Çiçek Bakımı Ve Püf Noktaları Nelerdir?
Çiçek bakmak ne kadar kolay görünse de aslında çok kolay bir iş değildir. Çünkü her çiçeğin farklı bir huyu vardır. Ve bazen bunları dahi bilmek işe yaramaz. Bazı çiçekler sıcağı, bazıları soğuğu, bazıları gölgeyi ve diğerleri ise güneşi sever. Bunlara dikkat etmemize rağmen bazen gözümüz gibi baktığımız çiçeklerimizi solmaktan kurtaramayız. Ama çiçek bakımı ve püf noktalarını anladıktan ve uyguladıktan sonra çocuklarımız gibi sevdiğimiz çiçeklerimizi artık daha iyi koruyabilecek ve onlara bakabileceğiz.
Çiçek Sulamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Çiçeklerimize en çok bilinçsiz sulama yüzünden zarar veriyoruz. Ya çok fazla su veriyor ve solduruyoruz ya da çok az su vererek kurutuyoruz. Çiçek bakımındaki en önemli konu aslında bu konu olsa gerek. Çiçek sulamayı doğru yapmak için uygulanması gereken çiçek bakımı püf noktası, sulamak istediğiniz çiçeğinizin saksının içine parmağınızı iki cm kadar batırmaktır. Eğer parmağınız kuru ise bu çiçeğin yeteri kadar su almadığını ve kurumaya başladığını gösterir. Eğer parmağınıza balçık gibi toprak geldi ise buda aşırı sulama yaptığınızı gösterir.
Günün Hangi Saatlerinde Çiçekler Sulanmalı?
Çiçeklerimizi, sabah mümkünse erken vakitlerde sulamalıyız. Ya da gece geç saatlerde. Çünkü, sabah erken vakitlerde veya gece geç vakitlerde, güneş ışığı ve buharlaşma olayı havada normal vakitlerde nazaran çok daha azdır.
Çiçeklerimizi Nasıl Sulamalıyız?
Çiçeklerimizi öyle gelişi güzel sulayamayız. Çiçek sulama çiçek bakımın diğer önemli bir püf noktasıdır. Çiçeklerimizi saksı tabağında sularsak bu çiçeğimizin daha sağlıklı sulanmasını sağlar. Çünkü akan su doğrudan çiçeğin köküne ulaşmaz. Fakat yeni dikmiş olan çiçeklerimizi 2 ay boyunca tepeden sulamayı ihmal etmemeliyiz. Bu şekilde yeni dikilen çiçeğimizin toprağını yerine tam olarak oturtmuş oluruz.
Çiçekleri Nasıl Canlandırırız?
Eğer çiçekleriniz cansız ise veya solma belirtileri gösteriyorsa, çiçeğinize hemen bira desteği verin. Evet, yanlış duymadınız bira desteği. Neden mi? Çünkü bira çiçekler için müthiş bir gübre kaynağıdır. Birayı alın ve kaynar su ile iyice karıştırın. Ilıdıktan sonrada çiçeğinize dökün. Çiçeğinizin ne kadar hızlı canlandığına şaşıracaksınız.
Saksılar Ne Zaman Değişmeli?
Çiçeklere en büyük zarar çiçeğinizi aynı saksıda çok uzun süre tutmaktır. Bunun nedeni saksınızı ne zaman ve hangi durumlarda değiştirmeniz gerektiğini bilmemenizden kaynaklanır. Çiçeğinize ne kadar iyi baktığınızı düşünürseniz düşünün çiçek bakımı püf noktası olarak saksı değişim zamanı diğer konulardan çok ama çok daha önemlidir. Saksı çiçeğinizin evidir ve evi ne zaman temizlemeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Saksınızı Aşağıdaki Durumlarda Beklemeden Değiştirin.
- Eğer, çiçeğinizi saplarından hafifçe çektiğinizde çiçeğiniz yerinden oynuyorsa o zaman saksı değiştirme zamanı geldi demektir.
- Saksınızdaki toprak hoş olmayan bir koku yaymaya başlamışsa, hiç vakit kaybetmeden saksınızı değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız.