Çayın Bilinmeyen Zararı

Çayın Bilinmeyen Zararı

Çay günlük hayatta en çok tüketilen içecekler arasında özellikle de Türkiye de en üst sıralarda yer almaktadır. Siyah çay Türkiye de üretildiği için doğu, batı, Karadeniz de tüm bölgelerde severek içilen içecekler arasındadır. Her ne kadar bitki çaylarının farklı yararları olsa da lezzet açısından siyah çayın yerini hiçbir şey tutmamaktadır. Ancak bu kadar çok tüketilen çay hakkında hemen herkesin bilmediği veya yanlış bildiği şeyler olabilmektedir. Kolay gibi görülen çay demlemenin püf noktalarından aşağıda bahsedilecektir:

  1. Çay demlerken ilk dikkat etmeniz gereken şey kireçsiz su kullanmaktır. Bunun için de musluk suyu yerine damacana suyu kullanmayı tercih etmelisiniz. Kireçli su hem çayın görüntüsünü matlaştıracaktır hem de sağlığa zararlıdır. Çayın tadını da etkileyeceğinden; çay demlenen suyun kireçli su olup olmadığını çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.
  2. Çayın tadını belirleyen diğer bir unsur da kullanılan demliktir. Çay demlemek için ideal olan demlik porselendir. Çelik ya da alüminyum gibi demlikler porselen demliğin verdiği tadı vermeyecektir.
  3. Çayı çaydanlığa koymadan önce biraz ılık sudan geçirirseniz; hem çay temizlenmiş olur hem de tadını daha iyi verir.
  4. Çay için kaynayan suyun önce bir kaç dakika dinlenmesi gerekir. Su kaynar kaynamaz çayın üzerine döker iseniz çay yanacaktır.

İyi bir çay demlemenin formülü yukarıda anlatıldığı gibidir. Bir de çayın acımaması için ne yapmalı? Mevzusu vardır. Bu da kısaca şöyle açıklanabilir: Demlemiş olduğunuz çayı ocağın üzerinde kesinlikle tutmamalısınız. Çünkü bu çayın acımasına sebebiyet verebilir. Çay demlendikten sonra hemen ocaktan alınmalıdır. Genel de çayın demlenme süresi; 10 – 15 dakika gibi bir süredir. Ayrıca çayın acı olması insan sağlığı için de iyi değildir.

Son olarak çay demler iken asla yüksek ısıya maruz bırakmayın. Çünkü yüksek ısı da kalan çay insan sağlığını aşırı olumsuz etkileyerek; kanser gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Ev de buna dikkat etmeniz çok önemlidir. Ancak cafe ve çay ocakları gibi yerler de çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını nereden bileceksiniz? Dışarı da içtiğiniz çaylar da bunu çayın tadından anlayabilirsiniz. Kesinlikle tadı acımış olan bayat çayları içmemelisiniz. Yeni demlenmiş çayı içtiğiniz de ağzınızda hoş bir tat bırakır ancak bayatlamış çaylar da bu olay tam tersi olacaktır.

Çay mutlaka kaynamamış su ile demlenmelidir. Aşırı kaynayan su çaya döküldüğü zaman; çayın içerisindeki bazı maddeler bakteri oluşmasına sebebiyet verir. Çayın tadını acı yapan da bu bakterilerin üremesidir. Yanlış yapılan bir diğer hata da demliğe su koyduktan sonra üst demliğe de çayı hemen koyulmasıdır. Hâlbuki ya çay; su kaynadıktan sonra üst demliğe koyup hemen demlenmeli ya da üst demliğe çay koyduysanız bile üzerine biraz da soğuk su ekleyerek bırakmalısınız. Sağlığınız için bu önerileri dikkate almanız tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder