedir. Çok ağır topraklarda ise çileğin kökleri yatay olarak büyüme göstermektedir. Çilek bitkisinin kök gövdesi veya taç kısmı çok kısalmış olan bir gövdedir.

Çileğin yaprakları ise 2/5 düzeninde spiral olarak dizilmiştir. İlkbahar aylarında havaların ısınması ile birlikte patlayan embriyonik yapraklar 2 ila 3 hafta sonra tam bir büyüklüğe erişirler. Her bir çilek yaprağının 1 ila 2 ay arasında değişen bir ömrü vardır. Çileğin stolonları yani kolları yaz boyunca oluşan yeni yaprakların koltuklarındaki tomurcuklardan oluşmak sureti ile gelişirler.

Çilek bitkisinin çiçekleri salkım şeklindedir. Buna değişmiş gövede de diyebiliriz. Çilek bitkisinde önemli olan iyi tozlanmadır, iyi tozlanmamış meyvelerde ise şekil bozukluğu olabilir. Çilek bitkisinin meyvesi tozlanmadan sonra genelde 30 ila 35 gün içerisinde olgunlaşır.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır Çileğin Gün Uzunluğuna Duyarlılığı Nedir?

Çilek bitkisinde uzun günde kol gelişimi, kısa günde ise çiçek gözleri gelişimi olur. Bu neden ile çilekte verim elde edtmek için gün uzunluğuna çok dikkat edilmelidir. Çilek bitkisi bir bölgeye uyarken diğer bir bölgeye uyamayabilir. Başka bir değiş ile dikkat edilmesi gereken çileğin gün uzunluğu, sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği ile olan bağlantısıdır.

Çilekte Soğuklanma İhtiyacı Var mıdır?
Çilekte soğuklanmanın çileğin kalitesi ve verimi üzerine doğrudan olumlu bir etkisi vardır. Çileklerin soğuklanma ihtiyaçları 400 ila 500 saat kadardır.

Açıkta Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Çilek bitkisi -10 dereceye kadar soğuk olan koşullarda yetiştirilir. Eğer bulunduğunuz bölgede bu soğukluk derecesinin daha da altı görülüyor ise o zaman çileklerinizi yetiştirirken kuru yaprak ya da saman gibi materyaller yardımı ile destekleyip donma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Çilek yetiştirmek istiyorsanzı çilekler için en uygun olan toprak türünün kumlu-tınlı ve hafif toprak olduğunu bilmenizde fayda vardır. Kireç oranı fazla olan toprakalr çilek yetiştiriciliği için uygun olan topraklar değillerdir. Toprak PH’sı 7.0 ila 7.5 olan toprakalrda çilek yetiştirmek o kadar da sorun olmaz.

Çilek bitkisi toprak kökenli mantarsal hastalıklara hassas bir bitkidir. Bu yüzden çileğin dikimi yapılacak olan toprağın bu hastalıklardan ve nematod yönünden temiz olması şarttır. Bunu sağlamak için ise bir önceki mevsimde arpa veya buğday gibi tahıl ekilmiş olan arazilerin seçilmesinde fayda vardır.

Böyle toprakları bulamazsanız o zaman kloropikrin, vapam ya da metilbromit gibi ilaçlar ile fümige etmeniz gerekmektedir. Toprak derin bir şekilde işlendikten sonra dekara 3 ila 4 ton kadar gübre atılmalıdır. Bunun dışında dekara 30 ila 35 kg kompoze gübre verilmelidir.
Küçük alanlarda el ile, büyük alanlarda ise karık pulluğu ile 60 ila 70 cm genişliğinde, 20 ila 30 cm yüksekliğinde masuralar açılmak sureti ile toprak dikime hazır hale getirilmelidir.
Çilek yetiştiriciliğinde ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış dikimi olmak üzere 4 farklı dikim zamanı vardır.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

İlkbahar Dikimi: Kış ayları soğuk geçen bölgelerde genelde nisan ayında yapılan dikimdir. Bu dikimde fidelikte ocak ila şubat aylarında sökülmeyip bekletilen fideler ile frigo fideler kullanılmalıdır.

Bu fideler mayıs ial haziran aylarında çiçek açmak sureti ile az bir miktar meyve verirler. Esas ürün 1 yıl sonraki haziran ayında alınır. Bu bitkilerin 1 yıl süresince besin maddesi ve su ihtiyaçlarının karşılanıp zararlılarından ve hastalıklarından korunması gerekmektedir.

Kış Dikimi: Bu dikim şekli kış ayları ılık geçen bölgelerde yapılmaktadır. Dekara yaklaşık olarak 8000 adet bitki dikilmektedir. Fidelikten sökülen yavru bitkiler ile dikim yapılmalıdır. Akdeniz bölgesinde dikim için en uygun zaman ekim 15 ila kasım 15 arasındadır.

İlkbahar zamanında açıkta mart ayı ortasından itibaren ürünler alınmaya başlanır. Bunun dışında eğer yüksek ve alçak tüneller arasında çilek yetiştirilir ise açıkta yetiştiriciliğe oranla yaklaşık olarak 15 ila 30 günlük bir erkencilik sağlanmış olur.

Kış dikimi ile çilek fidelerinin tutma yüzdesi oldukça fazla bir şekilde artmaktadır. Özellikle kış dikiminin 2. yılında zararlı ve hastalıkları ile iyi bir şekilde mücadele edilmesi, yabancı otlardan temizlenmesi, kültürel ve teknik önlemelrin iyi alınması ile verim yaz dikimi kadar yüksek olabilmektedir. Çilek dikim sıra arası 25×30 cm olarak yapılmalıdır.

Yaz Dikimi: Bu dikim şekli frigo bitkiler ile yapılan bir dikim şeklidir. Bu dikim sistemi sayesinde verim oranı kış dikimine göre 2 ila 3 kat daha fazla olmaktadır. Akdeniz bölgesinde bu dikim şekli için en uygun olan zaman temmuz 15 ile ağustos 15 arasıdır. Frigo fideler -20 dereceden çıkartılıp bir gece boyunca suda bekletilmeli ve sonra dikim yapılmalıdırlar.

Fidelerin sıra üzeri ve sıra arası 30×32 cm olarak dikilmelidirler. Yaz aylarında sulama büyük bir sorun teşkil etmektedir. Dekara ise yaklaşık olarak 6200 adet bitki dikilmelidir. Tüm yaz ve sonbahar aylarında kuvvetlenen bitkiler kışa 5 ila 10 gövdeli olarak girerler. Bu sayede çilek bitkisi kışın gelen soğuğa karşı dayanıklıdır.

Bu bitkiler özellikle şubat ve mart aylarında bol bol çiçekler açıp meyve vermeye başlarlar.
Akdeniz kıyı kesiminde ise ürün haziran ile temmuz ayına kadar devam edebilir. Bu dikim sisteminde bir dekarlık alandan ortalama olarak 3 ila 8 ton arasında ürün alınır.

Özellikle Akdeniz bölgesinde yapılan yaz dikim sistemi diğer tüm dikim sistemlerine göre çok daha fazla verim sağlamaktadır.

Sonbahar Dikimi: Sonabhar dikim sisteminde fideler, eylül ve ekim aylarında fidelikten sökülür ve asıl yerlerine dikilir. Meyve erken olur fakat kalitede düşüklük gösterir. Bu dikim sistemi ısıtılan sera ya da yüksek tüneller kullanılmalıdır.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır Çilek Fide Dikimi

Çilek fidesi nasıl dikilir? sorusundan daha önemlisi hangi hava şartlarında çilek fidesi ekilmeli olmalıdır.
Fide dikimi yaparken dikimi nemli ve serin havalarda yapmaya dikkat edin. Ayrıca fidelerinizi açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikin. Dikimden önce kök 8 ila 10 cm kalacak bir şekilde, taç tuvaleti ise 2 ila 3 genç yaprak kalacak şekilde düzenlenip bitkilerin tutma oranı arttırılmalıdır. Dikimden sonra ise can suyu verilmelidir.
Yaz dikimlerinde çilek bitkisi 15 gün, günde en az 3 defa olmak sureti ile çok iyi bir şekilde sulanmalıdır. Yaz dikiminden hemen 6 ila 8 gün sonra açan çiçekler bekletilmeden hemen koparılmalıdır.

Çilek Fide Dikimi

Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılır?
Çilek yetiştiriciliğinde önemli olan ilk önce yabancı otların çıkmaması daha sonra ise çam iğneleri, buğday sapı, siyah plastik gibi örtü materyalleri kullanılıp bitkiden erkenci, kaliteli ve temiz ürün elde edilmesidir.

Çilek fazla suya karşı duyarlı olan bir bitkidir. Aşırı sulama sonucunda çilek bitkisinde mantari hastalıklar ve sarılık ortaya çıkabilir. Sulama suyuunun tuz oranı 5.0 milimost’tan fazla ise bu su sulama için kullanılmamalıdır.

Çilek bitkisini sulama yöntemleri arasında damlama sulama, karık sulama ve yağmurlama yöntemleri vardır. Damlama sulama yöntemi kontrollü sulama olduğu için en ideal sulama yöntemidir. Bu yöntemin uygulanamadığı yerlerde yağmurlama sulama yapılmalıdır.

Çilek bitkisinde en iyi gübreleme yöntemi yaprak ve toprak analizine göre yapılan gübreleme sistemidir. Çiçekler açtığı zaman hiç bekletilmeden dekara 20 kg kadar amonyum sülfat verilmelidir. Gübreleme, çiçeklenmeden sonra 1 ay aralıklar ile dekara 20 kg amonyum sülfat olmak üzere her ay yapılmalıdır. Toplam olaral ele alındığında ise dekara 100 ila 120 kg kadar amonyum silfat verilmelidir.

Çilek yetiştiriciliğinde verimi sağlama açısından kol temizliği ön planda olan diğer unsurlardan biridir. Çilekte çıkan kollar vakit kaybetmeden temizlenmeldir yoksa çilek verimi düşer.

Çilek Hastalık Ve Zararlıları İle Mücadele Nasıl Yapılır?
Çilek bitkisinde hastalıklar yaprakta, kökte ve meyvede görülür. Bildiğiniz üzere kök hastalıkları topraktan bulaşır ve bu yüzden toprak sterilizasyonu ya da fümigasyonu şarttır.

Meyve çürüklüğüne karşı tedbir almak için meyve tutumundan sonra birkaç defa sistematik bir şekilde mantari ilaçlar kullanılmalıdır. Meyve çürüklüğünün sık olarak görüldüğü bölgelerde ise alçak ve yüksek tünellerin, cam ve plastik olan seraların havalandırılmasına özen göstermeniz gereklidir.

Bunların dışında özellikle yaz dikimlerinde çilek bitkisinin sıra arası ve sırası üzeri mesafeleri geniş tutulmalıdır.

Kadı lokması, danaburnu, yaprak bitleri ve kırmızı örümcek birer çilek zararlılarıdır. Bu nedenle bu zararlılar ile mücadele edilmesi gerekir.

Nematod ile virüs sorunlarından korunmanın en iyi yolu sağlıklı fideler ve sağlıklı bahçeler tesis etmektir.

Hasat Ve Ambalaj
Çilek bitkisinin hasatı günün erken saatlerinde yapılır. Uzak pazarlara dağıtılacak çileklerde meyveler 2/4 oranında kızardıkları zaman hasat edilmelidirlr. Çilek meyveden tutmadan meyve el ayasında kalacak bir şekilde, sapı tırnak yardımı ile 1 cm kalacak iekilde kesilmek sureti ile derilmelidir. ½ ve ¼ kilo gramlık plastik kaplar ile pazara gönderilmelidir.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Eğer çilek yetiştiriciliğine başlayacaksanız bölgedeki Pazar durumunu çok iyi araştırmanız gerekir. Çilek üretmek isteyen üreticiler bölgede, meyve suyu, marmelat ve/veya reçele uygun bir sanayi çeşidinin şansını daha yüksek görür ise o sanayi çeşidine uygun olan çileği yetiştirmelidirler. Bazı bölgelerde ise çileğin dondurulmak sureti ile direk dış satışının yapılması söz konsuudur.

Çilek Yetiştiricisinin Dikkat Etmesi Gerekenler
• Çilek çeşidinin bölgeye uygun olup olmadığını tespit etmek.
• Çileğin verimliliğini göz önünde bulundurmak.
• Çileğin hastalıklara dayanıklılığını bilmek.
• Bölgedeki pazarın aradığı çilek çeşidi olması.
• Çileğin taşımaya dayanıklılığını tespit etmek.
• Çileğin kuvvetli olup olmaması durumu.
• Eğer seracılık söz konusu değil ise erkencilik çok önemlidir.
• Bazı bölgelerde son turfanda hasat daha önemlidir.
• Çilek bahçesi ise çeşidi karışmamış olan fideler iel kurulmalıdır.

Çilek Çeşitleri Nelerdir?
İster aile içinde kendiniz isterseniz ticari amaçla çilek yetiştiriciliği yapın önemli olan çileği yetiştireceğiniz bölgeye göre doğru olan çilek türünü yetiştirmektir. Ayrıca doğru olan zamanda, doğru bir şekilde hazırlanmış toprağa çileği dikip iyi bir bakım ile çilekten en kaliteli ve verimli ürünü almanız mümkündür.

Aliso: Bu çilek türü marmelat, reçel ve meyve suyuna çok uygun olan bir çilek türüdür. Ayrıca sarılığa karşı duyarlı olan bu çilek türü kışları özellikle ılık bölgeler için uygundur. Erkenci ve sera yetiştiriciliğine uygun olan aliso çileği, meyveden oldukça kolay kopar, bitkisi kuvvetlidir, tat kalitesi orta düzeydedir, oldukça verimlidir, meyve eti sert ve meyvesi iridir.

Tioga: Taşımaya dayanıklı olup tüm bölgelerde yetiştiriciliği önerilen tioga çileği derin dordurma ve gıda sanayii için çok uygun olan bir çilek türüdür. Bu tür sarılığa duyarlıdır ama botritis hastalığına karşı dayanıklıdır. Bu çilek türünün meyvesinin saptan koparılması kolay değildir, tat kalitesi orta derecededir, meyve eti oldukça serttir, verimlidir, iri meyvelere sahiptir ve orta erkenci bir çilek türüdür.

Pocahontas: Bu türün yetiştiriciliği her bölgeye önerilmekle birlikte bir erken-orta mevsim çileği türüdür. Bu çilek türü derin dondurmaya ve sanayiye uygun bir çilek türüdür. Tat kalitesi orta derecededir, çürüklüğe hassas olması ile beraber sarılığa dayanıklıdır ve meyvenin saptan kopması kolaydır.

Yalova9: Bu çilek türü Arnavutköy ve Aliso melezidir. Bu çilek türü özellikle Akdeniz bölgesi için önerilen bir çilek türüdür. Erkenci ve seraya uygun olan bu çilek türünün koku ve tadı oldukça iyidir, meyve eti serttir, bitkisikuvvetlidir ve sarılığa karşı dayanıklıdır. Bu çilek türünün saptan kopması oldukça güçtür.

Yalova15: Arnavutköy ve Tioga melezidir. Bu tür Akdenzi bölgesi dışında her bölgeye önerilen bir çilek türüdür. Bu çilek türü yerli olan çeşitlerimizi aratmayacak olan bir aromaya sahiptir. Saptan koparılması kolay olan bu çilek türü sarılığa ve meyve çürüklüğüne karşı dayanıklıdır. Derin dondurmaya dayanıklı olan bu çilek türünün meyve eti sert, verimli, tat ve kokusu ise son derece iyidir.

Yalova104: Derin dondurma için uygun olan bu çilek türü ılıman bölgeler için uygundur. Bitkisi çok kuvvetlidir, meyve çürüklüğüne ve sarılığa karşı dayanıklıdır. Tadı ve kokusu yabancı çeşitlere nazaran iyidir. Meyve eti oldukça sert olan bu çilek türü çok verimlidir ve iri bir çeşittir.

Balcalı1: Verimli bir çeşit olan balcalı1 Akdeniz iklimi ile kışları soğuk olan bölgeler için uygundur. Uzun konik koyu kırmızı renkte olan bu türün meyve eti serttir ve saptan koparılması zordur. Meyve çürüklüğüne karşı dayanıklı olsa da sarılığa karşı hassastır. Bu çilek çeşidi aroması iyi olan sofralık bir çilek türüdür.

Balcalı2: Verimli ve orta erkenci olan bu tür Akdeniz iklimi için uygun olan bir türdür. Aroması sofralık için uygun olan bu çilek türü parlak kırmızı, köşeli uzun, sarılığa ve meyve çürüklüğüne karşı dayanıklı bir türdür.

Balcalı3: Örtü altı sebzeciliğine uygun olan bu tür çok erkenci bir çilek türüdür. Meyve çürüklüğüne orta derecede duyarlı olan bu tür sarılığa karşı tam duyarlıdır. Bu türün saptan kopması zordur fakat uzun konik, parlak koyu kırmızı ve meyve etinin sert olup aromasının iyi oluşu nedeni ile güzel bir sofralık çeşididir.

 

Douglas: Sarılığa duyarlı olan bu tür meyve çürüklüğüne karşı dayanıklıdır. Verimlidir ve tüm bölgelerde yetiştirilebilinir. Derin dondurma ve sofralık için uygun olan bu çilek çeşidi konik, kırmızı aroması iyi, meyve eti sert ve saptan kopması kolay bir çilek türüdür.

Dana: İri meyveli olan bu çilek türü, yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur. Sarılığa ve meyve çürüklüğüne karşı dayanıklı olan bu çilek türünün saptan kopma kolaylığı orta derecededir. Bu çilek türü parlak kırmızı olup uzun konik, meyve eti orta sertlikte ve aroması orta derecede iyi olan sofralık bir çilek türüdür.

Brio: Sarılığa duyarlı olmasına rağmen meyve çürüklüğüne dayanıklı olan bu tür, verimlidir ve açıkta yetiştiriciliğe uygun olan bir türdür. Meyvenin sapından kopması oldukça zordur. İyi bir aromaya sahip olan bu çilek türü konik kırmızı ve meyve eti serttir.

216: Yaprak leke hastalığına duyarlı olan bu çilek türü, çok iri meyveli olup çok erkenci ve yüksek verimli bir çilek türüdür. Sarılığa duyarlı olmasına karşın meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Bu tür yuvarlak koni şeklinde, kırmızı eti sert, son derece iyi bir aromaya sahip sofralık güzel bir çeşittir. Bu türün saptan kopma zorluğu orta derecededir.

Pajaro: Orta-iri meyveli olan bu çilek türü orta mevsimde hasat edilir ve çok verimli bir çilek türüdür. Meyve çürüklüğüne dayanıklı olup, sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyvesinin saptan kopması zor olsada bu çilek türü çok iyi olan aroması, konik, koyu kırmızı ve met-yve eti sert olması nedeni ile oldukça güzel bir sofralık çeşididir.

Chandler: Yüksek verimli, orta erkenci olan bu çilek türü, özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri için uygundur. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır ama sarılığa orta derecede duyarlıdır. Saptan kopması zor olan bu tür, konik, kırmızı ve meyve eti serttir. Aromasının iyi oluşu nedeni ile sofralık bir çilek türüdür.

Selva: Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgeleri için uygun olan bu çilek türü konik, kırmızı ve meyve eti serttir. Saptan kopma zorluğu orta derecede olan bu çilek türü sarılığa orta derecede duyarlı olup meyve çürüğüne karşı dayanıklıdır. Bu türün aroması orta derecededir ve sofra türü olarak kullanılmaktadır.

