Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Çay lekesi, günlük hayatta herkesin başına bir kez de olsa gelmiş bir leke problemidir. Televizyon reklamlarında en çok yer edinen konulardan biri de çaydan oluşan lekelerdir. Özellikle de açık renkli kumaşlarda kalıcı izlere neden olabiliyor. Genellikle gömlek, pantolon ve halı üzerine dökülmeler problem yaratıyor. Peki, “Çayın oluşturduğu leke nasıl çıkar?” sorunun yanıtlarına bir göz atalım.
Bu Yazıda Neler Var?
Kıyafetten Çay Lekesi Nasıl Çıkar? | Renkli Kıyafetten Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Türk mutfağında büyük yere sahip olan çayı, günlük hayatta birçok kez tüketiyoruz. Kahvaltı, beş çayı, akşam yemeği sonrası bir çay keyfi ve iş aralarındaki molalarda, çay soframızdan eksik etmediğimiz bir içecek.
Kumaş cinsine ve kumaş yüzeyine bağlı olarak uygulanan karışım ise şu şekildedir; yarım bardak ılık su içine 1 tepeleme yemek kaşığı karbonat karıştırılır ve lekenin üzerine uygulanır. Özellikle de, “Pantolondan çay lekeleri nasıl çıkar?” sorusuna yanıt arayanlar bu karışımı kumaşın cinsine ve rengine dikkat ederek uygulama yapabilir.
Renkli kıyafetlerde uygulama aşamasına geçmeden önce, kıyafeti ters çevirmek unutulmaması gereken bir ayrıntıdır. Aksi takdirde, leke bölgesinde deterjanlara bağlı olarak solmalar meydana gelebilir.
Yıkanıp Çıkmayan Çay Lekesi Sonradan Çıkar mı?
Çayın sökülmesiyle oluşan lekeye, eğer mümkünse kurumadan önce müdahale edilmesi gerekir. Leke döküldüğü anda kuru bir peçete veya bez ile çok bastırmadan fazla kısmının daha büyük bir leke oluşturmaması açısından alınması gerekir. Ovma yapmadan, duru suyla ıslatılmış bir sünger ile de çözdürmeye çalışılmalıdır.
Leke yıkanmış ama çıkmamışsa, beyaz renkli kıyafetlerde bulaşık deterjanı damlatarak makinede tekrar yıkamak denenmelidir. Çünkü bir sonraki aşamada leke, su ve deterjanla bir araya geldikçe kendini bırakmaya devam edecektir. Renkli kıyafetlerde ise, birkaç kez daha uygun deterjan ile makinede yıkamayı denemelisiniz.
Beyaz Kıyafetten Çay Lekesi Nasıl Çıkar? | Gömlekten Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Beyaz kıyafetlere çay döküldüğü anda kuru bir peçete ile fazlalığını alarak müdahale etmek gerekir. Gömlekte kalan lekeye ise, sirke, soda, karbonat limon suyu gibi evde yapılabilecek yöntemler uygulanabilir. Bunun yanı sıra, gömleğin kumaşına bağlı olarak, suyla seyreltilmiş çamaşır suyu sürmek alternatif olarak değerlendirilebilir.
Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıya çay döküldüğü anda müdahale etmek gerekir. Öncelikle kuru peçete veya bez ile çayın fazlalığı alınır. Ardından, halının rengine ve türüne bağlı olarak bulaşık deterjanı ile temizleme imkânı da denenebilir. Leke hala çıkmıyorsa, lekeye karbonat dökülür ve 1 – 2 saat beklenir. Lekenin üzerine karbonatlı su yapılarak tekrar silme işlemi uygulanır.
Leke hala çıkmıyorsa çamaşır deterjanı veya suyla seyreltilmiş çamaşır suyu da uygulanabilir. Temizlik aşaması sonrasında halının, havadar bir ortamda kuruyarak eski görünümüne kavuşması beklenir. Halı kaldırılamayacak kadar büyük ise, pencereler açılarak hava akımı sağlanmalıdır, bu sayede halının kuruması için de gerekli ortam şartları sağlanabilir.
İlginizi çekecek diğer yazımız: 2022 Online Para Kazanma Yolları Nelerdir?