Çemen Otu Nasıl Bir Bitkidir, Nasıl Kullanılır?
Çemen otunun bir diğer adı da Buyotu’dur. Latince adı ise trigonella foenum graecum’dur. Bu bitki 30 ila 40 cm boyunda, sarımsı çiçekleri ilkbaharda açan bir ottur.
Çemen Otu Hangi Bölgelerde Yetişir?
Ülkemizde Orta ile Güneydoğu Anadolu’da ve Marmara bölgelerinde yetişen bir ottur.
Çemen Otu Nasıl Kullanılır?
Çemen otunun olgunlaşmış olan meyveleri ilk önce toplanır ve daha sonra da güneşte kurutulur ve sonrasında sopa ile dövülür ve tohumlarından ayrılır. Daha sonra toz haline getirilir ve lapa şeklinde tüketilir.
Buyotu tohumları pastırmanın üstüne sürülen ve çemen adı verilen baharatın asıl maddesidir. Bunun dışında bu baharat bazı bölgelerde acı mezeler hazırlamak için kullanılır.
Çemen Otunun İçindeki Maddeler Nelerdir?
Müsilaj, saponin, sabit ve uçucu yağ, fitosterol, kolin, diosgenin ve trigonellin alkoloidi bulunur.
Çemen Otunun Tıbbi Etkileri Nelerdir?
İçeriğinde bulunan müsilaj sayesinde bu bitki iştah açıcı, balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı, öksürük ile gelen hastalıklarda yardımcı, kronik öksürüğe şifa verici bir baharattır.
Bilhassa Arap ülkelerinde bu bitki yüzyıllardır cesaret verici ve kuvvetlendirici etkileri nedeni için kullanılmaktadır.
Çemen otunun içeriğinde bulunan saponin sayesinde mideyi tahriş etmek sureti ile kişin çok daha fazla yemek yemesini sağlamaktadır. Bu yüzden az yeme sorunu olan kişiler bu bitkiden faydalanmalıdır.
Yukarıdaki özelliklerinde faydalanabilmeniz için toz haline getirilmiş olan tohumlar günde 3 defa ve sadece 1 gram olarak yutulmalıdır.
Ayrıca pansuman olarak kullanıldığında sivilceleri tedavi edici bir özelliğe sahiptir.