Red Chief: Derin dondurma ve sanayiye uygun olan bu çilek türünün saptan kopması zordur. Meyve eti sert, kırmızı, konik olan bu çilek türü sarılığa ve meyve çürüğüne karşı dayanıklı bir çilek türüdür.

Honeoye: Soğuk bölgeler için uygun olan bu çilek türü derin dondurma ve sanayiye uygun bir türdür. Sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır ve saptan koparılması zordur. Konik biçimindeki bu çilek türü kırmızıdır ve meyve eti settir.

Lester: Derin dondurma ve sanayiye uygun olan bu çilek türü, meyve çürüklüğüne ve sarılığa karşı dayanıklıdır. Meyve eti sert, koni şeklinde koyu kırmızı saptan koparılması zordur fakat aroması iyi olan bir çilek türüdür.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır Demir ve Fosfor Deposu Çilek

Yaz mevsiminin habercilerinden birisi de çilek olup, pazarlarda, marketlerde ve manavlarda yerini aldığında yapılacak meyve salatalarının baş tacı olmayı hak ediyor. Fosfor ve demir yönünden oldukça zengin olan mis kokulu kırmızı çilek, güçlü bir antioksidan kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Saksılarda veya bahçede bu meyveyi yetiştirmek oldukça basittir. Mis kokulu kıpkırmızı çilekleri dalından kopartıp tüketirken sağlığınıza sağlık katmış olacaksınız. Çileğin sağlığa inanılmaz derecede faydası vardır.

Burada çileğin faydasından bahsediyoruz ancak faydalı olan sadece çilek değil. Doğada yetişen bütün meyve ve sebzeler sağlık açısından yararlı. Hatta bazıları cilde iyi gelmekle birlikte güzellik alanında da etkili kullanılıyor. Aşağıdaki linkten çileğin faydalarını okuyabilirsiniz.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır Çilek Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Tadıyla ve vücuda olan faydasıyla soframızdan eksik etmediğimiz çileği, kendimiz dikip büyütebiliriz. Birçok ilaca maruz kalmış meyveleri tüketmektense kendimize ufak bir bahçe oluşturarak istediğimiz meyveleri büyütmek oldukça eğlenceli ve kolay. Tek yapmamız gereken çileğin hangi zamanlarda dikildiğini bilmek ve yetiştirme koşullarına göre çileğimize bakım yapmak. Çilek tohumu nasıl dikilir, nasıl bir toprağa ihtiyaç vardır ayrıntılarıyla anlattık.

Çilek nasıl bir meyvedir?

Gülgillerden olduğu bilinen meyvenin yüzlerce türünden bahsedilir. Ülkemizde yetiştirilen çilekler genellikte aynı türdendir. Yüzyıllar önce çileğin tadı insanlar tarafından beğenilmiş ve tüm dünya ülkelerindeki insanlar bu eşsiz meyveyi yetiştirilmeye başlamıştır. Çileğin ağacı otsu yapıdadır ve çok uzamaz. Gül, kavun, karpuz gibi, toprağın yüzeyinde gövdesi ve yaprakları bulunur. Baharla çiçek açan bitki sonrasında çileklerini vermeye başlar. Dünyada çileğin 500 kadar çeşidi olduğu bilinir, ülkemizde birbirine benzer 5 türü yetiştirilmektedir. Her ülkede farklı çilek türünün yetişmesi söz konusudur, çileğin yetişmesinde iklim koşullarını önemli bir faktördür.

Ülkemizde nerdeyse her toprakta ve eklimde çilek yetiştirmek mümkündür. Ülkemizde yetiştirilen çilekler soğuğa dayanıklıdır, Doğu Anadolu’ da bile çilek yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Don olayı olmadığı sürece çileği büyütmek oldukça kolaydır. Mayısın ilk zamanlarında ülkemizde çilekler Pazar tezgahlarını süslemeye başlar ve 1 aylık süreden sonra çilek mevsimi son bulur.

Çileğin besin değeri oldukça yüksektir

Çileğin içinde e vitamini, c vitamini, folik asit, B3, B6, B1, kalsiyum, sodyum, karbonhidrat, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, yağ, protein ve kalori bulunur. Günde bir avuç çilek yediğinizde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineralleri almış olursunuz.

Çilek tohumunu ne zaman dikmeliyim?

Çilek çiçeği, ilkbahar zamanında çiçeklenip meyve verdiği için, dikimi için de yine bahar ayları tercih edilir. Sonbaharda dikilen çileğin sonrasında çok soğuk havaya maruz kalmaması gerekir, bu sebepten kışları ılıman geçen yerlerde çileğin sonbaharda dikilmesi uygundur. Bu iklimdeki çilek az ve lezzetli olur. Çilek ağacından verimli meyve süresi yaklaşık 3 senedir, sonrasında dikimin yenilenmesi gerekir. İlkbahar dikimini yaz tatilinden geldikten sonra, Eylül başı gibi yapabilirsiniz.

İlkbaharda çilek tohumu dikimi genellikle kışları sert geçen şehirlerimizdeki insanlar tarafından tercih edilir. Bahardan sonra hava yumuşayacağı için çileği korumaya gerek kalmayacaktır. İlkbaharda dikilen çilek ağacında ilk çiçeklerin azlığı sizi korkutmasın, ilk çiçekleri kopararak yeniden ağacın çiçeklenmesini hızlandırabilirsiniz.

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Çilek Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır Çilek bağışıklık sistemini güçlendirir

Çileğin vücuda faydaları saymakla bitmez ancak en önemlisi bağışıklık sistemini destekleyen bir yapısının olmasıdır. Vücuda giren bakteri ve virüslerin temizlenmesi için bol bol çilek yemelisiniz.  Bağırsaklardaki parazitleri yok ettiği gibi, diğer zararlı maddelerin de vücuttan atılmasına yardım eder. Birçok enfeksiyonda da çileğin iyileştirme etkisinin büyük olduğu görülmüştür.

Çilek cilt dostudur

Ciltte oluşan egzama, bakteriyel tahrişler, mantar, sivilce, güneş lekeleri gibi cilt problemlerinde çileğin hücrenin yenilenmesinde destekçi olduğu görülmüştür. Güzellik için çileğin toniğini, peelingini ve nemlendirici kremini evinizde hazırlayabilirsiniz. Doğal bir asit olduğu için ciltteki akne izlerini de azalttığı görülmüştür.

Çilek iştah arttırır, yemekten sonra yenirse kilo verdirir

Kilo almak için çok çabalayan ama alamayanlar için çileğin kök ve yaprakları iştah açıcı olarak tavsiye edilir. Bir tutam yaprak ve kök kurusu sıcak suyun içinde 5 dakika kadar demlenir, yemeklerden önce içilir. İştahınız açılır, hızla kilo almaya başlarsınız. Çilek meyvesi yemeklerden 1 saat sonra tüketildiğindeyse sindirimi kolaylaştırır, vücuttaki ödemi atarak kilo vermeyi sağlar.

Çileği tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Çilek çok fazla vitamin ve mineral içerdiği için, bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Çileğin meyvesini, kökünü ya da yapraklarını içerken vücudunuzun reaksiyonlarına dikkat etmelisiniz. Oluşan alerjik bir durumda ya da rahatsızlıkta çilek yemeyi hemen bırakın. Kronik bir hastalığınız varsa mutlaka çileği kullanmadan önce doktorunuza mutlaka fikrini sorun.

Çileğin benekli bir yapısı olduğu için çok fazla toprak barındırıyor olabilir. Bu sebepten tazikli akan suyun altında iyice temizlemenizi öneririz. Gerekirse sirkeli suyun içinde 5-10 dakika kadar çileklerinizi bekletebilirsiniz.

Çilek Hangi Mevsimde Olur, Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çilek Latince adı ile ‘’fragaria vesca’’ dır. Bu bitki 10 ila 30 cm boyundadır. Bu bitki toprak üzerinde sürücü gövdeli ve nisan ile haziran aylarında beyaz renkte çiçekler açar.

Çileğin Yetiştiği Yerler

Çilek nerede yetişir sorusuna kesin bir cevap vermek zor. Hemen hemen her gölgede yetişen çilek genelde Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Çilek sulak ve nemli yerleri seven bir bitkidir.

Çileğin Kullanılışı
• Çileğin kökleri ve yaprakları kurutulur su ile kaynatılır ve elde edilen bu karışımdan ilaç elde edilir.
• Çileğin meyveleri ise hepimiz sevdiği ve zevkle yediği bir besindir.

Çileğin İçindeki Maddeler Nelerdir?
• Fragarin, tanen ve bir renk maddesi bulunmaktadır.
• Ayrıca A, B, C vitaminleri ile demir içermektedir.

Çileğin Tıbbi Etkileri
• Çilek ilk olarak iştah açıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcıdır.
• Ayrıca çileğin hafif de olsa mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden idrar yollarındaki iltihapların tedavisinde yardımcı olmaktadır. Söz konusu etkiyi sağlayabilmek için 50 gram kadar kuru çilek yaprağı suda kaynatılır ve günde 3 bardak kadar içilir.
• Ayrıca çileğin köklerinden de ilaç hazırlayabilirsiniz. Yapraklardan ya da çileğin köklerinden hazırlayacağınız bu ilacı gargara olarak anjin rahatsızlıklarında ve bayanları akıntıları için duşta kullanabilirsiniz.
• Eğer sararmış dişlere sahipseniz o zaman kurutulmuş kökler ve yaprakları havanda iyice dövün ve bunları biraz un ile karıştırın bu sayede dişlerinizin parlatmasını sağlayacak bir diş macunu elde etmiş olacaksınız.

• Hazırladığınız bu karışımı sadece diş macunu olarak değil ilaç ya da el ve ayak bakımı için bir losyon olarak da kullanabilirsiniz.
• Kansızlık sorunu olan kişiler meyvelerindeki A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra demir bulundurma özelliğinden faydalanabilirler.
• Deri üzerindeki kronik yaralarınız için de meyvelerindeki suyu kullanmanız yeterli olacaktır.
• Çileği güzellik için kullanmak istiyorsanız çilek suyunu aynı miktardaki süt ile karıştırın ve bu karışımı 3 saat boyunca bekletin, bu şekilde muhteşem bir güzellik sütü elde edeceksiniz. Bu karışımı makyajınızı temizledikten sonra cildinize sürün ve bu karışım ile cildinizi iyice ovun ve daha sonra yüzünüzü bol su ile yıkayın.
• Çileğin bu kadar yararlı yönüne rağmen zararlı olan bir özelliği de vardır bu özellik ise alerji yapıp kurdeşene sebep olmasıdır. Eğer bu durumla karşılaşırsanız hemen çilek yemeği bırakmalısınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Maksat dedi ki:

    Sitenize Türkmenistandan katılıyorum.
    Hayatımda 19 sene boyunca açık alanda çilek yetiştirdim.
    Serada çilek yetiştirmek istiyorum. Bu alanda araştırma yapmaktayım. edersiniz. Bizim burada şimdilik tam otomatik (kokopit ortamında) yüksek seralar mevcut. yüksekligi 5-6 metre kadar. (ki ben bu seranın hatalı inşa edildigini- yani çilek üretimi için bu kadar yüksekligin fazla oldugunu- düşünüyorum).
    Kısaca en düşük maliyetle gelir elde etmek istiyorum.
    Iklim koşullarımız: yazın +40 +45 dereceye kadar sıcak, kışın -5o -10o soguk.
    Şimdilik küçük alanda deneme ama uzun vadeli ciddi yatırım düşünüyorum.
    Bizim iklim koşullarımız için çilegin hangi türlerini tavsiye edersiniz.

  2. myfikirler dedi ki:

    İşyerinde saksıda yetiştirmeye çalıştım ama olmadı bilgi eksikliğinden kaynaklı gerçi aldığım saksı hazır yapılıydı ektik beceremedik ilaçla yapılmıştı heralde. Bende biber ektim oda olmadı neyse bi daha deneyeceğim.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder